Aktualne novice

Če denarja ni v obtoku, zakaj ne bi naredili svojega?

dodano: 24.9.2012

Angleško mesto Bristol se je odločilo s krizo in veliki trgovskimi verigami spopasti na svoj način. Uvedli so lastno valuto, s katero lahko turisti kupujejo pri lokalnih trgovcih.

Mala angleška mesta imajo očitno dovolj velikih trgovskih verig in zmanjševanja vrednosti njihovega funta, zato so se odločila uvesti lokalne valute. Tako imajo v Bristolu bristolski funt in v Brixtonu brixtonskega. Lokalne valute omogočajo nakupe v manjših trgovinah, ki jih vodijo domačini, uporaba valute pa se kombinira z različnimi karticami ugodnosti, zaradi katerih so tako nakupi bolj mamljivi. Menjavo denarja lahko izvedete kar v kateri izmed trgovin ali v katerem izmed lokalov, ki ima ob vhodu oznako B£, kar pomeni, da sprejemajo lokalno valuto. Nekateri trgovci se potezi le smejijo in pravijo da gre "funny money" oziroma smešni denar, drugi potezo pozdravljajo.

Nova plačilna valuta ali zgolj posrečena šala?
Tovrstne valute so se že pojavljale v preteklosti tako v Angliji kot Franciji, Nemčiji ter celo Kanadi in ZDA. V preteklosti večinoma zaradi hudih finančnih kriz, v katerih prebivalci manjših mest niso mogli do lastne valute, ker je preprosto ni bilo. Da ne bi zamrlo še tisto malo lokalnega trgovanja, so se odločili uvesti svoje.Ključne besede:
denar, valuta, funt, plačilna valuta

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.