Aktualne novice

Prvi kongres integrativne medicine v Sloveniji

dodano: 6.1.2013

Marijana Tomc, dipl. m. s. (novice SZZ december/januar 2012)

V soboto, 10. 11. 2012, je v Moravskih toplicah potekal prvi Slovenski kongres integrativne medicine. Integrativna medicina je medicina 21. stoletja in obsega vse, kar človeku pomaga na poti do zdravja in, kar je najpomembneje, mu ne škoduje. 

Zraven predstavnikov oziroma zagovornikov integrativne medicine sta se kongresa udeležila tudi predsednik Zdravniške zbornice prim. dr. med. Andrej Možina in nadomestni član Odbora za okolje, javno zdravje in varnost hrane v Evropskem parlamentu Lojze Peterle, ki je poudaril velik pomen integrativne medicine, ki jo tudi sam zagovarja in uporablja. Prim. dr. med. Andrej Možina je navzočim dejal, da je čas, da spregovorijo drugače misleči, in obljubil dialog med uradno medicino in integrativno medicino. 

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek Travnik, je javno razmišljala o zanimivem vprašanju, ali je nepoznavanje integrativnih metod zdravljenja kršitev človekovih pravic oziroma ali pomeni zgolj varovanje uradne medicine.

Kongres so vsebinsko oblikovali izredni predavatelji iz Srbije, kjer so razvoj integrativne medicine uvajali že nekaj let pred nami. Predsednik Združenja za integrativno medicino Srbije izr. prof. dr. Momir Dunjić nam je predstavil integrativno medicino 21. stoletja, podpredsednik prof. dr. Slaviša Stanišić pa je spregovoril o izvajanju integrativne medicine v sistemu zdravstvenega varstva. Nadvse zanimivo je bilo tudi predavanje o nano medicini prof. dr. Branislava Milovanovića.

Strokovni del kongresa je zaključil dr. Aleksandar Mitov, mlad makedonski znanstvenik, ki je magistriral iz medicine na Harvardu in doktoriral na Cambridgeu. Predstavil je metodo termoregulacije po Irmi Ogorevc in znanstveno dokazal učinek molekularno obdelanih olj na zdravje človeka. 

Ob koncu kongresa smo bili priča zgodovinskemu trenutku, ko je medicinska sestra Irma Ogorevc, ustanoviteljica in dosedanja predsednica Društva za integrativno medicino Slovenije, slavnostno predala predsedstvo novoizvoljenemu predsedniku red. prof. dr. Zmagu Turku, ki je obenem tudi predsednik strokovnega sveta. Dosedanje Društvo za integrativno medicino se je preimenovalo v Združenje za integrativno medicino Slovenije (ZIMS). 

ZIMS se bo zavzemalo za vzporeden nadzor nad odnosom konkretnega zdravnika do bolnika, da bo bolnik dobil možnost izbire zdravljenja med integrativno medicino ali uradno medicino. Takšno možnost imajo že vse evropske države. Prizadevanja bodo usmerjena tudi v to, da bi določen del integrativnega zdravljenja krila zdravstvena blagajna.Ključne besede:
integrativna medicina, kongres, uradna medicina, zdravstvo

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: