Aktualne novice

Ali je tudi vaša hiša polna kemije?

dodano: 8.1.2008

januarske novice Skupaj za zdravje človeka in narave

Pesticidi niso le v vodi in hrani. Vsakič, ko vam obljubijo razkuženo straniščno školjko, je v ozadju te obljube biocid.
Enako velja za vsa čistila in celo mila, ki vam jih priporočajo za dezinfekcijo. Vsakič, ko zavarujete puloverje pred lačnimi molji, jih v resnici prepojite z biocidi. Najhujše pa je, da so se pesticidi vtihotapili tudi v izdelke, ki prihajajo v neposreden stik s sluznico.

Ko smo popisovali sestavine v zobnih pastah smo našli kar devet takšnih, ki vsebujejo pesticid triklosan.

Tudi higienski vložki, ki pod pritiskom močnega oglaševanja za mnoge postajajo dnevni, niso zanemarljivi vir potencialnih nevarnosti.
Celuloza, na kateri temeljijo je praviloma beljena s klorom. Stranski proizvod tega procesa je nevarni dioksin. V enem vložku ga ne bomo našli veliko, slabo pa je,  da se v telesu kopič in deluje mutageno. Če ste ženska, pomislite na to, da bo v življenju vaša sluznica prišla v stik z povprečno 11000 vložki. Izračun temelji na domnevi, da vsak mesec uporabite približno v petih dneh pet vložkov. Če uporabljate tampone, morate biti še previdnejši.

Dodajmo temu še podatek, da se pri izdelavi bombaža uporablja 35 različnih herbicidov, pesticidov, fungicidov in insekticidov, in to v tolikšnih količinah, da pride na proizvodnjo bombaža 22,5 odstotka vseh uporabljenih insekticidov na našem planetu.

Ali morajo najobčutljivejši deli telesa res to »prebaviti«?                                           << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.