Aktualne novice

Rešitev krize je v naših rokah in zakaj ne bi iz 8-urnega delovnika prešli na 6 ali celo 4 – urnega

dodano: 5.12.2012

Sonja Duraj, Ekološko društvo Slovenj Gradec

To drugo je ena od idej, ki se že nekaj časa sicer bolj sramežljivo pojavljajo tu in tam, a je povsem realna. Vedno pogosteje jo na svojih predavanjih omenja tudi prof. dr. Lučka. K. Bogataj, ki ne pozabi omeniti mnenja, da sedanje krize pri nas in v svetu ne bodo rešili politiki, temveč nevladne organizacije, društva, gibanja, misleci in drugi posamezniki ter popolnoma nov, pravičen ekonomski sistem.

To je pravzaprav dobra novica, saj pomeni, da lahko prenehamo zapravljati svojo energijo za večinoma prazne upe, da bodo novo izvoljene vlade boljše od prejšnjih in se, če želimo prispevati k izboljšanju razmer, aktivno pridružimo kateri od omenjenih skupin. Nekatere od teh skupin in praks, ki že delujejo tudi pri nas so: netekmovalni in neizkoriščevalski Coworking z »open source« kulturo, Duh časa – Zeitgeist, ki ponuja rešitve skoraj za vse izzive in jih ponekod tudi že udejanja, Biodinamika, Permakultura, različna ekološka, vrtičkarska in samooskrbna društva, vključno z urbanimi vrtičkarji in projekti, kot je Skupaj za zdravje človeka in narave itd. Zelo vzpodbudno je, da se že pojavljajo tudi zametki netekmovalno in v zeleno, odgovorno in srečno prihodnost usmerjenih šol, v katere otroci hodijo z veseljem in celo navdušenjem.

Če se vrnemo k 6 ali 4-urnemu delovniku – ko bo dovolj ljudi začelo razmišljati drugače, bo tudi tak delovnik lahko postal resničnost. To bo pomenilo nekoliko manj denarja, a dovolj delovnih mest in neprimerno več prostega časa za vse. Proizvodnja in s tem obremenjenost okolja bosta manjša, izdelki pa kvalitetnejši kot so danes, zaradi česar bodo trajali dlje in jih bo zato potrebno proizvesti manj. Ljudje si bodo dobrine, ki jih potrebujejo in tiste, ki jih ne potrebujejo več podarjali na brezplačnih sejmih, ki že vznikajo na raznih koncih sveta in tudi pri nas, namesto da bi samo kupovali nove in jih po uporabi metali stran.  Dobrih možnosti je veliko in pogosto so prav preproste. To je le nekaj od idej.

Ne morem si kaj, da me sedanje stanje pri nas in v svetu ne bi spominjalo na tvor, ki postaja vedno bolj neprijeten, a se bo sčasoma predrl in izčistil, za njim pa bo ostala nova, lepa koža.

Ali je to utopija ? Mislim, da ravno toliko, kot sta bili nekoč utopični ideji o volilni pravici za ženske in o zdravstvenem zavarovanju za vse ter n. pr. dejstvo, da je predsednik ZDA postal Afroameričan.

Še nikoli v zgodovini namreč nismo imeli na razpolago toliko koristnih orodij in znanj za lepo življenje, kot danes. Ali kot pravi Slavoj Žižek: Če uporabimo najboljše iz preteklosti in najboljše iz sedanjosti, lahko ustvarimo zares dobro prihodnost za vse.Ključne besede:
kriza, delovni čas, praksa, 6-urni delovnik, povezanost

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: