Aktualne novice

Klimatske spremembe in zapore cest se rojevajo na krožniku

dodano: 15.6.2007

Ves svet govori o klimatskih spremembah, ki smo jim trenutno priča. Zadeva je zelo resna in zato zahteva zelo resen pristop politike in ljudstva. A kot vidimo, se naši svetovni voditelji enostavno ne morejo dogovoriti za hitro ukrepanje, saj ne želijo ogroziti kapitalskih interesov.

Ostane torej spet vse na ljudstvu... ki pa mu nihče noče povedati, da je največji krivec za nakopičene svetovne ekološke probleme – ne boste verjeli – (mesna) prehrana!

Vabimo vas, da si vzamete nekaj vašega predragocenega časa in si ogledate naslednje video posnetke (ter informacijo o tem posredujete tudi svojim sorodnikom, prijateljem in znancem), saj bomo lahko le s skupnimi močmi preprečili grozečo katastrofo.

 1. Na spletni strani http://www.GlobeTransformer.org najdete izjemen dokumentarec o ekoloških posledicah mesne prehrane z naslovom "Pojedli bomo Zemljo" (22 min), čigar komentator je slavni Sir Paul McCartney.

 2. Nacionalna RTV je dne 13.06.2007 predvajala oddajo Tarča na temo "Podnebne spremembe" ( http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rplayer&op=pop&id=rp1777), sogovorniki so bili klimatologinja dr. Lučka Kajfež Bogataj, Anton Komat, minister Janez Podobnik in drugi. Predvsem vam toplo priporočamo pozoren ogled oddaje od 37. minute naprej, kjer je govora o emisijah CO2 v prometu ter emisijah metana v živinoreji in njuno primerjavo glede učinka na segrevanje ozračja.

  Naš komentar: predstavljena interpretacija FAO študije (ta govori o tem, da svetovna živinoreja povzroča več učinka tople grede kot celotni svetovni promet – http://www.virtualcentre.org/en/library/key_pub/longshad/A0701E00.htm) je lahko za nepazljivega poslušalca zavajajoča, saj odgovornost slovenske živinoreje glede prispevka h globalnemu segrevanju spet prelaga na dežele "tam nekje"! Sicer je res, da je naše kmetijstvo z določenimi ukrepi zmanjšalo svoje lastne izpuste toplogrednih plinov za 13% in s tem ne samo doseglo, marveč celo preseglo, kriterije Kjotskega protokola. A ta matematika se tu ne izide tako zlahka...

  Poglejmo najprej strukturo toplogrednih plinov v Sloveniji: 82.2% jih odpade na zloglasni in največkrat "opevani" CO2, 10.4% na metan in 7.4% na ostale toplogredne pline.

  Trenutno razmerje količinskih izpustov toplogrednih plinov med živinorejo (6,5%) in prometom (21,4%) je res v prid živinoreji in znaša približno 1:3. Vendar: očitno so vsi spregledali ali pozabili na zelo pomembno dejstvo, ki je bilo omenjeno tudi v samem prispevku: metan ima 21-krat večji toplogredni potencial kot CO2! Enostaven izračun nam torej razkrije, da živinoreja v Sloveniji 7-krat bolj segreva ozračje kot celotni promet, ki se vali po naših cestah!

  In še to: vsi bentimo in organiziramo zapore cest zaradi nepreglednih kolon tovornjakov, ki ogrožajo življenja prometnih udeležencev in uničujejo telesno in psihično zdravje ob cesti živečih ljudi, živali in narave. A ste se kdaj vprašali, da smo morda MI SAMI krivi za to stanje? Predstavljajte si, da imate rentgenski pogled in lahko na ta način raziskujete vsebino teh hrumečih pošasti. Kaj bi odkrili?

  1. Da se zaradi kršenja načela regionalnosti (ki pravi, da naj uživaš hrano, ki izvira iz čim bližje okolice) po celotni Evropi za kot gobe po dežju rastoče super-, giga- in hipermarkete prevažajo za zdravje škodljivi "prehranski" izdelki, polni aditivov, pesticidov, hormonov. Sadje in zelenjavo ponavadi poberejo nezrelo, da do svojega cilja ne zgnije, seveda ob izdatni pomoči konzervacijske kemije. Zakaj? Ker je zraslo v nenormalnih, industrijskih pogojih in zato sploh ni odporno na bolezni kot je to recimo primer pri ekološko pridelani hrani. Hkrati s svojim pretiranim nakupovanjem v velikih trgovskih centrih vodimo v bankrot svojega lokalnega trgovca izza vogala, mašimo ceste z našimi avtomobili in po nepotrebnem trošimo nafto in onesnažujemo okolje.

  2. Veliko tovornjakov se vozi v eno smer praznih, se pravi brez tovora. Moramo ljudje res biti tako nestrpni, da ne moremo na določene izdelke počakati kak dan ali dva več? Tako bi se tovornjaki (ob ustreznem dogovarjanju in povezovanju prevoznikov ob pomoči države) lahko do vrha napolnili, zdaj pa uboge prevoznike silimo v hitenje, zapravljanje dragocene nafte in ogrožanje življenja drugih udeležencev v prometu.

  3. Verjetno vsaj vsaki deseti tovornjak prevaža živino na svojo "končno" destinacijo, se pravi v klavnico. In to ne v najbližjo, kje pa! Konji se iz Poljske ali Ukrajine vozijo v Italijo ali Španijo. Krave, ovce, prašiče in perutnino tovorimo križem kražem po Evropi, ne glede na mraz ali vročino, v večkrat mizernih pogojih, včasih celo brez krme ali vode. Pri tem se zgodba še ne konča. Po zakolu in predelavi mesa se potem ta roba vozi spet nazaj po vsej Evropi, tudi v izvorne dežele. In spet porabljamo nafto za prevoz in nafto za hlajenje teh predelanih živalskih trupel...

   Preberite si naslednjo neverjetno novico in premislite, če nam je res potrebno, da trošimo takšne ogromne in nepotrebne količine dragocene energije: "Na bolgarski carini našli tovornjak z 22 let starim zamrznjenim mesom" http://novice.siol.net/default.aspx?site_id=1&page_id=6&article_id=16060131020414101&cid=108&pgn=1

   Predlagamo, da namesto tega raje zgradimo dodatne hladilnice za zdravo, ekološko pridelano slovensko zelenjavo in sadje, s katero bi lahko zalagali celotno Evropo, saj povpraševanje daleč presega ponudbo in še cene zdrave hrane bi se drastično znižale, saj bi lahko živinorejske subvencije namenili za ekološko pridelavo! Na tak način bi lahko Slovenija doživela pravi gospodarski razcvet in to brez škodljivih emisij, ki onesnažujejo okolje, ljudje pa bi spet postali bolj veseli in sproščeni ob delu v naravi na čistem zraku.

   Dodatno si predstavljajte, koliko manj bi bili državljani obremenjeni s previsokimi davki in drugimi nesmiselnimi izdatki, če bi z bolj zdravim načinom prehranjevanja "nenadoma" zaradi izboljšanja splošnega zdravstvenega stanja potrebovali manj zdravniških storitev, zdravil, diagnostike, operacijskih miz – in se hkrati izognili gneči v čakalnicah!

 3. Mesa in mesnih izdelkov ne hladimo brez razloga, saj so izjemen vir bakterijskih in drugih okužb (salmonele, BSE, parkljevka in slinavka, ptičja gripa). Ta majcena bitja imajo v naravi zelo važno vlogo in sicer da truplo čimprej razgradijo. Problem je v tem, da jih mi s "hrano" vnašamo v tempelj svojega telesa.

  Da nam ne bo slučajno dolgčas, se lahko v Sloveniji po novem spet "veselimo" nove živalske bolezni, ki celo neposredno ogroža človeška življenja, saj se bliskovito prenaša tudi po zraku. Gre za tako imenovano Q-mrzlico – video posnetki na 24ur.com:

  Novi primeri Q-mrzlice:
  http://24ur.com/naslovnica/novice/slovenija/20070614_3099954_60025892.php

  Okužba le vrh ledene gore:
  http://24ur.com/naslovnica/svetkanala/temadneva/20070521_3098071_60018079.php?Acl=p1

  Kdaj se bo zganil VURS?
  http://24ur.com/naslovnica/novice/slovenija/20070615_3100030_60026200.phpNas bo kdaj pamet srečala?<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.