Aktualne novice

Voda je naše bogastvo - ne damo ga! Poziv k aktivni vključitvi v javno razpravo in podpisu peticije

dodano: 15.2.2013

Eko civilna iniciativa Slovenije poziva k aktivni vključitvi v prizadevanja, da imamo Slovenci dostop do pitne vode, ki ne bo privatiziran.

Pitna voda je področje, kjer so veliki koncerni zaslutili možnost monopolnih dobičkov. Zato nastaja nova EU direktiva. Niso ogrožene velike države, saj le-te znajo zaščititi svoje državljane. Cilj so druge. Na žalost je med njimi tudi Slovenija. Zato je še čas, da državljanke in državljani povemo, kaj želimo s pitno vodo, je poudaril tudi mag. Dejan Židan. V tem času namreč v EU poteka odločanje o privatizaciji vodnih virov (tudi pitne vode).

Postavimo se na pravo stran in to je, da je voda last državljank in državljanov in ne države, ki lahko sprejme tudi napačne odločitve o njeni privatizaciji.

Do sedaj je bila voda javna in skupna dobrina ljudi, ki je bila zastonj (skozi vodarino plačujemo le izgradnjo in vzdrževanje vodovodnega sistema), poslej naj bi postala tržno blago. Namera je zakrita v javno-zasebnem partnerstvu, pri katerem naj bi vse članice EU razpisovale koncesije za oskrbo s pitno vodo v Uradnem listu EU. Skozi to obvezo članic bi korporacije dobile popoln vpogled na »EU trg s pitno vodo«.


Slovenska vlada se je spet hlapčevsko priklonila Bruslju in že spomladi leta 2012 podala svoje pritrdilno stališče predlogu EU direktive. O predlogu je razpravljal le parlamentarni odbor za finance, ne pa pristojni parlamentarni odbor za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje.

V ZDA se dogaja, da koncesionar na »svojem« vodnem območju državljanom ne dovoli uporabo lastnih vodnjakov niti zbiranje deževnice s streh. Ali si to lahko predstavljate v Sloveniji? 

Uradna peticija, da voda ostane javna dobrina in da se v dostop do nje ne vmešava kapital bo naslovljena na Evropsko komisijo. Podpišite in delite dalje. Hvala!

Objave v slovenskih medijih

Zbrali milijon podpisov, potrebnih za sprožitev prve EU državljanske pobude

Organizatorji pobude Right2Water so sporočili, da so zbrali več kot milijon podpisov, potrebnih za sprožitev morebitne prve evropske državljanske pobude. Pobuda Right2Water evropsko komisijo sicer poziva k predložitvi ustrezne zakonodaje, ki bi zaščitila vodo kot javno dobro in preprečila, da postane tržno blago.


 V Avstriji močan odpor proti »privatizaciji vode«

Avstrijci so odločno proti predlogu komisije, da bi dostop do trga koncesij z vodo odprli vsem evropskim podjetjem. http://www.delo.si/novice/svet/v-avstriji-mocan-odpor-proti-privatizaciji-vode.html

Voda je življenje. In dobiček?

Smo na pragu privatizacije vode?

Privatizacija svetovne vode

Kaj pomeni lastninjenje in privatiziranje vode, so dobro na lastni koži občutili prebivalci mesta Cochabamba, Bolivia, katerim je ameriška korporacija ukradla vodo. In potrebna je bila revolucija in ljudstvo Bolivije je moralo zastaviti svoje življenje, da je spet spremenilo 'privatno vodo' v 'od boga dano tekočino'; in da so se spet lahko napili dežja in zalili vrt. Cochabamba Water Wars http://www.youtube.com/watch?v=sJmNg7d3Imk&feature=related

Plenilska privatizacija vode

Korporativni lobiji že desetletja vodijo kampanije za privatizacijo vsega, kar se da privatizirati, vključno z vodo. Njihovo opravičilo je bilo vedno, da bo privatizacija pripeljala do bolj kvalitetnih storitev za nižjo ceno. V primerih naravnih monopolov se je v praksi vedno izkazalo popolnoma nasprotno. Tako zdaj ciljajo na javne službe bankrotiranih državah in to utemeljujejo s tem, da je privatizacija (po smešno nizkih cenah) potrebna, ker v naprotnem primeru vlada ne bo imela denarja za plače in pokojnine.

To so slabe novice ali vsaj majhen del le-teh. Vendar obstajajo tudi dobre. Pred letom in pol so v referendumu, ki so ga mediji popolnoma ignorirali, Italijani s 96% glasov glasovali proti privatizaciji vode (s 57% udeležbo). Leta 2006 je dežela z zelo posebnim odnosom do vode – Nizozemska – z zakonom prepovedala privatizacijo vode. Podobna zakonodaja je bila sprejeta v Urugvaju. In leta 2000 so se ljudje iz Cochabambe v Boliviji uspešno uprli, ko je vlada poskušala razprodati njihovo vodo ameriški multinacionalki Bechtel.

Tuje objave

Profiting from Your Thirst as Global Elite Rush to Control Water Worldwide

Na spodnji povezavi, kako se svetovni finančni giganti pripravljajo na privatizacijo vode:
Goldman Sachs : Voda je nafta 21. stoletja.
Citigroup: Trgovanje z vodo bo kmalu preseglo nafto, kmetijstvo in plemenite kovine.
Credit Suisse : Zaradi naraščanja prebivalstva, voda postaja redek vir in najpomembnejša dobrina našega časa.
JPMorgan Chase : Kupujmo vodo, komunalne storitve in javno infrastrukturo.
Allianz Group : Voda je podplačana in podcenjena.


NM Rothschild & Sons Are Moving In For The Kill! Witness Their Work All Over The Globe!

 
The World Bank/IMF is owned and controlled by NM Rothschild & Sons plus 30 to 40 of the wealthiest people in the world. For over 150 years they have planned to take over the planet through money. The former chief economist of the World Bank, Joe Stiglitz, was fired in 2000. He pointed out to top executives that every country the IMF/World Bank forced their way into ended up with a crashed economy, a destroyed government, and some even broke out in riots. Former President of the World Bank/IMF Sir James Wolfensohn, would not comment on his dismissal.Before Joe Stiglitz was fired he took a large stack of secret documents out of the World Bank.These secret documents from the World Bank and the International Monetary Fund reveal that the IMF required nations:1. To sign secret agreements containing 111 destructive items. (I’d love to get a hold of that list)2. To agree to sell off their key assets – water, electric, gas, etc.


World Bank exec: 'Investment in water has been totally lagging'

Lars Thunell (International Finance Corporation of World Bank) predlaga, da bi vse razvite države uvedle "namenski davek" vsem uporabnikom vode (gospodinjstva, kmetijstvo in industrija): http://www.euractiv.com/specialreport-delivering-water-2/world-bank-exec-investment-water-interview-512719

Priporočamo tudi ogled filma: CATASTROIKA (slov. podnapisi) na http://www.youtube.com/watch?v=-ojOAHy0Gi0

FILM GOVORI:
- o tem, kako so sprivatizirali podjetja v Vzhodni Nemčiji, Rusiji...
- o tem, kako to isto hočejo narediti v Grčiji

Povezava na akcijsko skupino:
Proti privatizaciji vode in vodnih virov https://www.facebook.com/vodazavse

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.