Aktualne novice

Revija Pomagaj si sam, tiha znanilka novih časov (tudi v novinarstvu)

dodano: 18.1.2013

Neškandalozno v pomoč
V uredništvu Jane brez velikega pompa, reklame in sredstev nastaja posebna izdaja, ki jo bralci tako težko pričakujejo, da nenehno sprašujejo, kdaj bo izšla naslednja številka. Skrivnost? „Je ni,” pravi urednica Melita Berzelak, „razen da smo jo ustvarili z užitkom in brez kalkulacij po zaslužku.”

„Ko je naše staro podjetje pospešeno drvelo v prepad, smo se, čeprav se je zdelo noro, nekega vikenda lotili nove revije. Bil je preblisk in nič posebnega; da se rešiš skrbi, se zamotiš z nečim, kar imaš rad. V svetovni splet smo poslali vabilo in že čez nekaj dni se je poštni nabiralnik v računalniku do vrha napolnil s predlogi in že kar s prispevki. V izjemno kratkem času je nastala revija z veliko novimi, zunanjimi sodelavci, ljudmi „s terena in iz prakse”, ki so želeli predstaviti svoje rešitve, zamisli in razmišljanja. Koliko moramo plačati, so spraševali. Nič, mi bomo plačali vam! Na žalost jim za prvo številko na koncu res nismo mogli, saj je vmes prišel stečaj (zdaj prispevke honoriramo), najdragocenejši pa se nam zdi prispevek obojih – sodelavcev, ki revijo podpirajo s svojim znanjem, predlogi in izkušnjami ter jo priporočajo naprej, in bralcev, ki so nas dobesedno šokirali z odzivom. Tako množičnega in enotnega navdušenja v svoji karieri še nisem doživela. Mislim, da še dolgo ne bomo zares opravičili tega zaupanja, čeprav se zanj z užitkom trudimo. Menim, da gre bolj za odraz časa in stanja duha. Po eni strani se tisk množično podreja kapitalu in vse bolj drsi v potrošnost in plehkost, po drugi pa se pri bralcih opazno krepi potreba po tehtni, koristni informaciji. In po alternativnih rešitvah, ki so mnogokrat alternativne le na videz, saj gre v resnici za pozabljeno modrost naših prednikov. Da lahko medij s tako redkim intervalom izhajanja (štirikrat na leto) brez „škandalov, krvi in usodnih novic” ter brez reklame doseže 13.000 rednih željnih bralcev, je spoznanje, ki vliva (za)upanje in terja razmislek. Sama sicer nekaj malega pripisujem tudi ustvarjalni energiji, ki se gotovo čuti med vrsticami; pripravljati ta projekt z našimi sodelavci je užitek in za to izkušnjo smo zares hvaležni.”Ključne besede:
revija, Jana

 

Sorodne novice:

0,046875<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.