Aktualne novice

Kako varno je nakupovanje na spletu?

dodano: 10.10.2011

ZPS, Ljubljana, 4. oktober 2011

Mreža Evropskih potrošniških centrov (ECC-Net), katere del je tudi Evropski potrošniški center Slovenija, je preverila kako zanesljivo je spletno nakupovanje v EU. Na podlagi 305 nakupov, opravljenih v 28 evropskih državah po metodi skritega nakupovanja (t.i. mistery shopping), je mreža ECC-Net danes objavila poročilo z naslovom STATE OF THE e-UNION. Poročilo kaže, da spletno nakupovanje postaja vedno bolj zanesljiv način nakupovanja, kljub temu pa bo potrebno za varstvo pravic potrošnikov storiti še več. 

Glavne ugotovitve: 
- Kar 94% naročenih izdelkov je bilo potrošnikom tudi dobavljenih. To je bistven napredek v primerjavi z rezultati podobne akcije mreže ECC-Net v letu 2003, ko je bilo dobavljenih le 66% naročenih izdelkov.
- Le 1% dobavljenih izdelkov je imelo napake (npr. knjige so imele poškodovane platnice, dobavljeni izdelek je bil drugačne barve kot naročeni).
- Kar 90% potrošnikov je dobilo povrnjen denar za izdelke, ki so jih v zakonskem roku vrnili prodajalcu (letu 2003 je bilo takih trgovcev le 68,5%). Vendar pa je imelo kar 57% potrošnikov težave s trgovci, ki niso želeli potrošnikom povrniti stroškov za dobavo izdelka (trgovci so v večini primerov zatrjevali, da takšna pravica potrošnikov ne obstaja). 
- V 18% spletnih nakupov potrošniki niso bili seznanjeni s pravico do odstopa od spletnega nakupa.
- V 63% spletnih nakupov spletne strani niso vsebovale informacij o pravicah potrošnikov v primeru napak na izdelku.
- Kar 60% spletnih strani, ki so bile prvotno izbrane za skriti nakup, ni omogočalo čezmejnega spletnega nakupa. 

Nasvet potrošnikom: 
Mreža ECC-Net potrošnikom svetuje, da naj se spletnih nakupov (tudi čezmejnih) ne bojijo, pred nakupom pa naj preverijo spletnega prodajalca ter svoje pravice, ki jih imajo povsod v EU v primeru spletnega nakupovanja.  

Pravica do odstopa od spletnega nakupa: 
Po pravilih, ki veljajo v EU, lahko potrošnik brez, da bi navajal razlog, odstopi od spletnega nakupa v roku najmanj 7 dni od prejema izdelka (v nekaterih državah, med drugim tudi v Sloveniji je ta rok daljši) in od spletnega prodajalca zahteva povračilo kupnine ter stroškov pošiljanja. Potrošnik krije samo stroške pošiljanja izdelka nazaj k prodajalcu. 

Brezplačna pomoč in informacije za potrošnike: 
Slovenske potrošnike, ki nakupujejo pri spletnih ponudnikih iz drugih držav članic EU, Islandije in Norveške želi Evropski potrošniški center še spomniti, da se lahko v primeru težav s ponudniki blaga in storitev po pomoč obrnejo na Evropski potrošniški center  v Sloveniji ali  na Evropski potrošniški center v drugi državi EU, kjer so naleteli na težave. Kontakti podatki vseh centrov v mreži ECC-Net so dostopni na spletni strani www.epc.si. Pomoč centrov  v mreži ECC-Net je pri razreševanju čezmejnih potrošniških težav za potrošnike brezplačna.


Več informacij:  Blaž Možina, 01/ 432 30 35, epc@epc.si

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.