Aktualne novice

Moj kraj - kraj s čistim zrakom

dodano: 20.12.2012

Ekološko društvo Slovenj Gradec, Sonja Duraj

Kakšen se vam zdi zrak te dni ? Odgovori so najbrž različni, odvisno od tega, kje živite. Mnogi žal opažamo, da je zrak posebno v hladnejših letnih časih in še posebej v strnjenih naseljih pogosto zelo onesnažen.

Za enostavni monitoring je dovolj že naš nos in to, da si ogledamo krpo s katero smo obrisali vrv na katero zunaj obešamo perilo, o tem kakšno je strokovno mnenje pa nam veliko pove dejstvo, da Sloveniji grozijo sankcije EU, zaradi močno preseženih še veljavnih vrednosti onesnaženja zraka samo kar se tiče prašnih delcev, če ne omenjamo ostalega.

Posebno v naseljih z individualnimi hišami je pozimi pogosto prava umetnost ujeti čas, ko je zrak toliko čist, da lahko dobro prezračimo stanovanja, spanje v sveže prezračenih spalnicah pa takrat po navadi ni možno, saj ravno zvečer največ dimnikov puha v zrak vse mogoče. Tudi sušenje perila na svežem zraku je pozimi že skoraj znanstvena fantastika, naši vrtovi in hrana, ki jo na njih pridelujemo pa so sploh na milost in nemilost prepuščeni zraku in padavinam v katere tako brezskrbno posegamo.

Dejstvo je, da smo si ljudje z "napredkom" življenje na mnogih področjih temeljito zapletli, zato ni presenetljivo, da narašča število zdravstvenih težav od alergij in problemov z dihali do najtežjih bolezni celo že pri dojenčkih.

Po navadi za tovrstne probleme krivimo industrijo in "druge", a ključ do izboljšanja je v veliki meri in na srečo v naših rokah.

Kaj lahko storimo ?
- Prvi korak je gotovo lahko to, da razmislimo kakšno škodo nam povzroča onesnažen zrak in kakšne koristi bomo imeli mi, naši otroci in naši vnuki od bolj zdravega okolja.

- Naslednji pa je seveda, da ugotovimo, kako bi lahko ogrevali svoja stanovanja, poslovne prostore in vodo na čim bolj čist način ter v katerih primerih se lahko odpravimo od doma peš ali s kolesom in tako kar mimogrede poskrbimo tudi za rekreacijo in obenem zmanjšamo stroške za bencin.

- Če uporabljamo trda goriva je zagotovo pomembno, da se odločimo, da ne bomo (več) sežigali nobenih umetnih materialov oz. odpadkov. Ti so resda poceni in hitro zagorijo, a skoraj v trenutku zasmradijo in onesnažijo okolico, namesto z denarjem pa bomo takšno ogrevanje plačevali z najdragocenejšim kar imamo - zdravjem. Poleg tega tako ogrevanje v resnici sploh ni tako poceni kot se zdi, saj plastika in podobni materiali neprimerno hitreje umažejo ali zamašijo ogrevalna naprave in dimnike ter tako povečajo stroške vzdrževanja.

- Pomembno je tudi, da se zavemo, da večine kemije, ki zaseda vedno več polic v veleblagovnicah (od najrazličnejših čistil in kozmetike do pesticidov oz.škropiv za "varstvo" rastlin) sploh ne potrebujemo, saj obstajajo enostavnejše, neškodljive alternative.

- In ne nazadnje znebimo se pogoste miselnosti: Sam lahko naredim tako malo. Pogovarjajmo se o tem s prijatelji, sosedi, sodelavci, nadrejenimi v naših službah in (lokalnimi) politiki. Najbrž bomo presenečeni kako veliko lahko naredimo vsak zase in vsi skupaj.

Najbrž se mnogi spomnimo, kako blaženo smo kot otroci ob sobotah zaspali med sveže oprano po naravi dišečo posteljnini. Z nekaj spremembami, takimi in drugačnimi si lahko podobne čarobne trenutke in trdnejše zdravje lahko znova pridobimo ter obenem poskrbimo tudi za naravo in bolj zdravo zemljo na naših vrtovih.Ključne besede:
dom, zrak, zračenje, onesnaženost zraka, dihala, ogrevanje

 

Sorodne novice:

6,201172E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: