Aktualne novice

Alkalizirajte ali umrite

dodano: 6.12.2007

M. Roj (decembrske novice SZZ)

»Kaj se je zgodilo s preprostostjo in zdravo kmečko pametjo? Se je izgubila med stenami farmacevtskih velikanov, v katere se stekajo ogromne količine denarja? So jo pokopali zdravniki, ki zaupajo le umetnim farmacevtskim proizvodom?« T. Baroody

Še pred nekaj leti smo o problematiki prevelike zakisanosti telesa slišali le tu in tam, predvsem v ožjih strokovnih krogih. Mnogi so takoj sprejeli tezo, da je zakisanost odgovorna za številne zdravstvene težave, drugi pa so skeptično čakali na dodatne potrditve. Vmes je bilo objavljenih veliko prispevkov, predvsem na spletnih straneh, veliko je bilo diskusij, razprav.

Pred približno enim letom je izšla knjiga z odmevnim naslovom ALKALIZIRAJTE ALI UMRITE. Založilo jo je podjetje SITIS, ki se tudi sicer problematike zakisanosti oz. bazičnosti (alkalnosti) loteva na celovit način.
To je prevod ameriške uspešnice ALKALIZE OR DIE, raziskovalca dr. Theodora Baroodyja. V ZDA je doživela že 12 izdaj.

Knjiga Alkalizirajte ali umrite je tudi pri nas v kratkem času doživela velik uspeh in kar nekaj izdaj. V mnogih knjigarnah je na prvem mestu po številu prodanih izvodov, v knjižnicah pa so zanjo čakalne vrste. Spričo aktualnosti teme in velikega zanimanja javnosti je o knjigi vredno napisati kakšen stavek.

Avtor v knjigi Alkalizirajte ali umrite predstavlja svoje ugotovitve o pomembnosti problema prevelike zakisanosti oz. o tem, kako je za zdravje nujno, da v telesu ustvarjamo in vzdržujemo bazičnost (alkalnost). Pravi: »Mnogoteri izrazi, s katerimi poimenujemo bolezni, pravzaprav nimajo nobenega smisla. Pomembno je dejstvo, da se vse bolezni razvijejo zaradi enega samega vzroka  – prevelike količine odpadnih kislin, ki nastajajo v naših tkivih!«

Posledice zakisanosti telesa so lahko zastrašujoče, saj so to skoraj vse bolezni – od revmatizma, putike, migrene, osteoporoze, zobnih obolenj, bolezni srca in ožilja, možganske kapi, črevesnih obolenj, kronične utrujenosti, slabega razpoloženja, zmanjšane koncentracije, pa vse do splošnega slabljenja imunskega sistema.

Zakaj pravzaprav gre? Pomembna lastnost vsake tekočine je stopnja kislosti oziroma bazičnosti. Če upoštevamo dejstvo, da je naše telo sestavljeno v glavnem iz vode, da imamo kar nekaj litrov telesnih tekočin, potem je jasno, da je stopnja kislosti oziroma bazičnosti zelo pomembna. Vse, kar je bazično, je živo, zdravo in vse, kar je kislo, je obsojeno na propad, pa naj gre za hrano, reke, organizem ali planet. Naš organizem se proti zakisanosti bori z minerali, ki delujejo bazično, predvsem s kalcijem, ki ga, če ga ne uživamo dovolj, črpa iz kosti. To je najpogostejši vzrok za težave z zobmi in s kostmi (osteoporoza).
Vsem je nekako jasno, da je prevelika zakisanost posledica nepravilnega načina prehranjevanja, avtor pa nas prepriča, da ima pomemben vpliv na zakisanost predvsem stresni odziv na življenjske situacije in negativna čustva.

V knjigi so navedene orientacijske vrednosti kislosti oziroma bazičnosti nekaterih živil in različnih čustvenih situacij. Z njeno pomočjo lahko sami ugotovimo, ali smo zakisani oziroma stopnjo naše zakisanosti. Prav tako nam z odličnimi recepti pomaga pri sestavi bazičnih obrokov. Poleg zdravega bazičnega prehranjevanja se moramo opredeliti tudi za načn življenja, ki zagotavlja bazičnost.
 
»Alkalizirajte ali umrite« - naslov vsekakor zveni zelo dramatično, vendar je hkrati tudi optimističen, ohrabrujoč, vzbuja upanje in odpira možnosti, saj ponuja preprosto rešitev: ALKALIZIRAJTE SE!   Dragocena navodila poiščite v knjigi Alkalizirajte ali umrite.
(M. Roj)

Knjigo Alkalizirajte ali umrite lahko naročite na 02 421 33 33 ali na sitis@sitis.si, več o knjigi in zakisanosti pa lahko pogledate na www.sitis.si, Sitis, d.o.o., Jocova ul. 3, 2000 Maribor<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.