Aktualne novice

Alkalizirajte ali umrite

dodano: 6.12.2007

M. Roj (decembrske novice SZZ)

»Kaj se je zgodilo s preprostostjo in zdravo kmečko pametjo? Se je izgubila med stenami farmacevtskih velikanov, v katere se stekajo ogromne količine denarja? So jo pokopali zdravniki, ki zaupajo le umetnim farmacevtskim proizvodom?« T. Baroody

Še pred nekaj leti smo o problematiki prevelike zakisanosti telesa slišali le tu in tam, predvsem v ožjih strokovnih krogih. Mnogi so takoj sprejeli tezo, da je zakisanost odgovorna za številne zdravstvene težave, drugi pa so skeptično čakali na dodatne potrditve. Vmes je bilo objavljenih veliko prispevkov, predvsem na spletnih straneh, veliko je bilo diskusij, razprav.

Pred približno enim letom je izšla knjiga z odmevnim naslovom ALKALIZIRAJTE ALI UMRITE. Založilo jo je podjetje SITIS, ki se tudi sicer problematike zakisanosti oz. bazičnosti (alkalnosti) loteva na celovit način.
To je prevod ameriške uspešnice ALKALIZE OR DIE, raziskovalca dr. Theodora Baroodyja. V ZDA je doživela že 12 izdaj.

Knjiga Alkalizirajte ali umrite je tudi pri nas v kratkem času doživela velik uspeh in kar nekaj izdaj. V mnogih knjigarnah je na prvem mestu po številu prodanih izvodov, v knjižnicah pa so zanjo čakalne vrste. Spričo aktualnosti teme in velikega zanimanja javnosti je o knjigi vredno napisati kakšen stavek.

Avtor v knjigi Alkalizirajte ali umrite predstavlja svoje ugotovitve o pomembnosti problema prevelike zakisanosti oz. o tem, kako je za zdravje nujno, da v telesu ustvarjamo in vzdržujemo bazičnost (alkalnost). Pravi: »Mnogoteri izrazi, s katerimi poimenujemo bolezni, pravzaprav nimajo nobenega smisla. Pomembno je dejstvo, da se vse bolezni razvijejo zaradi enega samega vzroka  – prevelike količine odpadnih kislin, ki nastajajo v naših tkivih!«

Posledice zakisanosti telesa so lahko zastrašujoče, saj so to skoraj vse bolezni – od revmatizma, putike, migrene, osteoporoze, zobnih obolenj, bolezni srca in ožilja, možganske kapi, črevesnih obolenj, kronične utrujenosti, slabega razpoloženja, zmanjšane koncentracije, pa vse do splošnega slabljenja imunskega sistema.

Zakaj pravzaprav gre? Pomembna lastnost vsake tekočine je stopnja kislosti oziroma bazičnosti. Če upoštevamo dejstvo, da je naše telo sestavljeno v glavnem iz vode, da imamo kar nekaj litrov telesnih tekočin, potem je jasno, da je stopnja kislosti oziroma bazičnosti zelo pomembna. Vse, kar je bazično, je živo, zdravo in vse, kar je kislo, je obsojeno na propad, pa naj gre za hrano, reke, organizem ali planet. Naš organizem se proti zakisanosti bori z minerali, ki delujejo bazično, predvsem s kalcijem, ki ga, če ga ne uživamo dovolj, črpa iz kosti. To je najpogostejši vzrok za težave z zobmi in s kostmi (osteoporoza).
Vsem je nekako jasno, da je prevelika zakisanost posledica nepravilnega načina prehranjevanja, avtor pa nas prepriča, da ima pomemben vpliv na zakisanost predvsem stresni odziv na življenjske situacije in negativna čustva.

V knjigi so navedene orientacijske vrednosti kislosti oziroma bazičnosti nekaterih živil in različnih čustvenih situacij. Z njeno pomočjo lahko sami ugotovimo, ali smo zakisani oziroma stopnjo naše zakisanosti. Prav tako nam z odličnimi recepti pomaga pri sestavi bazičnih obrokov. Poleg zdravega bazičnega prehranjevanja se moramo opredeliti tudi za načn življenja, ki zagotavlja bazičnost.
 
»Alkalizirajte ali umrite« - naslov vsekakor zveni zelo dramatično, vendar je hkrati tudi optimističen, ohrabrujoč, vzbuja upanje in odpira možnosti, saj ponuja preprosto rešitev: ALKALIZIRAJTE SE!   Dragocena navodila poiščite v knjigi Alkalizirajte ali umrite.
(M. Roj)

Knjigo Alkalizirajte ali umrite lahko naročite na 02 421 33 33 ali na sitis@sitis.si, več o knjigi in zakisanosti pa lahko pogledate na www.sitis.si, Sitis, d.o.o., Jocova ul. 3, 2000 Maribor<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: