Aktualne novice

Siti vsega ali eko siti?

dodano: 22.10.2012

Karmen Prah (novembrske novice 2012 SZZČN)

Hitri ritem življenja narekuje prehranjevanje med tednom pretežno v restavracijah s hitro prehrano, menzah, picerijah, gostilnah, okrepčevalnicah, ob sendvičih itd.

Kje dobiti živo, zdravo, domače, dišeče kosilo, ki je po možnosti še iz ekoloških surovin? Ali pretiravamo, če želimo da nam ga postrežejo osebno, prijazno, … Vam je branje postalo zanimivo? To ni pravljica, to niso sanje, to je lahko resnično. V Ljubljani in okolici lahko računate na takšne obroke in postrežbo. Obstaja kar nekaj podjetij, zavodov, društev, skratka ljudi, ki si prizadevajo, da bi zadovoljili takšne potrebe. Nekaj smo preizkusili tudi sami.

V vegetarijanski restavraciji Govinda's najdete raznolike okuse, ki so zapeljivi, eksotični, gurmanski. Njihova kuhinja temelji na izvornih tradicionalnih indijskih jedeh, ayurvedskih osnovah, s pridihom mediteranske in klasične kuhinje. Če nimate časa za obisk restavracije, vam hrano dostavijo na dom, na delovno mesto, če ste v Ljubljani oziroma okolici.

Pri Gurmami pripravljajo jedi iz visoko kakovostnih in svežih sestavin rastlinskega izvora, kadar je le mogoče, pa tudi iz ekološkega izvora. Njihove jedi ne vsebujejo sestavin živalskega izvora, belega sladkorja itd. Na spletni strani tedensko objavljajo jedilnike, tako da si lahko izbrano jed naročite na želeno lokacijo. 

Priljubljeno zatočišče za obed je tudi trgovinica in kavarna Bazilika. Ponudijo vam dnevno sveže panine, sezonske solate in juhice, presne sladice, kavo, naravne sokove, smoothije, ekološko sojino, ovseno in riževo mleko, ekološko ječmenovo kavo ter prijazno postrežbo. 

Po centru Ljubljane z ličnim vozičkom (domače izdelave) vozijo dnevne juhe. Vsak dan imajo različno ponudbo odličnih juh in juhic. Na vašo željo vam jih pripeljejo na dom, delovno mesto oziroma če jih srečate, vam z juho postrežejo mimogrede, kar na poti. 

Nova pridobitev letošnjega septembra eko kuharije pa je podjetje Ekositi. Že samo ime vam pove, da bo vaš trebušček poln in ne boste lačni. Njihova kuharija ponuja kosila, ki so izključno iz ekoloških surovin in sestavin. Stavijo na slovenske pridelovalce in predelovalce. Kuhajo preproste, tradicionalne, ekološke jedi, ki so zaradi obilice začimb polnega okusa in vonja. Spodbujajo uporabo pozabljenih menažk, lastnega pribora (krožniki, vilice, žlice, noži). Če ne gre drugače, vam hrano pripeljejo v biorazgradljivi embalaži, iz trsnega sladkorja. Ne bojte se, jedi zaradi tega niso sladke!
Njihovo ponudbo si oglejte na www.ekositi.si.

V podjetju z dolgoletno tradicijo, Vivo catering, imajo tudi razvito linijo eko Vivo catering. Vse sestavine jedi vsebujejo sledljiva živila slovenskih proizvajalcev in ekoloških kmetij. Ob jedi navedejo izvor vseh sestavin, vključno s proizvajalcem in z lokacijo izvora. Jedi postrežejo na lesenih ploščah in krožnikih slovenskega proizvajalca, ambient pogostitve pa prilagodijo eko zgodbi (leseni zabojčki, dekoracija s svežimi zelišči, rafija, …).

Pravijo, da je tam, kjer je volja, tudi namen/akcija. Nekaj takšnih kratkih zgodbic, kjer so ljudje že šli v akcijo, ste pravkar prebrali.
 
Torej pojdite v akcijo tudi vi. Odločitev, kaj boste danes dali vase, je v vaših rokah! Pa dober tek!Ključne besede:
zdrava prehrana, restavracija, naročanje na dom, kosilo

 

Sorodne novice:

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: