Aktualne novice

Okusna pomoč za črevesje z vseh koncev sveta

dodano: 29.10.2012

novembrske novice 2012 SZZČN

Arabci zelo dobro vedo, kako koristne so stročnice za zdravje prebavil, zato ni dneva, da jih ne bi zaužili. Humus boste danes našli na vsakem koraku in prav vsak je drugačen, takšen, kakršni so tudi ljudje, ki ga pripravljajo. 

Če v vašem črevesju že prihaja do zastojev, predlagamo, da v prehrano vključite čim več dragocenih vlaknin. Če ste občutljivi na gluten, se raje izognite pšeničnim otrobom. Dobre vlaknine najdemo tudi v oreščkih in predvsem v lanenem semenu.
 
Zelo dober vir tako topnih kot netopnih vlaknin ponuja tudi drevo baobab. Ne preseneča, da ga domačini imenujejo tudi opičji kruhovec ali drevo življenja. 

Ker vsebuje veliko vitamina C, vitamine, kot sta riboflavin (vitamin B2) in niacin (vitamin B3), linolno kislino, kalij (petkrat več kot banana) in kalcij, lahko z njim uredimo veliko več kot le prebavo.

Takšna kombinacija vlaknin, vitaminov in rudnin pa je zelo dragocena pomoč pri krepitvi črevesne flore. Obenem je tudi močen antioksidant, kar dodatno preprečuje zaplete v črevesju. 

Učinkovit je tako pri driskah kot tudi pri zaprtju, obenem pa deluje tudi protibolečinsko.
V Afriki ga ženske uživajo v nosečnosti in kot dodatek k prehrani dojenčkov. Priporočljiv je tudi za tiste, ki so alergični na mleko, gluten ali sojo.

In kako ga uporabiti? 
Osnovni napitek z baobabom
-2 dcl vode ali poljubnega soka
-1 čajna žlička prahu baobab

V 0,5 dcl vode ali soka zamešamo 1 ČŽ prahu baobab in mešamo, dokler ne dobimo gladke strukture. Šele nato prilijemo ostalo tekočino in za sladokusce dodamo še malo medu.

Baobab z jogurtom in s kosmiči
-2 dcl sojinega ali navadnega jogurta
-1 ČŽ prahu baobab
-1 banana
-1 ČŽ vanilje
-1 ČŽ cimeta
-2 jušni žlici sveže zmletih kosmičev

Najprej zamešamo jogurt in baobab, nato pa dodamo kosmiče in banano ter potresemo z vaniljo in s cimetom. 

Preliv za solato
-arganovo olje
-limonin sok
-1 čajna žlička prahu baobab
-himalajska sol
-začimbe

Vse sestavine zmešamo in prelijemo po poljubni solati. Uporabimo manj limoninega soka kot običajno, saj je baobab rahlo kisel zaradi vsebnosti vitamina C.

Kaša z baobabom
-2 skodelici prosene kaše
-1 jušna žlica prahu baobab, zmešanega z vodo
-1 jušna žlica kokosovega olja
-1 pest rozin
-pol vaniljevega stroka, 
-muškatni orešček in cimet

Baobab stresemo v 0,5 dcl vode in dobro premešamo. Vodi, v kateri kuhamo proseno kašo, dodamo strok vanilje, sladkor in na koncu še začimbe. Ko je kaša kuhana, dodamo mešanico vode in baobaba ter rozine. Po želji sladkamo z zdravim sladilom.

0,046875<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.