Aktualne novice

Nismo to, kar jemo!

dodano: 30.9.2012

Sanja Lončar, urednica (uvodnik oktobrskih novic 2012 SZZČN)

Ne tisto, kar smo pojedli, temveč le tisto, kar smo uspešno presnovili, je gradnik našega telesa in naše gorivo. Zato bi tudi ta rek morali popraviti. 

Kaj bi se zgodilo, če bi juha, sendvič ali sadež, ki ste jih ravnokar pojedli, končali neposredno v vaših možganih ali v krvi? Ubilo bi vas. Ste presenečeni? Pomislite – vse, kar zaužijete, četudi gre za najbolj kakovostna živila, je le strup, dokler tega ne presnovite in uporabite. 
Zato presnova ni le tehnični opis delovanja enega organa. To je dejansko proces, s katerim smo povezani s stvarstvom. Od naše sposobnosti, da presnovimo, je odvisno, kakšne so naše možnosti, da zgradimo nekaj novega. 

Mnogi zdravniki so mi zaupali, da so izpit iz fiziologije naredili tako, da so točno vedeli, kakšna bodo izpitna vprašanja. In ker so njihovi profesorji pogosto menili, da je pri prebavi vse preveč preprosto, so na izpitih zahtevali več znanja z drugih področij. Zato vam večina zdravnikov danes ne zna razložiti, zakaj imate povišan holesterol, zakaj vas hrana napenja, zakaj se pojavlja zgaga, zakaj ne hidrira vsaka tekočina. Farmaciji gre to na roko, saj so jih tako lažje pripravili do tega, da vam pri vsakem opisanem simptomu napišejo recept za statine, antacide, inzulin, … Tako popravljajo, ne da bi vedeli, kaj takšni posegi povzročajo v sistemu presnove. 

Naša presnova je naša odgovornost. Tako kot drugi ne morejo dihati namesto vas in misliti namesto vas (politiki se pri tem z menoj ne bodo strinjali), tudi prebavljati ne morejo namesto vas. Zato je nujno, da si vzamemo nekaj časa in svoje telo spoznamo vsaj tako dobro kot tisoč in en strojček in napravo, ki nam služijo. To, da smo na svet prišli brez priročnika za uporabo, ne pomeni, da nismo sposobni dojeti, kako telo deluje. Če ne prej, je vsaj v današnjem času to znanje lahko dostopno vsem. Čas je, da sami sebe "opolnomočimo" in ugotovimo, da smo sposobni razvozlati uganko svoje presnove. 

1,125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.