Aktualne novice

Slovenski inovatorji na delu!

dodano: 4.9.2012

Eko vodič 2012 (septembrske novice SZZČN)

Ni treba čakati, da se nam vse rešitve pripeljejo od drugod. Tudi v Sloveniji premoremo veliko inovatorjev in ljudi, ki razvijajo tehnološke rešitve za prihodnost. 

Na pobudo Marjana Kogelnika, v okviru civilne iniciative Ekoci, deluje tudi skupina za energijsko neodvisnost. 
Skupina se redno srečuje v Veliki Pirešici, v okviru Eko fejsta, in izmenjuje informacije, zamisli ter dosežke s področja novih tehnologij. 

Tako je Gregor Škerl na lastnem avtomobilu pokazal, kako delujejo celice HHO v avtomobilu. Gre za uporabo vode kot dodatka k gorivu v avtomobilu, s čimer lahko porabo zmanjšamo za eno tretjino. To omogočajo posebni generatorji HHO, ki energijo pridobivajo iz vodika, tega pa iz vode. Energija se pridobiva v realnem času, torej ne na zalogo, zato proizvedemo le to, kar porabimo. 

Branko Nagy je na enem izmed srečanj predstavil tudi delovanje takšne domače elektrarne HHO. Martin Kozjek je predstavil „Arhimedovo“ črpalko, ki ne potrebuje električnega pogona in je odlična rešitev za zalivanje. 

Na srečanjih skupine so predstavili tudi sisteme za eko gradnjo, gradnjo živih hiš, rastlinske čistilne naprave, izdelavo domačega hladilnika v zemlji in še veliko tega.
Gre za kombinacijo starih in novih znanj ter svežega pogleda na svet in človeka v njem. Na srečanjih gostujejo vodilni slovenski inovatorji, skupno delo pa se nadaljuje tudi prek spleta. 

Bi se jim radi pridružili?

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.