Aktualne novice

Iz novo objavljene knjige namazov Klemna Koširja si izposojamo naslednji recept

dodano: 29.10.2012

Klemen Košir

Iz novo objavljene knjige namazov Klemna Koširja si izposojamo naslednji recept:
„Izhodišča za res odličen namaz so naslednja. Najprej kupimo drobno čičerko iz ekološke pridelave. Bolj polnega okusa je. Po kuhanju zrnom odstranimo ovojne lupinice; struktura namaza bo tako bolj svilnata in gladka, pa tudi manj nas bo napenjalo. Glavna začimba, ki da humusu posebno noto, je kumin (Cuminum cymnium). Mehkejši in slajši okus bo pridal od bolj znane kumine (Carum carvi). In nazadnje, tahine ali sezamove paste humusu nikoli ne dodajamo pred pasiranjem, temveč po njem. S tem se bomo izognili grenkobi, ki jo pasta razvije z intenzivno mehansko obdelavo.

Za zvrhano skledico namaza potrebujemo:
20 dag suhih čičerikinih zrn ekološke pridelave
2 jedilni žlici sezamove paste (tahina)
1 limono
1 večji strok česna
4 jedilne žlice oljčnega olja
1 jedilno žlico sveže zmletih semen kumina
1 čajno žličko grobe morske soli
hladno vodo po potrebi

Surovo čičerko speremo pod tekočo vodo in jo v večji posodi namočimo za vsaj štiri ure, še raje čez noč. Odcedimo jo, še enkrat splaknemo in z drgnjenjem odstranimo odvečne lupinice. Prestavimo jo v lonec in zalijemo s hladno vodo, ki naj sega le približno za prst ali dva nad višino namočenih zrn. Segrejemo do vrelišča, nato pokrito kuhamo na nizkem ognju približno dve uri. Solimo proti koncu kuhe. Če med kuhanjem zmanjka vode, jo dolijemo.
Kuhano čičerko odcedimo in pustimo stati, da se ohladi. V možnarju stremo strok česna s semeni kumina in grobo soljo v gladko pasto. Čičerko prestavimo v multipraktik, dodamo strto začimbno sol, dolijemo malo hladne vode in vse skupaj spasiramo v redkejšo zmes. Spasirano maso prestavimo v drugo posodo, kjer namazu dodamo sezamovo pasto, sveže stisnjen sok polovice limone in oljčno olje. Dobro premešamo, pokusimo, dosolimo ali začinimo po potrebi in po vrhu prelijemo z oljčnim oljem ter okrasimo z rezino limone, nacefranim peteršiljem in črnimi olivami.”

Knjigo lahko naročite na: 041 276 868 ali e-mail: klemen@dealca.si Ključne besede:
namazi, humus, knjiga, čičerika

 

Sorodne novice:

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.