Aktualne novice

Upanje je!

dodano: 23.9.2012

Eko vodič 2012 (septembrske novice SZZČN)

Ne končajo se vse zgodbe s hitrim srečnim koncem, kar pa še ne pomeni, da niso pomembne. Včasih je dovolj že zavedanje, da nam ni vseeno in smo storili, kar smo lahko – in začnejo se velike spremembe.

Zato je tudi zgodba Toma Križnarja in njegove človekoljubne organizacije Hope nekaj, kar razkriva, da nismo nemočni tudi v najbolj težkih trenutkih.

Kaj bi storili vi, če bi se morali soočiti s pokoli nepredstavljivih razsežnosti, ki so jih deležne Nube v Sudanu, in sicer zgolj zato, ker si nekdo želi vode in nafte z njihovega ozemlja? Kaj bi storili, če bi ob dveh milijonih mrtvih ves svet mižal, vi pa bi bili le golorok, majhen Slovenec, ki nima nič drugega kot sočutje?

Tomu Križnarju je uspelo v Nubskih gorah postaviti več kot 600 kamer, ki skupaj s prenosnimi računalniki in satelitskimi modemi afriškim staroselcem pomagajo nadomestiti skoraj popolno odsotnost svetovnih medijev in strokovnih opazovalcev mednarodne skupnosti. Zbrane posnetke grozot pa domačini pošiljajo neposredno Mednarodnemu sodišču za vojne zločine v Haagu.

Sredstva za opremo staroselskih prostovoljcev so se do zdaj pridobivala izključno iz donacij posameznikov in brez vsake podpore institucij. Največ prispevajo bralci Križnarjeve knjige „Nafta in voda” in gledalci dokumentarnega filma „Oči in ušesa Boga – Video nadzor Sudana”. To je že tretji film, ki je nastal v sodelovanja z režiserko Majo Weiss, Bela filmom in RTV Slovenijo ter mu uspeva aktivirati človekoljubje in lobiranja za preživetje afriških staroselcev.

Humanitarna organizacija HOPE, ki jo je s somišljeniki ustanovil Klemen Mihelič decembra 2009 po vrnitvi s Križnarjem iz Darfurja, zbira sredstva po principu popolne transparentnosti in brez vsakih stroškov. Razen kamer je zelo aktualno tudi zbiranje denarja za mobilno vrtalno napravo, saj vojska Nubam bombardira vodnjake in ljudje posledično umirajo od žeje. 

Vsak vaš prispevek je takoj viden na spletni strani http://www.Hope.si. Vse, kar zberejo, se pretopi v opremo, nič se ne izgubi za plače, zavarovanja, potne stroške itd. Že sam način delovanja humanitarne organizacije HOPE je zgled za nove čase, dolgi seznami donatorjev pa potrjujejo, da nas je vse več, ki želimo soustvarjati drugačno življenje. 

Četudi ne boste prispevali denarno, lahko veliko storite za dvig kritične mase zavesti. Dogajanje lahko spremljate na spletni strani in novice posredujete svojim prijateljem, organizirate lahko javno predavanje, na katerega se bo Tomo zagotovo z velikim veseljem odzval, organizirate lahko predvajanje njegovih dveh filmov Darfur – vojna za vodo ter Oči in ušesa Boga. 

Da je svet takšen, kakršen je, niso krivi le tisti, ki ga želijo takšnega ustvariti. Vsaj enaka odgovornost je na tistih, ki jim to mirno dovoljujejo.
______________________________________________________________________
Skupaj je lažje!
Dejan Unger je pobudnik facebook  spletne strani Delimo.si, katere namen je, da ljudje med seboj delimo in prispevamo majhen delček tega, kar zmoremo. Bodisi gre za prevoz, dobrine, (so)bivanje ali usluge. 

Za delitev stroškov prevoza že dlje časa uspešno deluje tudi spletno mesto: prevoz.org. Najbolj zvesti uporabniki so študentje, ki na takšen način dogovarjajo prevoze, namesto da bi štopali ob cestah. Seveda, ni omejitev, da uporabnik ne postanete tudi vi.

Zakaj bi metali proč, če lahko podarimo. Oglejte si spletno stran www.podarimo.si.Ključne besede:
Hope, NUbe, humanitarnost, prevoz

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.