Aktualne novice

Prvi kongres integrativne medicine v Sloveniji

dodano: 6.1.2013

Marijana Tomc, dipl. m. s. (novice SZZ december/januar 2012)

V soboto, 10. 11. 2012, je v Moravskih toplicah potekal prvi Slovenski kongres integrativne medicine. Integrativna medicina je medicina 21. stoletja in obsega vse, kar človeku pomaga na poti do zdravja in, kar je najpomembneje, mu ne škoduje. 

Zraven predstavnikov oziroma zagovornikov integrativne medicine sta se kongresa udeležila tudi predsednik Zdravniške zbornice prim. dr. med. Andrej Možina in nadomestni član Odbora za okolje, javno zdravje in varnost hrane v Evropskem parlamentu Lojze Peterle, ki je poudaril velik pomen integrativne medicine, ki jo tudi sam zagovarja in uporablja. Prim. dr. med. Andrej Možina je navzočim dejal, da je čas, da spregovorijo drugače misleči, in obljubil dialog med uradno medicino in integrativno medicino. 

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek Travnik, je javno razmišljala o zanimivem vprašanju, ali je nepoznavanje integrativnih metod zdravljenja kršitev človekovih pravic oziroma ali pomeni zgolj varovanje uradne medicine.

Kongres so vsebinsko oblikovali izredni predavatelji iz Srbije, kjer so razvoj integrativne medicine uvajali že nekaj let pred nami. Predsednik Združenja za integrativno medicino Srbije izr. prof. dr. Momir Dunjić nam je predstavil integrativno medicino 21. stoletja, podpredsednik prof. dr. Slaviša Stanišić pa je spregovoril o izvajanju integrativne medicine v sistemu zdravstvenega varstva. Nadvse zanimivo je bilo tudi predavanje o nano medicini prof. dr. Branislava Milovanovića.

Strokovni del kongresa je zaključil dr. Aleksandar Mitov, mlad makedonski znanstvenik, ki je magistriral iz medicine na Harvardu in doktoriral na Cambridgeu. Predstavil je metodo termoregulacije po Irmi Ogorevc in znanstveno dokazal učinek molekularno obdelanih olj na zdravje človeka. 

Ob koncu kongresa smo bili priča zgodovinskemu trenutku, ko je medicinska sestra Irma Ogorevc, ustanoviteljica in dosedanja predsednica Društva za integrativno medicino Slovenije, slavnostno predala predsedstvo novoizvoljenemu predsedniku red. prof. dr. Zmagu Turku, ki je obenem tudi predsednik strokovnega sveta. Dosedanje Društvo za integrativno medicino se je preimenovalo v Združenje za integrativno medicino Slovenije (ZIMS). 

ZIMS se bo zavzemalo za vzporeden nadzor nad odnosom konkretnega zdravnika do bolnika, da bo bolnik dobil možnost izbire zdravljenja med integrativno medicino ali uradno medicino. Takšno možnost imajo že vse evropske države. Prizadevanja bodo usmerjena tudi v to, da bi določen del integrativnega zdravljenja krila zdravstvena blagajna.Ključne besede:
integrativna medicina, kongres, uradna medicina, zdravstvo

 

Sorodne novice:

0,140625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.