Aktualne novice

Ni kulture brez agrokulture!

dodano: 20.1.2012

februarske novice Skupaj za zdravje človeka in narave

14. januarja se je svečano začel projekt Evropska prestolnica kulture. V okviru EPK pa je tudi programski sklop Urbane brazde, v katerem so v ospredju trajnostna lokalna preskrba, urbano vrtnarstvo, semenska knjižnica in teleport. 

Trajnostna lokalna preskrba
V dobrem letu dni so raziskovalci uspeli vzpostaviti skupnost pridelovalcev sezonske, lokalno pridelane hrane, ki oskrbuje vrsto izobraževalnih institucij na Teznu in drugod po Mariboru, saj so se povezali v Zadrugo Dobrina. S sistemom distribucije bodo poskrbeli za zdravje in sveže pridelke iz Jurovskega Dola.

Urbano vrtnarstvo
Prek sedemdeset vrtičkarjev gradi prvi primer skupnostnega urbanega vrta v Sloveniji, katerega otvoritev bo 9. junija 2012 v Borovi vasi. V okviru ekološkega dela projekta bo potekal tudi prvi primer skupnostnega urbanega vrtnarstva v Sloveniji.

Semenska knjižnica
Varuhi semen in podporniki Semenske knjižnice spletajo mrežo, ki oskrbuje zadrugo in skupnostne vrtove, predvsem pa ohranja in obnavlja biodiverziteto kulturnih rastlin Podravja in Pomurja, ki so tik pred izumrtjem.

Še več o teh in drugih dejavnostih v okviru Urbanih brazd in projekta EPK, preberite na www.maribor2012.eu.

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: