Aktualne novice

Uporabiti ali ne?

dodano: 17.1.2012

Sanja Lončar (uvodnik februarskih novic Skupaj za zdravje človeka in narave)

Postaja nam vse bolj jasno, da tisti, ki naj bi nas zdravili, vedo zelo malo o delovanju našega imunskega sistema. 

Kako drugače razumeti izjavo našega znanega strokovnjaka na področju imunologije, ki je v radijski oddaji o cepljenju izjavil, da so tudi cepiva za manj nevarne bolezni pomembna, saj z njimi preprečujemo, da bi se telo izčrpalo v premagovanju bolezni, in tako svoj imunski sistem »ohranimo« za pozneje? 

Če bi ta logika držala, potem bi vam »ohranjanje« mišic omogočilo, da so močnejše takrat, ko jih boste potrebovali. Če bi zobe uporabljali manj, naj bi vam zdržali dlje. Če bi se vse življenje prehranjevali s kašicami, bi tudi prebavilom prihranili veliko dela. Zakaj bi otroke silili, da se vsak dan naučijo reševati kakšno nalogo, ki je težja od včerajšnje? Morda bodo bolj pametni, če ne bodo »po nepotrebnem« izčrpavali svojih možganov. In če boste manj »trošili« ljubezen, vas bo to morda nekoč pripeljalo do brezpogojne ljubezni? 

Morda so moji možgani res že popolnoma obrabljeni, vendar vem, da narava na vseh področjih upošteva zelo preprosto načelo – kar je potrebno in kar uporabljamo, se ohranja, česar pa ne uporabljamo, zakrni. 

Zato je cena za neuporabo mišic atrofija, cena za nežvečenje izpadanje zob, cena za neuporabo možganov pa mirno sprejemanje neumnosti, ki jih slišimo z vseh strani. Največja je vsekakor cena, ki jo plačujemo, če ne sledimo lastni vesti. Morda tudi njo »ohranjamo« za pozneje?

In dokler mnogi ne morejo dojeti, da jih bližnjice, s katerimi si želijo prihraniti čas in napor (hrana, zdravila, masovne komunikacije, …), neposredno stanejo zdravja, druga stran, ki od uničevanja zdravja živi, že razvija še bolj sofisticirane načine, s katerimi želi zniževati našo vitalnost in zmogljivost. 

Za ene bo to le izziv za odkrivanje novih, neslutenih notranjih moči. Tiste, ki še vedno ne vedo, za kaj gre, pa je res škoda utrujati.

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: