Aktualne novice

Mesto „za pojesti“

dodano: 21.9.2012

Eko vodič 2012 (septembrske novice SZZČN)

Nemško mesto Andernach se je pred dvema letoma začelo spreminjati v pravo oazo hrane. Takšne, ki raste v tleh, torej zdrave in pristne. Zemljo obdelujejo meščani po ekoloških načelih. V bogatih mestnih vrtovih je brezplačno na voljo vsakomur. To ni pravljica, je resničnost, ki jo je vredno in nujno posnemati!

Andernach bi po številu prebivalstva uvrstili nekje med Celjem in Novim Mestom. Kar ga razlikuje od običajnih, tudi ostalih nemških mest, je visoka zavest, trajnostni način razmišljanja in živo udejanjanje vsega tega v praksi. Ob grajskem obzidju se je nekoč vzpenjal bršljan, mestne gredice so bile privilegij netrpežnih cvetlic, katerih lepota nikoli ni trajala dolgo, zelenice pa so kazile table „Prepovedano stopanje po trati“. 

Danes je podoba mesta povsem drugačna. Na že omenjenih površinah se bohotijo številne užitne rastlinske vrste, različne vrste zelenjave, sadnih dreves, grmovnic, cvetja in podobno. Vrtove obdelujejo ljudje, ki jih je posebej za to zaposlila mestna občina. Poleg tega je delo dobilo mnogo dolgo brezposelnih ljudi in številni prostovoljci. Le dva strokovnjaka sta bila potrebna, da sta delo spravila v tek. Si upate pomisliti, da stopite do svojega župana in mu predstavite tako noro zamisel, nato pa jo tudi dejansko izpeljete?

Posebnost vrtov je, da jih obdelujejo po bioloških načelih in da je v njih resnično ogromna biotska pestrost. Leta 2010 so zasadili čez 300 različnih vrst paradižnikov, leto dni pozneje čez 100 sort fižola, letos pa je največji poudarek na različnih čebulnicah. Velik poudarek dajejo starim, že pozabljenih sortam in divjeraslim rastlinam. Namesto nekdanjih običajnih cvetlic danes grede krasijo zanimive kombinacije lepih in obenem užitnih rastlin, denimo mačje mete, maslenic in ohrovta. Vrtovi so zasnovani tako, da si rastline medsebojno pomagajo v največji meri, s čimer prihranijo precej fizičnega dela.

Meščani si lahko svobodno in brezplačno vsakodnevno postrežejo iz svojega mestnega vrta. K temu jih prijazno vabijo novi napisi: „Pobiranje pridelkov zaželeno.“ Ob tem jih upravljavci vrtov pozivajo, naj zbirajo semena, jih sadijo v svoje vrtove in tako pomagajo ohranjati rastline. O vandalizmu ni ne duha ne sluha. 

Če to ni resnična inspiracija ... O njej so poročali tudi najodmevnejši nemški mediji. 

Prav zanima nas katero bo prvo slovensko mesto "za pojesti".

Vabljeni k ogledu kratkega predstavitvenega filma na povezavi:  Ključne besede:
trajnostni razvoj, vrt, ekovrt, mesto

 

Sorodne novice:

1,599121E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.