Aktualne novice

Občine razočarane nad neodzivnostjo okoljskega ministrstva

dodano: 4.12.2007

STA, 28.11.2007

 

Skupnost občin Slovenije je razočarana nad neodzivnostjo okoljskega ministrstva na poziv k skupni, z občinami usklajeni ureditvi problematike kakovosti zraka. Skupnost občin je namreč na prekoračene vrednosti prašnih delcev v zraku opozorila ministrstvo že v začetku leta in ga prosila za pripravo sanacijskega programa. Z ministrstva niso prejeli nikakršnega odziva, zato so ministru poslali še pisni poziv za pripravo sanacijskega programa in ukrepov zaradi prekoračitev dnevnih koncentracij prašnih delcev v zraku.

"V pozivu smo jasno zapisali, da so občine pripravljene sodelovati in prispevati svoj delež pri pripravi in kasneje pri izvajanju ukrepov na lokalni ravni," je v današnji izjavi za javnost zapisala generalna sekretarka Skupnosti občin Slovenije Jasmina Vidmar.

Občine po njihovih pojasnilih že sedaj izvajajo vrste ukrepov za izboljšanje kakovosti zraka, ki so v njihovi pristojnosti. Dober primer, tako v skupnosti, je mestna občina Nova Gorica, ki je uvedla brezplačni mestni avtobusni promet. Že primestni avtobusni promet ni več v pristojnosti občin, temveč v državni, zato mora vlada določiti načrt kratkoročnih obveznih ukrepov za preprečevanje onesnaženosti zraka, ki jih je potrebno izvesti, saj je raven onesnaženosti presegla predpisano mejno vrednost, poudarjajo v skupnosti občin.

Iz poročila o onesnaženosti zraka v letu 2006 je po navedbah skupnosti občin razvidno, da so dnevne koncentracije prašnih delcev na merilnih mestih državne mreže za spremljanje kakovosti zraka v Sloveniji - Ljubljana Bežigrad, Maribor, Celje, Trbovlje, Hrastnik, Zagorje, Murska Sobota in Nova Gorica - presegale dovoljenih 35 prekoračitev letno. Na nekaterih mestih je bila presežena tudi letna koncentracija.

Kot je znano, je v minulih dneh javnost razburkala informacija o morebitni uvedbi taks za dostop z avtom v središče mest. Minister za okolje in prostor Janez Podobnik je pojasnil, da kakršnakoli odločitev glede ukrepov za zmanjšanje onesnaženosti zraka v mestih, vključno z omenjeno morebitno uvedbo taks, mora biti najprej usklajena na ravni občin ter nekaterih resorjev. Usklajevanja z občinami naj bi začeli v naslednjem tednu, saj mora ministrstvo do sredine decembra odgovoriti Evropski komisiji na opozorilo glede uvajanja ukrepov za zmanjševanje onesnaženja zraka v mestih. << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.