Aktualne novice

Eno jabolko na dan ...

dodano: 19.10.2012

novembrske novice 2012 SZZČN

Jabolko kljub poplavi eksotičnega sadja v trgovinah še vedno sodi med enega najbolj priljubljenih sadežev. Ob tem pa je eden najboljših sadežev za prebavila. Pestrost ponudbe na trgovskih policah je vedno manjša, tudi če iščete ekološko vzgojene sorte. Zdaj je pravi čas, da si naberete svoje – divje.

V mislih imam številne visokostebelne stare jablane, kakršne krasijo marsikateri travnik slovenskih vasic. Če ste pozoren sprehajalec, boste opazili, da sadežev pogosto nihče ne obere in da ti žalostno bogatijo le mater Zemljo. In takšne vam bo kmet zagotovo z veseljem podaril.

Če imate primeren prostor za skladiščenje, boste večino starih sort lahko uživali do sredine pomladi, potrebno je le večkratno prebiranje jabolk in sprotno izločanje nagnitih sadežev. Iz teh si lahko iztisnete svež sok ali z dodatkom nekaj zelenja ustvarite čudovit kašasti sok. Stare sorte jabolk so nadvse okusne, zato jih čim več zaužijte kar celih, seveda pa si iz njih lahko pripravite tudi osvežujoč kompot ali čežano. Če nimate primerne kleti, lahko jabolka posušite ali si iz njih naredite čežano ali skuhate odlično marmelado (še boljša bo z dodatkom hrušk ali sliv). Ta drobcena jabolka se res ne bohotijo s pretirano lepim stasom, vendar pa bogastvo okusov in vitalnih snovi, ki so v njih, le težko najdemo v kateri koli sodobni sorti. Slednje, na žalost le z izjemo ekološko vzgojenih, še vedno močno obremenjujejo s sredstvi, ki so, kako ironično, poimenovana sredstva za varstvo rastlin. Tudi v Sloveniji je tako, da na konvencionalno gojenih jabolkih skoraj brez izjeme najdejo ostanke večjega števila „zaščitnih sredstev”. Septembrski Ökotest največ previdnosti svetuje pri nakupu jabolk iz Južne Amerike, pri katerih so odkrili celo paleto ostankov nevarnih pesticidov.Ključne besede:
jabolka, prebavila, prebava, skladiščenje

 

Sorodne novice:

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.