Aktualne novice

Uporabiti ali ne?

dodano: 17.1.2012

Sanja Lončar (uvodnik februarskih novic Skupaj za zdravje človeka in narave)

Postaja nam vse bolj jasno, da tisti, ki naj bi nas zdravili, vedo zelo malo o delovanju našega imunskega sistema. 

Kako drugače razumeti izjavo našega znanega strokovnjaka na področju imunologije, ki je v radijski oddaji o cepljenju izjavil, da so tudi cepiva za manj nevarne bolezni pomembna, saj z njimi preprečujemo, da bi se telo izčrpalo v premagovanju bolezni, in tako svoj imunski sistem »ohranimo« za pozneje? 

Če bi ta logika držala, potem bi vam »ohranjanje« mišic omogočilo, da so močnejše takrat, ko jih boste potrebovali. Če bi zobe uporabljali manj, naj bi vam zdržali dlje. Če bi se vse življenje prehranjevali s kašicami, bi tudi prebavilom prihranili veliko dela. Zakaj bi otroke silili, da se vsak dan naučijo reševati kakšno nalogo, ki je težja od včerajšnje? Morda bodo bolj pametni, če ne bodo »po nepotrebnem« izčrpavali svojih možganov. In če boste manj »trošili« ljubezen, vas bo to morda nekoč pripeljalo do brezpogojne ljubezni? 

Morda so moji možgani res že popolnoma obrabljeni, vendar vem, da narava na vseh področjih upošteva zelo preprosto načelo – kar je potrebno in kar uporabljamo, se ohranja, česar pa ne uporabljamo, zakrni. 

Zato je cena za neuporabo mišic atrofija, cena za nežvečenje izpadanje zob, cena za neuporabo možganov pa mirno sprejemanje neumnosti, ki jih slišimo z vseh strani. Največja je vsekakor cena, ki jo plačujemo, če ne sledimo lastni vesti. Morda tudi njo »ohranjamo« za pozneje?

In dokler mnogi ne morejo dojeti, da jih bližnjice, s katerimi si želijo prihraniti čas in napor (hrana, zdravila, masovne komunikacije, …), neposredno stanejo zdravja, druga stran, ki od uničevanja zdravja živi, že razvija še bolj sofisticirane načine, s katerimi želi zniževati našo vitalnost in zmogljivost. 

Za ene bo to le izziv za odkrivanje novih, neslutenih notranjih moči. Tiste, ki še vedno ne vedo, za kaj gre, pa je res škoda utrujati.

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.