Aktualne novice

Upanje je!

dodano: 23.9.2012

Eko vodič 2012 (septembrske novice SZZČN)

Ne končajo se vse zgodbe s hitrim srečnim koncem, kar pa še ne pomeni, da niso pomembne. Včasih je dovolj že zavedanje, da nam ni vseeno in smo storili, kar smo lahko – in začnejo se velike spremembe.

Zato je tudi zgodba Toma Križnarja in njegove človekoljubne organizacije Hope nekaj, kar razkriva, da nismo nemočni tudi v najbolj težkih trenutkih.

Kaj bi storili vi, če bi se morali soočiti s pokoli nepredstavljivih razsežnosti, ki so jih deležne Nube v Sudanu, in sicer zgolj zato, ker si nekdo želi vode in nafte z njihovega ozemlja? Kaj bi storili, če bi ob dveh milijonih mrtvih ves svet mižal, vi pa bi bili le golorok, majhen Slovenec, ki nima nič drugega kot sočutje?

Tomu Križnarju je uspelo v Nubskih gorah postaviti več kot 600 kamer, ki skupaj s prenosnimi računalniki in satelitskimi modemi afriškim staroselcem pomagajo nadomestiti skoraj popolno odsotnost svetovnih medijev in strokovnih opazovalcev mednarodne skupnosti. Zbrane posnetke grozot pa domačini pošiljajo neposredno Mednarodnemu sodišču za vojne zločine v Haagu.

Sredstva za opremo staroselskih prostovoljcev so se do zdaj pridobivala izključno iz donacij posameznikov in brez vsake podpore institucij. Največ prispevajo bralci Križnarjeve knjige „Nafta in voda” in gledalci dokumentarnega filma „Oči in ušesa Boga – Video nadzor Sudana”. To je že tretji film, ki je nastal v sodelovanja z režiserko Majo Weiss, Bela filmom in RTV Slovenijo ter mu uspeva aktivirati človekoljubje in lobiranja za preživetje afriških staroselcev.

Humanitarna organizacija HOPE, ki jo je s somišljeniki ustanovil Klemen Mihelič decembra 2009 po vrnitvi s Križnarjem iz Darfurja, zbira sredstva po principu popolne transparentnosti in brez vsakih stroškov. Razen kamer je zelo aktualno tudi zbiranje denarja za mobilno vrtalno napravo, saj vojska Nubam bombardira vodnjake in ljudje posledično umirajo od žeje. 

Vsak vaš prispevek je takoj viden na spletni strani http://www.Hope.si. Vse, kar zberejo, se pretopi v opremo, nič se ne izgubi za plače, zavarovanja, potne stroške itd. Že sam način delovanja humanitarne organizacije HOPE je zgled za nove čase, dolgi seznami donatorjev pa potrjujejo, da nas je vse več, ki želimo soustvarjati drugačno življenje. 

Četudi ne boste prispevali denarno, lahko veliko storite za dvig kritične mase zavesti. Dogajanje lahko spremljate na spletni strani in novice posredujete svojim prijateljem, organizirate lahko javno predavanje, na katerega se bo Tomo zagotovo z velikim veseljem odzval, organizirate lahko predvajanje njegovih dveh filmov Darfur – vojna za vodo ter Oči in ušesa Boga. 

Da je svet takšen, kakršen je, niso krivi le tisti, ki ga želijo takšnega ustvariti. Vsaj enaka odgovornost je na tistih, ki jim to mirno dovoljujejo.
______________________________________________________________________
Skupaj je lažje!
Dejan Unger je pobudnik facebook  spletne strani Delimo.si, katere namen je, da ljudje med seboj delimo in prispevamo majhen delček tega, kar zmoremo. Bodisi gre za prevoz, dobrine, (so)bivanje ali usluge. 

Za delitev stroškov prevoza že dlje časa uspešno deluje tudi spletno mesto: prevoz.org. Najbolj zvesti uporabniki so študentje, ki na takšen način dogovarjajo prevoze, namesto da bi štopali ob cestah. Seveda, ni omejitev, da uporabnik ne postanete tudi vi.

Zakaj bi metali proč, če lahko podarimo. Oglejte si spletno stran www.podarimo.si.Ključne besede:
Hope, NUbe, humanitarnost, prevoz

 

Sorodne novice:

0<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: