Aktualne novice

Prepoved 60-vatnih žarnic

dodano: 6.9.2011

ETC, Umanotera, RTVSLO, 1.9.2011

V Evropski uniji je od začetka septembra prepovedana prodaja navadnih žarnic z močjo 60 vatov ali več. S tem se nadaljuje proces postopnega opuščanja navadnih žarnic ali žarnic z žarilno nitko, ki se je začel septembra 2009. Tedaj je bila prepovedana prodaja navadnih žarnic z močjo 100 vatov, lani pa še prodaja žarnic z močjo 75 vatov ali več.

Gospodinjstva v EU naj bi navadne žarnice zamenjala z učinkovitejšimi, kot so varčne, halogenske ali LED-žarnice. Te so dražje, vendar trajajo dlje in porabijo manj energije od navadnih. Varčne žarnice bodo po navedbah Evropskega združenja potrošniških organizacij BEUC porabile do 80 odstotkov manj energije od navadnih. Po podatkih društva za sonaraven razvoj Focus bo prepoved uporabe žarnic z žarilno nitko po pričakovanjih zmanjšala tudi izpuste ogljikovega dioksida, in sicer za 16 milijonov ton letno do leta 2012, kar je letna količina izpustov, ki jo povzroči pet milijonov osebnih avtomobilov.

Odločitev o opustitvi žarnic z žarilno nitko je EU sprejela leta 2009. Prihodnje leto bodo prepovedane še vse navadne žarnice nad močjo 25 vatov, do leta 2016 naj bi v Uniji prepovedali tudi halogenske žarnice razreda C.

Več o opuščanju žarnic z gorilno nitko na spletni strani Evropske komisije http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=MEMO/09/368Ključne besede:
žarnica, varčne žarnice, LED-žarnice

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.