Aktualne novice

Kako »naravnati« hormone?

dodano: 9.11.2011

novembrske novice Skupaj za zdravje človeka in narave

Na vsakem koraku smo izpostavljeni snovem, ki motijo delovanje naših hormonov. Najdemo jih v kozmetiki, ostankih pesticidov, vodi, snoveh, ki se izločajo iz plastenk in plastičnih posod, sodobnem pohištvu itd. Vse to vodi v vse več težav s počutjem in vse bolj razglašen hormonski sistem. 

Kaj lahko ponudi narava?
Trenutno je zelo aktualno zdravljenje z »bio-identičnimi« hormoni. Slišali smo celo, da nekateri ponudniki svojim strankam zatrjujejo, da jih mi priporočamo. In ker ne moremo biti povsod, kjer zlorabljajo sklicevanje na naš projekt, bi radi zapisali le svoje mnenje.

Dokler gre za uporabo popolnoma naravnih hormonov, kot je, denimo, progesteron, o katerem pišemo tudi v knjigi Resnice in zmote o osteoporozi, nimamo prav nič proti. 
Vendar pa je lahko beseda »bio-identičen« zavajajoča. Razni ponudniki bi pod vse bolj priljubljeno besedo »bio« ponudili tudi sintezne, biotehnološke in celo izdelke, ki so daleč od tega, kar je naravno v našem telesu. Ne pozabite, da je beseda »bio« določena z zakonom, le ko gre za prehrano. Na farmacevtskem področju pa to ne pomeni samodejno, da gre za nekaj naravnega. Če vam nekaj zveni naravno, je to prav tisto, kar želijo nekateri doseči. Zato boste morali izdelke oceniti in si ustvariti lastno mnenje na osnovi tehtnih dokazov, ki vam jih ponudniki lahko ponudijo.

Ne trdimo, da kakšen izmed teh izdelkov ne bo imel koristnega delovanja. Kakšen se bo izkazal za dobrega, večina pa verjetno ne. In tega ne moremo vedeti vnaprej. Te nove tehnologije boste morali preizkušati na lastnem telesu in čez leta ugotoviti, ali ste težavo rešili ali ustvarili še kopico novih. Zakonodaja na področju prehranskih dopolnil je izjemno ohlapna. Nikogar ne boste mogli tožiti, če boste ugotovili, da niste dobili tistega, kar so vam obljubljali. Nihče vam ne bo povrnil zdravja in denarja. Bi radi bili poskusni zajček? Če ste vse ostalo preizkusili in v naravnih ter varnih ponudbah niste našli rešitve, se lahko odločite in poskusite tudi neznano. 

Mi pa še naprej verjamemo v enostavnost in modrost narave. Zakaj bi se šli stvarnika in ugotavljali, koliko tega in onega hormona potrebujemo, če lahko z matičnim mlečkom celostno regeneriramo hormonski in imunski sistem hkrati? Zakaj bi pomoč iskali iz kakšne izolirane molekule, ko si lahko pomagamo z rastlinami, ki so skozi tisočletja dokazale svojo koristnost in, kar je še bolj pomembno, vemo, da ne bodo pustile zahrbtnih posledic. Na voljo imamo žajbelj, žen šen, janež, gozdni koren (angelico) in druge popolnoma naravne snovi, ki telo podpirajo v tem, da samo naredi, kar je potrebno. Ste jih spoznali, preizkusili in veste, kaj zmorejo? 

Nasedanje modnim smernicam pri izbiri oblačil vas v najslabšem primeru naredi »smešne«. Sledenje »modi« pri izbiri prehranskih dopolnil pa se lahko konča veliko bolj žalostno. 

0,046875<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: