Aktualne novice

Onesnaževanje v Zasavju

dodano: 28.11.2007

Eko krog - društvo za naravovarstvo in okoljevarstvo

Iz društva za naravovarstvo in okoljevarstvo EKO KROG smo prejeli informacijo o dramatičnem onesnaževanju okolja v Zasavju. Delno informacijo lahko preberete v nadaljevanju, za podrobnosti pa se obrnite na www.koalicija-zoz.org ali
www.eko-krog.org.

Junija letos so v Lafarge Cementu opravili zadnje podrobnejše meritve izpustov snovi v zrak iz njihovega dimnika (občasne meritve). Kljub temu, da je Zavod za zdravstveno varstvo Maribor (izvajalec meritev) meritve delno prirejal v korist Lafargea, so rezultati meritev pokazali, da je iz Lafargevega dimnika …

- za 188 % presežena dovoljena količina izpusta živega srebra in za 9400 %, tj. za štiriindevetdeset (94 !) krat, presežena dovoljena količina izpusta talija (živo srebro in talij sta zelo nevarni težki kovini - prva nevarnostna skupina!),

- za 4100 %, tj. za enainštirideset (41 !) krat presežena dovoljena količina izpusta skupnega organskega ogljika (TOC), ki prav tako tvori nevarne rakotvorne spojine … in še bi lahko naštevali! 

- za 3780 %, tj. za skoraj osemintrideset (38 !) krat presežena dovoljena količina izpusta dioksinov -  to so najbolj nevarni do sedaj znani strupi,
 

Še pomnite: država, konkretneje Ministrstvo za okolje in prostor oziroma Agencija RS za okolje (ARSO), je na podlagi lažnih in za javnost tajnih meritev Lafarge Cementu predpisala zgolj sanacijo prekomernih izpustov žvepla. Čeprav je v primerjavi z zgoraj naštetimi strupi žveplo zares nedolžno - le draži dihalne poti, ne povzroča pa raka, umrljivosti novorojenčkov, rizičnih nosečnosti ipd.

POZOR: Kot vse občasne meritve, so bile tudi te v naprej napovedane (!), izvedle so se v času, ko so delovali vsi filtri, poleg tega pa je obratovala še nova odžveplevalna naprava! S katastrofalnimi rezultati meritev smo seznanili:

Janeza Podobnika, ministra za okolje in prostor,
Agencijo RS za okolje (ARSO),
Inšpektorat RS za okolje in prostor,
Urad varuhinje človekovih pravic (v vednost).

Od ARSO smo zahtevali, da se Lafarge Cementu ne izda okoljevarstveno dovoljenje za obratovanje ter da se Lafarge Cementu nemudoma prepove uporaba petrolkoksa kot goriva. Slednje smo zahtevali tudi zato, ker Lafarge Cement za uporabo petrolkoksa kot goriva nima potrebnih dovoljenj.
Tudi od Inšpektorata RS za okolje in prostor smo zahtevali, da se Lafarge Cementu prepove uporaba petrolkoksa kot goriva ter še, da se predpišejo vsi ukrepi za čimprejšnje prenehanje prekomernega onesnaževanja.
Od Podobnika, ARSO in inšpektorata zaenkrat nismo dobili odgovora!<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.