Aktualne novice

Ljudje proti raku

dodano: 9.1.2008

Sanja Lončar (januarske novice Skupaj za zdravje človeka in narave)

Ko pogledamo društva, ki v Sloveniji združujejo bolnike z rakom ali se želijo boriti proti njemu, opazimo različne pristope. O tistih, ki so ustanovljeni le zato, da bi farmacija lažje sponzorirala izbrane zdravnike, in da bi s pomočjo tovrstnih društev lobirali v zavarovalnici za hitrejšo odobritev najdražjih zdravil, je škoda besed. V drugi skupini so društva, ki skrbijo za izboljšanje pacientovega položaja (vendar ne posegajo v doktrino). Prizadevajo si za več postelj, krajše čakalne dobe, nabavo novih diagnostičnih in terapevtskih pripomočkov. Tretji čakajo, da medicina naredi svoje, potem skušajo bolnikom pomagati z izmenjavo izkušenj, s psihološkim svetovanjem, organizirajo delavnice za bolj zdrave načine prehranjevanja, umetniško terapijo in podobno. Četrti pristop pa lahko prepoznamo v delovanju manj formalnih društev, gibanj in posameznikov, ki jih država pogosto obravnava kot marginalne, ezoterične, fanatične ali neresne pristope. Takšni posamezniki ali skupine so pozdravili raka z nekonvencionalnimi metodami in so o svojih izkušnjah pripravljeni javno spregovoriti.

Njihove izkušnje so zelo dragocene in so mnoge opogumile, da so prevzeli odgovornost za svoje zdravje in si poiskali lastno pot. Lojze Peterle je tako javno spregovoril o koristi postenja, za katerega meni, da mu je odločilno pomagalo očistiti telo. Izjave našega nekdanjega predsednika so skoraj dve leti burile duhove in ortodoksne zdravnike spravljale ob pamet. Klub naravnega zdravja zagovarja presnojedstvo, zavod Preporod post, Vesna Godina piše in vodi delavnice o livingstonski terapiji. Pričevanja vseh omenjenih so avtentična, vendar ne smemo pozabiti, da vsak lahko govori le o svojem primeru in da ni nujno, da metoda, ki je bile pri nekom uspešna, predstavlja rešitev za vse.

In kaj si še želimo?
Ko sem prvič slišala za nemško fundacijo Ljudje proti raku (Menschen gegen Krebs) so mi mravljinci, ki sem jih začutila povsod po telesu, dali vedeti, da je to tisto, kar potrebujemo. Ustanovitelj fundacije, Lothar Hirneise, je prepotoval ves svet in si na lastne oči ogledal najrazličnejše pristope k zdravljenju raka. V treh letih je obiskal skoraj vse evropske države, Mehiko, Rusijo, Kitajsko, Bahame, ZDA, da bi se prepričal, kaj deluje in s kolikšnim uspehom.

Fundacija deluje tako, da izšola svetovalce, ki se zelo dobro spoznajo na vse možnosti konvencionalnih, tradicionalnih, dopolnilnih in alternativnih metod.
Lothar Hirneise pravi: »V tem trenutku potrebujete nekoga, ki je objektiven, dobro informiran in nima osebnega interesa. Takrat so ponavadi vaši družinski člani in prijatelji enako emotivni kot vi. Mnogi napačno menijo, da so zdravniki objektivni. Niso. Razumeti morate, da ste za zdravnika pacient in kupec obenem. Ne glede na to, ali se obrnete na zdravnika ali zdravilca, vam bo poskušal prodati tisto, kar  ima naprodaj. Veliko življenj bi lahko rešili, če bi potrebe vsakega pacienta preučili zares objektivno.«

Zato je pogoj za svetovalce, ki sodelujejo v fundaciji Ljudje proti raku, da ne smejo biti ponudniki nobene terapije. Če se znajdete pred dejstvom, da je v vašem telesu rakasta tvorba, vam ti svetovalci lahko podajo popolne informacije o vsem, kar imate na voljo, kaj si lahko od katere terapije obetate, kaj sprejema vaša zavarovalnica in podobno. Na vašo željo so z vami tudi pri pogovoru z zdravnikom in vam pomagajo s poštenim dialogom priti do najboljših rešitev.
Smo že dozoreli, da bi takšna organizacija zaživela tudi v Sloveniji? Če ste pri branju teh vrstic prepoznali lastno poslanstvo, je čas, da kaj takega uresničimo, v dobro sočloveka in vseh nas.

Več o fundaciji Ljudje proti raku lahko preberete v dveh člankih (Ljudje proti raku in Članek o knjigi Lotharja Herneisna), ki jih objavljamo na www.zazdravje.net v rubriki Skupaj razkrivamo / o zdravjem življenju. Lahko pa kliknete tudi na spodnji dve povezavi.

Drugi linki:
Link na stran "Menschen gegen Krebs"
http://www.krebstherapien.de/
Članek v angleščini o knjigi Lotharja Hirneisna:
http://www.krebstherapien.de/ode.pdf<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.