Aktualne novice

Tradicionalni slovenski zajtrk v vrtce in šole

dodano: 8.9.2011

ETC, Umanotera, STA, MKGP, 17.8.2011

V vrtcih in osnovnih šolah v Sloveniji bodo 18. novembra izvedli tradicionalni slovenski zajtrk, ko bodo otroci zajtrkovali med, kruh, mleko in jabolka slovenskega izvora. Projekt naj bi postal tradicionalen in bo letos prvič potekal v obsegu, ki bo zajel vse vrtce in osnovne šole v Sloveniji. V prihodnjih letih bo potekal vsak tretji petek v novembru. Otroci bodo ta dan zajtrkovali izključno slovensko hrano, osnovna živila (mleko, kruh, jabolka in med) pa bodo donirali primarni proizvajalci in podjetja živilsko-predelovalne industrije.

Projekt je po besedah ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejana Židana pomemben zlasti zato, ker bodo začeli otroke seznanjati s pomenom pridelave in predelave hrane ter pomenom lokalno pridelane hrane. Pomembno je, da to postane tradicija, ki bi kasneje prerasla v naravoslovni dan, cilj kmetijskega ministrstva pa je tudi, da bi imele šole in vrtci v prihodnosti svoje vrtnine in sadje, je povedal Židan. Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je ob tem opozoril, da šola in družina kot klasična socializatorja ne delujeta več tako močno kot v preteklosti, zato ju je treba rehabilitirati. Tržni regulatorji so v preteklosti ravnali v skladu s profitno logiko, »ki je pripeljala do tega, da je hrana izpraznjena, da so navade pokvarjene in peljejo v drug način življenja, kot si ga mi želimo«, je dejal.

Osnovni cilj projekta je izobraževati, obveščati in ozaveščati šolajočo mladino in v določenem obsegu tudi širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranskih navad, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti za okolje in pomenu čebelarstva za kmetijsko pridelavo, gospodarske dejavnosti in širšega okoljskega pomena. Posebej bodo izpostavljene posamezne kmetijske panoge - čebelarstvo, prireja mleka, sadjarstvo in pridelava žit.

Projekt je nastal na podlagi pobude Čebelarske zveze Slovenije, ki letos že peto leto zapored organizira tudi akcijo Med za zajtrk v vseh slovenskih vrtcih, ki je namenjena predvsem izobraževanju otrok o pomenu čebel in čebeljih pridelkov.Ključne besede:
zajtrk, šola, vrtec, med, mleko, jabolka

 

Sorodne novice:

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: