Aktualne novice

Pismo razumnikom ali zelo kratek prispevek k vračanju v slovensko normalnost

dodano: 14.1.2013

Matej Šurc, Radio Slovenija, 3.12. MMC RTV SLO

Spontani protesti preraščajo v vstajo zoper sistemsko korupcijo političnih in kapitalsko-finančnih navez. Domiselni štajerski klic Gotof sikot duh straši po državi.

Preveč je bilo kapelj čez rob, ugotavlja prof. dr. Miro Cerar. Zamajale so se politične tehnologije za drugo republiko in druge norosti povampirjenega neoliberalizma. Ne morem soditi, zakaj peščica skrajnežev mirne proteste sprevrača v nasilne izgrede. Pravih ozadij morda nikoli ne bomo izvedeli, posledice pa so lahko usodne: ljudje si ne bodo več upali na demonstracije, oblast pa utegne dobiti casus belli za uvedbo izrednih razmer.

Aktualni režim je ranjen, a zato še bolj besen. Kljub temu, ali pa prav zato je treba to silno energijo, upor ponižanih in razžaljenih, ki se zbirajo na ulicah in trgih slovenskih mest, usmeriti v aktiviranje civilne družbe, znanstvenih, kulturnih, pedagoških in drugih ustanov ter združenj.
Zato vam pišem, spoštovani razumniki. Prav vam, profesorjem, znanstvenikom, strokovnjakom, umetniškim ustvarjalcem pa študentom in upokojencem ter ekološkim, ženskim in drugim združenjem ..., vam aktualna oblast jemlje največ. Zato ste upravičeni oblikovati celovito strategijo in cilje, kako naprej. Sposobni ste in hkrati dolžni, da to uresničite po mirni poti. Imate podporo javnosti, v nasprotju z obstoječo politiko, ki je izgubila zaupanje in legitimnost.

Pomembno je delovanje zunaj obstoječih političnih struktur, kajti rešitev ni več mogoče iskati ne v pozicijski ne v opozicijski politiki. Dovolj je. Vnovične priložnosti ni več. Izrojene politične in poslovne elite krizo izkoriščajo za poglabljanje socialnih razlik. Državljani smo v očeh oblastniških struktur samo še strošek, ki ga je treba klestiti do absurda.

Novo gibanje mora biti demokratično. Sprejema naj čim širši nabor idej, obenem naj dosledno zavrača zametke neoliberalizma. Zasnovano mora biti na solidarnosti in drugih obče človeških vrednotah, njeno delovanje pa naj bo - vsaj na začetku, organizirano horizontalno. Ni treba začeti od ničle, revolucije so nesodobne in - kot kaže zgodovina - nespodobne. Slovenija ima dovolj intelektualnega potenciala in demokratičnih tradicij, da ljudski srd usmerja tudi ZA. Ne le PROTI.

Jedro upora Gotof si je nastalo na socialnih omrežjih po zgledu arabske pomladi. Tudi v iskanju rešitev se je treba ozreti po svetu, spoznati izkušnje ljudskega gibanja na Islandiji, španskih ogorčenih (indignados), svetovnih gibanj Okupirajmo in 99 odstotkov ...

Platformo za rešitev in pogoje, vključno s predlogi za mandatarja nove, če hočete tehnične vlade, je treba - s podporo sindikatov ali pa brez njih, predstaviti politiki. Če bo ostala gluha, sta na voljo tudi generalni štrajk in v končni posledici – državljanska neposlušnost. 

Spoštovani razumniki! Ste kot ladje, ki prenašajo pomembna sporočila. Če boste ostali v pristanu, boste na varnem, ampak ne verjamem, da bo od tega kaj prida koristi.

3,076172E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: