Aktualne novice

V EU novih odobritev GSrastlin zaenkrat ne bo: tri GS koruze vrnili v nadaljnje preverjanje varnosti

dodano: 6.8.2012

ITR, Ljubljana/Bruselj, 18. julij 2012

Evropska komisija je tri gensko spremenjene koruze, za katere proizvajalci želijo pridobiti dovoljenje za gojenje oziroma uporabo v EU, vrnila Evropski agenciji za varnost hrane (EFSA), da natančneje pregleda njihovo varnost. To pomeni, da v EU v bližnji prihodnosti (oziroma verjetno do konca letošnjega leta) ne bo odločanja glede gojenja novih GS rastlin. Komisija je odločitev sprejela kljub temu, da so te tri koruze predhodno prejele pozitivno oceno EFSA.

Na Inštitutu za trajnostni razvoj odločitev ocenjujemo za pozitivno, saj kaže, da Evropska komisija priznava tako tveganja glede GS rastlin, kot tudi pomanjkljivosti trenutnih pregledov varnosti GS rastlin, na katera opozarja vrsta strokovnjakov, držav članic EU in nevladnih organizacij. 

Pri Friends of the Earth Europe pa ob tem opozarjajo, da Komisija ne priznava nečesa drugega – namreč, da gensko spremenjenih pridelkov ali živali v Evropi čisto preprosto ne želi nihče: "Ne kmetje in ne potrošniki niso zainteresirani za gensko spremenjene rastline, te pa prav tako ne zagotavljajo rešitev za okoljske in prehranske izzive, s katerimi se sooča Evropa. Evropska komisija naj se zavzema za zeleno in pravično kmetijstvo, in ne za neskončne monokulture z gensko spremenjeno koruzo. "

Ob tem velja opozoriti tudi na to, da v Sloveniji koruza, čeprav ta ni gensko spremenjena, zaseda precej več polj, kot jih zdravo (torej brez pretiranega pojavljanja škodljivcev in bolezni) ter okolju in podnebju prijazno kmetovanje prenese.  

***
Več o omenjenih treh vrstah koruze:
Koruza MON810 iz podjetja Monsanto: zahteva za ponovno dovoljenje je v obravnavi od leta 2009; ta Bt koruza je odporna na koruzno veščo in je trenutno prepovedana v 6 državah članicah EU;
koruza BT 11 iz Syngente in koruza 1507, Pioneer Hi-Bred: zahteva za dovoljenje je bila vložena leta 2005; ti dve koruzi prenašata škropljenje s herbicidom glufosinatom in sta odporni na koruzno veščo. Pri EFSA so izjavili, da je tolerantnost na glufosinat uporabljena le kot gen označevalec, zato ni ocenila vplivov glede herbicida.Ključne besede:
GS koruza, komisija, varnost, koruza

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: