Aktualne novice

"ZDRAVSTVENO OBVESTILO" in komentar

dodano: 16.11.2007

Sanja Lončar

Z gospo Barbaro se strinjamo, da je kontrola še tako razvite zakonodaje kot je Evropska, polna lukenj in da državni uradi bolj skrbijo kako bodo vzdrževali videz »da je vse pod kontrolo«,  kot skrbijo za dejansko doseganje varnosti potrošnikov. Načinov, kako se globalna trgovina igra » mačke in miši« z zakonodajo je toliko, da bi lahko o tem napisali knjigo, ki bi sodila v žanr trilerjev.

Vendar zgodba o aflatoksinih ne zahteva tako paničnih odzivov, kot smo jim priča. 

Aflatoksini so močni živčni strupi, ki jih proizvajajo gljivice. Pogosto jih zasledijo na hrani slabe kakovosti, katero so začele razkrajati kvasovke. Njihovo razraščanje preprečujejo s fungicidi (80% jih je rakotvornih) ali z radioaktivnim obsevanjem(!?). Med temi tremi opcijami vam stežka povemo katera je za zdravje hujša.

Najboljše varovalo je uživati zdrave ekološko rasle sadeže in semena, kar se na sadežih, ki so rasli na naraven način, niso poškodovani in s kemijo posiljeni, glivice bolj redko razvijejo.  Prav je, da nas aflatoksini skrbijo, vendar bomo največ storili, če sami ne bomo gojišče glivic, ki bodo v naših telesih producirale aflatoksine v količinah, ki jih ne boste našli na nobenem omenjenem  živilu iz opozorilnega seznama. 


Največji del naših zastrupitev z aflatoksini prihaja od razbohotenih kvasovk kot je Candida Albicans, s katero imamo zahodnjaki  veliko težav. Naša črevesna flora tehta skoraj kilogram (nekateri avtorji pravijo, da celo dva kilograma). Če v črevesju prevladujejo kvasovke, to pomeni, da jih imamo med pol kilograma in kilogram v telesu. Zdaj to primerjajte z nekaj miligramov ali gramov plesni in kvasovk na hrani in dojeli boste kje je glavna »tovarna« škodljivih aflatoksinov.  Ne razumite napisanega kot priporočilo, da uživamo plesnivo in s kvasovkami »obogateno« hrano. Tega nikakor ne počnite! Le bodite realni glede ocene škode.
 
Aflatoksini so toksični, obremenjujejo telo, izčrpavajo živčni sistem, povzročajo bolečine v mišicah in sklepih, vplivajo na izgubo seksualne želje, povzročajo kronično utrujenost, razdražljivost, motnje s kratkoročnim spominom, slabo počutje ob vlažnem vremenu…pripisujejo jim  tudi vpliv na raka debelega črevesa.
Najboljši naravni nasprotnik  kvasovk (ki proizvajajo aflatoksine)  pa so mlečnokislinske bakterije. To pomeni, da je nenehna skrb za zdravo črevesno floro najboljša preventiva, da vaše telo ne bo preplavljeno z aflatoksini. Za črevesno floro pa poskrbite z uživanjem dobrih probiotikov in prebiotikov, istočasno pa nehajte hraniti kvasovke s cukrčki in rafiniranimi ogljikovimi hidrati.


Več o tej temi lahko preberete v knjigi »Resnice in zmote o kandidi«. Upamo, da so se čakalne dobe v knjižnicah skrajšale na razumno mero. Knjigo pa si lahko ogledate ali kupite v vseh trgovinah Sanolabor, v trgovinah z zdravo prehrano, v bolj založenih knjigarnah in v sončni trgovini. Najbolj enostavno pa bo, če izpolnite naročilnico na http://www.kandida.si.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.