Aktualne novice

Slovenski inovatorji na delu!

dodano: 4.9.2012

Eko vodič 2012 (septembrske novice SZZČN)

Ni treba čakati, da se nam vse rešitve pripeljejo od drugod. Tudi v Sloveniji premoremo veliko inovatorjev in ljudi, ki razvijajo tehnološke rešitve za prihodnost. 

Na pobudo Marjana Kogelnika, v okviru civilne iniciative Ekoci, deluje tudi skupina za energijsko neodvisnost. 
Skupina se redno srečuje v Veliki Pirešici, v okviru Eko fejsta, in izmenjuje informacije, zamisli ter dosežke s področja novih tehnologij. 

Tako je Gregor Škerl na lastnem avtomobilu pokazal, kako delujejo celice HHO v avtomobilu. Gre za uporabo vode kot dodatka k gorivu v avtomobilu, s čimer lahko porabo zmanjšamo za eno tretjino. To omogočajo posebni generatorji HHO, ki energijo pridobivajo iz vodika, tega pa iz vode. Energija se pridobiva v realnem času, torej ne na zalogo, zato proizvedemo le to, kar porabimo. 

Branko Nagy je na enem izmed srečanj predstavil tudi delovanje takšne domače elektrarne HHO. Martin Kozjek je predstavil „Arhimedovo“ črpalko, ki ne potrebuje električnega pogona in je odlična rešitev za zalivanje. 

Na srečanjih skupine so predstavili tudi sisteme za eko gradnjo, gradnjo živih hiš, rastlinske čistilne naprave, izdelavo domačega hladilnika v zemlji in še veliko tega.
Gre za kombinacijo starih in novih znanj ter svežega pogleda na svet in človeka v njem. Na srečanjih gostujejo vodilni slovenski inovatorji, skupno delo pa se nadaljuje tudi prek spleta. 

Bi se jim radi pridružili?

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: