Aktualne novice

Kdo si lasti naše zdravje?

dodano: 28.1.2013

Sanja Lončar, urednica (uvodnik februarskih novic 2013 SZZČN)

Tako kot so nam državo prevzeli v nekaj potezah, podobna igra poteka, tudi ko gre za naše zdravje. Najprej je stroka določila, kaj je registrirano zdravilo. To je v redu. Nič nimamo proti, da se nekatere zdravilne učinkovine dodatno preizkušajo, standardizirajo, testirajo in da se natančno določi njihova uporaba. Vendar pa to zdaleč ni edino, kar zdravi in pomaga. 
Prav tega drugega dela pa se loteva naslednji korak – to, kar ni registrirano, ne sme biti predstavljeno kot zdravilo. 

Recimo, da se strinjamo tudi s tem. Končno ne bomo več poslušali, kako margarine znižujejo holesterol in jogurti krepijo imunski sistem. 

Zdaj je na vrsti tretji korak. Po novem je zavajanje javnosti že navajanje splošnih zdravstvenih ugotovitev. Tako, denimo, zapis, da sok zelja vsebuje desnosučne mlečne kisline, ki so blagodejne za prebavo, ni več dovoljen. Tudi zapis, da klorofil pomaga pri razstrupljanju, za inšpektorje predstavlja zavajanje javnosti. Če EFSA tega ni dala na seznam dovoljenih trditev, to ne obstaja, četudi to potrjuje domala 100 različnih znanstvenih raziskav. 

Zato so mnogi ponudniki naravnih pripravkov novo leto dočakali v skladišču, kjer so morali na blago, ki so ga pred tem umaknili iz prodaje, nalepiti nove etikete, uničiti obstoječe, s spletnih strani izbrisati vse tovrstne navedbe in popraviti svoje oglase. 

Naravne izdelke boste sicer še lahko kupovali, le da boste morali sami ugotoviti, kako delujejo in kako jih uporabiti.

Z novim letom smo tudi mi dobili poln nabiralnik elektronske pošte o nizozemskem tolmačenju te iste zakonodaje, ki je šla še korak naprej. (V dopisu, ki kroži, je sicer nekaj pretiravanja in napačnih informacij, bistvo pa je zelo blizu resnici.) Gre za to, da se lahko že objava oglasa ob novinarskem članku, v katerem se govori o blagodejnosti naravnih snoveh, tolmači kot nedovoljena oblika promocije. 

Drugače povedano – novinarji (zaenkrat) lahko pišemo o naravnih snoveh, le da utegne biti sporno, če je živilo ali izdelek, ki je omenjen v članku, ob tem besedilu oglaševan. Na primer, če bi vam zdaj navedla kakšen klinično dokazan učinek vitamina B, oglasa na desni strani ne bi smelo biti, saj bi to lahko pomenilo prikrito oglaševanje. Še težje bo pri spletnih medijih, kjer se en oglas pojavlja ob različnih člankih – po novem torej oglas ne sme biti povezan z nobenim izmed člankov, na katerega kliknete. Tudi spletne povezave, ki bi vas napotile na stran s kakšno komercialno informacijo, so sporne. 

Lahko pa nemoteno napišemo veliko lepega, na primer, o kortikosteroidih, cepivih ali kemoterapiji, saj je to dovoljeno in ob takšnem članku lahko farmacija nemoteno oglašuje. Lahko vam priporočamo amalgame, kljub temu da jih bodo zaradi ugotovljene škodljivosti kmalu uradno prepovedali. Dokler jih ne prepovedo, veljajo za varne.

V takšnih okoliščinah so nastale te novice. In to je razlog, zakaj so tanjše kot ponavadi. Z neumnostmi jih ne bomo polnili le zato, da bi dobili kakšen oglaševalski evro. Kar imamo povedati, pa bomo še vedno povedali, le da bomo to morali početi v drugačni obliki, o čemer boste lahko brali na naslednjih straneh. 

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.