Aktualne novice

Spoznajte Mrežo šolskih ekovrtov!

dodano: 6.9.2011

Anamarija Slabe, univ. dipl. inž. kmet., vodja projekta

V Mrežo šolskih eko vrtov se je vključilo že 140 šol, vrtcev in djaških domov!

Na letošnjem Ekoprazniku (10.9.2011) boste lahko spoznali, kako prizadevni so mladi vrtnarji in njihove mentorice/mentorji na slovenskih šolah, v vrtcih, dijaških domovih, … Prvič bomo namreč javno predstavili projekt »Šolski ekovrtovi«, ki smo ga začeli januarja letos.
V projektu spodbujamo oblikovanje šolskih ekoloških vrtov po vsej Sloveniji ter njihovo vključevanje v pouk in vzgojo otrok. Obenem želimo razviti tudi dejavno mrežo šolskih ekovrtov.

Po 15 terenskih delavnicah za načrtovanje šolskih ekovrtov po permakulturnih načelih v aprilu in maju nas jeseni čaka že drugi seminar. Potekal bo 8. septembra v okviru letošnjega Ekotedna in »Dneva šolskih ekovrtov« in je namenjen članom Mreže ŠEV.  Na letošnjem Ekoprazniku pa si boste lahko ogledali razstavo posterjev, ki jih bodo pripravili vključeni šole in vrtci ter na njih predstavili svoje »vrtnarske« dejavnosti. Nekateri vrtovi so še v fazi načrtovanja, spet drugje pa so letos že ozelenele prve gredice. 

Dosedanje delo
V projekt se je vključilo približno 140 šol, vrtcev in dijaških domov, ki tvorijo Mrežo šolskih ekovrtov. Zaradi odličnega odziva je bila izbira lokacij res težka. Upamo, da nam je uspelo omogočiti, da se je delavnic lahko udeležilo čim več članov mreže. Skupaj je na vseh delavnicah sodelovalo približno 100 učiteljic in učiteljev oziroma mentorjev ter tudi nekaj ravnateljic in ravnateljev. 

V maju smo dokončno izoblikovali tudi logotip mreže šolskih ekovrtov oziroma kar celo družino likov, s katerimi bomo predstavljali svoje delo. Ogledate si jih lahko na spletnem portalu projekta. Tam boste našli tudi prve zanimivosti o naših dejavnostih, še zlasti pa opozarjamo na predstavitve šol, vrtcev in ostalih članov mreže. Spletni portal bo seveda rastel in se bogatil z nadaljnjim razvojem projekta. Redno pripravljamo tudi e-bilten Mreže, ki ga lahko prejemajo vključeni člani, pa tudi drugi zainteresirani.

Nadaljnje dejavnosti 
Po drugem seminarju, ki bo potekal jeseni, se bomo posvetili razvoju zamisli, kako šolski ekovrt vključevati v pouk in vzgojo otrok. Članom mreže bomo pomagali pri načrtovanju vrtov, pri pridobivanju lokalnih sponzorjev in obveščanju lokalnih medijev. Skrbeli bomo za izmenjavo izkušenj med člani in še precej drugega.

Vabimo nove člane
Nove šole in vrtci ste lepo vabljeni k vključitvi kadar koli – bolje prej kot pozneje, da boste zamudili čim manj! V projekt oziroma v Mrežo šolskih ekovrtov se lahko vključijo vse šole, vrtci, dijaški domovi, …, ki jih zanima tema šolskega ekovrta: taki, ki želijo vrt vzpostaviti ali ga morda že imajo, ali taki, ki jim je zamisel všeč, čeprav ta hip še ne vidijo pravih možnosti za uresničitev. Predstavitev projekta in PRIJAVA sta na voljo na naši spletni strani www.itr.si in na portalu projekta www.solskiekovrt.si.

Mreža za prihodnost
Eden izmed naših namenov je tudi, da šolski ekovrtovi postanejo tudi »uradno« zaželena dejavnost šol in vrtcev – torej s podporo ministrstva, odgovornega za šolstvo. Prepričani smo, da je povezovanje izobraževanja in vzgoje s »prizemljenimi« vrtnarskimi dejavnostmi v sodobnem času nujno potrebno in da je poznavanje (ekološke) pridelave hrane in razumevanje njene povezanosti z zdravo naravo in zdravimi tlemi nekaj, brez česar nove generacije ne bodo mogle preživeti. Ključne besede:
ekovrt, šola, vrtec, projekt, ekologija, zdravje

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: