Aktualne novice

Ali je tudi vaša hiša polna kemije?

dodano: 8.1.2008

januarske novice Skupaj za zdravje človeka in narave

Pesticidi niso le v vodi in hrani. Vsakič, ko vam obljubijo razkuženo straniščno školjko, je v ozadju te obljube biocid.
Enako velja za vsa čistila in celo mila, ki vam jih priporočajo za dezinfekcijo. Vsakič, ko zavarujete puloverje pred lačnimi molji, jih v resnici prepojite z biocidi. Najhujše pa je, da so se pesticidi vtihotapili tudi v izdelke, ki prihajajo v neposreden stik s sluznico.

Ko smo popisovali sestavine v zobnih pastah smo našli kar devet takšnih, ki vsebujejo pesticid triklosan.

Tudi higienski vložki, ki pod pritiskom močnega oglaševanja za mnoge postajajo dnevni, niso zanemarljivi vir potencialnih nevarnosti.
Celuloza, na kateri temeljijo je praviloma beljena s klorom. Stranski proizvod tega procesa je nevarni dioksin. V enem vložku ga ne bomo našli veliko, slabo pa je,  da se v telesu kopič in deluje mutageno. Če ste ženska, pomislite na to, da bo v življenju vaša sluznica prišla v stik z povprečno 11000 vložki. Izračun temelji na domnevi, da vsak mesec uporabite približno v petih dneh pet vložkov. Če uporabljate tampone, morate biti še previdnejši.

Dodajmo temu še podatek, da se pri izdelavi bombaža uporablja 35 različnih herbicidov, pesticidov, fungicidov in insekticidov, in to v tolikšnih količinah, da pride na proizvodnjo bombaža 22,5 odstotka vseh uporabljenih insekticidov na našem planetu.

Ali morajo najobčutljivejši deli telesa res to »prebaviti«?                                           << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: