Aktualne novice

Občine razočarane nad neodzivnostjo okoljskega ministrstva

dodano: 4.12.2007

STA, 28.11.2007

 

Skupnost občin Slovenije je razočarana nad neodzivnostjo okoljskega ministrstva na poziv k skupni, z občinami usklajeni ureditvi problematike kakovosti zraka. Skupnost občin je namreč na prekoračene vrednosti prašnih delcev v zraku opozorila ministrstvo že v začetku leta in ga prosila za pripravo sanacijskega programa. Z ministrstva niso prejeli nikakršnega odziva, zato so ministru poslali še pisni poziv za pripravo sanacijskega programa in ukrepov zaradi prekoračitev dnevnih koncentracij prašnih delcev v zraku.

"V pozivu smo jasno zapisali, da so občine pripravljene sodelovati in prispevati svoj delež pri pripravi in kasneje pri izvajanju ukrepov na lokalni ravni," je v današnji izjavi za javnost zapisala generalna sekretarka Skupnosti občin Slovenije Jasmina Vidmar.

Občine po njihovih pojasnilih že sedaj izvajajo vrste ukrepov za izboljšanje kakovosti zraka, ki so v njihovi pristojnosti. Dober primer, tako v skupnosti, je mestna občina Nova Gorica, ki je uvedla brezplačni mestni avtobusni promet. Že primestni avtobusni promet ni več v pristojnosti občin, temveč v državni, zato mora vlada določiti načrt kratkoročnih obveznih ukrepov za preprečevanje onesnaženosti zraka, ki jih je potrebno izvesti, saj je raven onesnaženosti presegla predpisano mejno vrednost, poudarjajo v skupnosti občin.

Iz poročila o onesnaženosti zraka v letu 2006 je po navedbah skupnosti občin razvidno, da so dnevne koncentracije prašnih delcev na merilnih mestih državne mreže za spremljanje kakovosti zraka v Sloveniji - Ljubljana Bežigrad, Maribor, Celje, Trbovlje, Hrastnik, Zagorje, Murska Sobota in Nova Gorica - presegale dovoljenih 35 prekoračitev letno. Na nekaterih mestih je bila presežena tudi letna koncentracija.

Kot je znano, je v minulih dneh javnost razburkala informacija o morebitni uvedbi taks za dostop z avtom v središče mest. Minister za okolje in prostor Janez Podobnik je pojasnil, da kakršnakoli odločitev glede ukrepov za zmanjšanje onesnaženosti zraka v mestih, vključno z omenjeno morebitno uvedbo taks, mora biti najprej usklajena na ravni občin ter nekaterih resorjev. Usklajevanja z občinami naj bi začeli v naslednjem tednu, saj mora ministrstvo do sredine decembra odgovoriti Evropski komisiji na opozorilo glede uvajanja ukrepov za zmanjševanje onesnaženja zraka v mestih. << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: