Aktualne novice

V EU novih odobritev GSrastlin zaenkrat ne bo: tri GS koruze vrnili v nadaljnje preverjanje varnosti

dodano: 6.8.2012

ITR, Ljubljana/Bruselj, 18. julij 2012

Evropska komisija je tri gensko spremenjene koruze, za katere proizvajalci želijo pridobiti dovoljenje za gojenje oziroma uporabo v EU, vrnila Evropski agenciji za varnost hrane (EFSA), da natančneje pregleda njihovo varnost. To pomeni, da v EU v bližnji prihodnosti (oziroma verjetno do konca letošnjega leta) ne bo odločanja glede gojenja novih GS rastlin. Komisija je odločitev sprejela kljub temu, da so te tri koruze predhodno prejele pozitivno oceno EFSA.

Na Inštitutu za trajnostni razvoj odločitev ocenjujemo za pozitivno, saj kaže, da Evropska komisija priznava tako tveganja glede GS rastlin, kot tudi pomanjkljivosti trenutnih pregledov varnosti GS rastlin, na katera opozarja vrsta strokovnjakov, držav članic EU in nevladnih organizacij. 

Pri Friends of the Earth Europe pa ob tem opozarjajo, da Komisija ne priznava nečesa drugega – namreč, da gensko spremenjenih pridelkov ali živali v Evropi čisto preprosto ne želi nihče: "Ne kmetje in ne potrošniki niso zainteresirani za gensko spremenjene rastline, te pa prav tako ne zagotavljajo rešitev za okoljske in prehranske izzive, s katerimi se sooča Evropa. Evropska komisija naj se zavzema za zeleno in pravično kmetijstvo, in ne za neskončne monokulture z gensko spremenjeno koruzo. "

Ob tem velja opozoriti tudi na to, da v Sloveniji koruza, čeprav ta ni gensko spremenjena, zaseda precej več polj, kot jih zdravo (torej brez pretiranega pojavljanja škodljivcev in bolezni) ter okolju in podnebju prijazno kmetovanje prenese.  

***
Več o omenjenih treh vrstah koruze:
Koruza MON810 iz podjetja Monsanto: zahteva za ponovno dovoljenje je v obravnavi od leta 2009; ta Bt koruza je odporna na koruzno veščo in je trenutno prepovedana v 6 državah članicah EU;
koruza BT 11 iz Syngente in koruza 1507, Pioneer Hi-Bred: zahteva za dovoljenje je bila vložena leta 2005; ti dve koruzi prenašata škropljenje s herbicidom glufosinatom in sta odporni na koruzno veščo. Pri EFSA so izjavili, da je tolerantnost na glufosinat uporabljena le kot gen označevalec, zato ni ocenila vplivov glede herbicida.Ključne besede:
GS koruza, komisija, varnost, koruza

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.