Aktualne novice

Čas je za COWORKING

dodano: 24.9.2012

Eko vodič 2012 (septembrske novice SZZČN)

Nočete več delati za delodajalca, ki vas izkorišča in sili v delo proti lastni vesti? Zaupate v svoje znanje in sposobnosti, vendar se še vedno ne počutite sposobni, da bi vse storili sami?
Takšnih, kot ste vi, je vse več.

Takšnih, ki želijo sodelovati in soustvarjati v ozračju odprte izmenjave in pozitivne energije. 

Coworking je svetovni fenomen, ki je v zadnjih dveh letih doživel neverjeten razcvet. Gre za sodoben način dela, ki samozaposlenim in drugim strokovnjakom omogoča, da si občasno ali stalno delijo „sodelavni“ prostor z drugimi ustvarjalci iz svoje ali sorodnih panog. 

Coworking je predvsem skupna filozofija, ki temelji na pripravljenosti za sodelovanje, transparentnosti in konstruktivnosti. Je popolno nasprotje trenutnemu gospodarstvu, ki temelji na podrejanju, (zlo)rabi informacij s stani elit ter nepravični razporeditvi prihodkov.

Coworkerji verjamejo v „open source“ kulturo, v nasprotju s preživeto zaprto in tajno podjetniško kulturo. Verjamejo v sodelovalni individualizem v nasprotju s prevladujočim tekmovalnim individualizmom. Verjamejo, da je interdisciplinarnost bolj pomembna od ozkih specializacij. Želijo dejavno sodelovanje namesto opazovanja in besedičenja. 
Če ste iz „takega testa”, potem bo coworking dober način sodelovanja za vas.
Primerov uspešnega coworkinga je v svetu vse več. Nekaj odličnih primerov je tudi v Sloveniji. 

Opa:celica v Velenju je skupina oblikovalcev in računalničarjev, od katerih ima vsak svoj s.p., skupaj pa si delijo prostor, pridobivajo bolj zahtevne projekte in jih tudi izvajajo. Nihče ni nikomur nadrejen. Vsak je vsakomur ponudnik in naročnik. Če posel dobi eden, k sodelovanju povabi še tiste, ki jih potrebuje. Če eden zboli, drugi priskoči na pomoč in zagotovi nemoteno izpeljavo projekta. Vsem je v interesu, da čim več projektov izvedejo brezhibno, zato je tudi zadovoljnih strank vse več. Ob skupnem delu vsak dan zmeljejo še moko in si, med delom, spečejo tudi svež pirin kruh za domov. V studiu imajo tudi otroški kotiček, če se pojavijo težave z varstvom otrok, in kuhinjo, v kateri vsak dan pripravijo zdravo malico. 

Na podobnih principih dela tudi nekaj skupin arhitektov v Ljubljani. 

Če vam je vse to novo, vendar pa bi to želeli preizkusiti – začnite pri odprtih coworking prostorih. Prvega takšnega so odprli v Kinu Šiška v Ljubljani. Gre za skupni poslovni prostor, v katerega pridete s svojim računalnikom delat sami, ali se priključite skupnim razpravam na različne teme, ki se spontano odpirajo. Tako spoznate, kdo je kdo, kdo kaj zmore in ali ste morda primerni za sodelovanje. 

Za vsem skupaj stoji pobuda Slovenia Coworking, ki si prizadeva za promocijo in popularizacijo takšnega sodelovanja v Sloveniji. Organizirajo dogodke, delavnice in izobraževanja na temo coworkinga, vzpostavljajo lokalne coworking skupnosti in druge potrebne infrastrukture ter pomagajo pri konstruktivnem mreženju različnih pomembnih deležnikov: strokovnjaki, gospodarstvo, država, nevladne organizacije, mediji, …

Želite izvedeti več?
http://coworking.si/
CW Europe: http://coworkingeu.wordpress.com/
Deskmag: http://www.deskmag.com/
Coworking Wiki: http://wiki.coworking.info/

_____________________________________________________________________
Januarja 2012 so v okviru svetovnega coworking festivala „JellyWeek” v Kinu Šiška organizirali prvi coworking dogodek v Sloveniji.

Zaradi številnih pozitivnih odzivov obiskovalcev zdaj v Kinu Šiška coworkajo vsak četrtek od 9. do 17. ure. 

Pridete lahko v 1. nadstropje Kina Šiška, z računalnikom ali brez. Vtikači so, mize in kavči tudi. Je brezplačno. Lahko pridete sestankovat, v miru delat ali se povezovat. Vse je odvisno od vas.Ključne besede:
coworking, delo, samozaposlitev, sodelovanje

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: