Aktualne novice

Kozmetika in rak

dodano: 13.1.2008

Sanja Lončar (januarske novice Skupaj za zdravje človeka in narave)


Če niste magister farmacije ali vsaj tržni inšpektor, sodite v tistih 99 % porabnikov, ki vsebine deklaracij na kozmetičnih izdelkih ne razumemo. Zapleteni kemični izrazi so za navadnega smrtnika precej trd oreh, pogosto pa še sestava izdelka ni napisana berljivo.
Če bi tam pisalo nafta, nam »ne bi dišalo«, če pa piše Parafinum Liquidum, mineralno olje, Vaselinum in podobno zveni bolj znanstveno.

Za  prikrivanje nafte izdelujejo celo nove spojine, ki jih močno oglašujejo kot posebno koristne. Tako imamo magicno formulo eucerin, ki jo sestavlja 10 % čebeljega voska in 90 % parafina (ki je naftni derivat).
Skoraj vse, kar tako očarljivo diši v naših kremicah, milih, tonikih in deodorantih, je umetna dišava, pridobljena na sintetičen način.

Tudi umetne arome  jagod, mentola, češenj, magnolij, mandljev in podobno so pogosto otroci nafte.
Vsa barvila, ki nam tako lepo pričarajo barvo breskev, jagod, limone v izdelkih, ali nam ponujajo neverjetno paleto barv za lase, so sintetičnega izvora, na osnovi nafte, premoga in podobnih snovi.

Kako škodljiva je kozmetika?
Dolgo je veljalo zmotno prepričanje, da kozmetika ostaja na površini kože, zato v preparatih najdemo tudi takšne sestavine, ki v prehrani nikoli ne bi bile dovoljene. Zavedanje, da je koža druga usta telesa, pa je iz dneva v dan večje. Če imate izkušnje z nikotinskimi, s kontracepcijskimi, z estrogenskimi ali morfijevimi obliži, veste, da sestavine iz obliža zelo učinkovito prehajajo v kri. Pri tem kože ni treba posebej pripravljati, naj to, kar smo dali nanjo, »pogoltne«.
Kemijo vpijajo tudi naši nohti in lasje, zato pazite, s čim jih hranite.

Kozmetika in rak
Ko so nevladne organizacije začele s kampanjo za varno kozmetiko, je večina porabnikov prvič slišala, da nekatere najbolj priljubljene blagovne znamke na področju kozmetike zavestno uporabljajo celo kancerogene snovi.
Evropska zakonodaja je pred kratkim to področje uredila, ZDA na primer pa še ne. Večina multinacionalk se ne želi odreči svoji pravici do uporabe poceni sestavin, čeprav je  njihova škodljivost že dokazana.

Kaj je najbolj nevarno?
Med najbolj nevarne snovi sodijo tiste, ki škodujejo našemu hormonskemu sistemu (ščitnici, reproduktivnim organom, trebušni slinavki in podobno). V to skupino nevladne organizacije uvrščajo parabene in 6 najpogosteje uporabljenih filtrov v kremah za sončenje. Drugo skupino sestavljajo snovi, ki lahko prizadenejo naša jetra. Na vrhu seznama so ftalati, ki jih najdemo v 75 % konvencionalne kozmetike, ti pa med sestavinami sploh niso navedeni - proizvajalci jih skrivajo pod besedo parfum. Tretjo skupino potencialno nevarnih snovi predstavljajo ličila in težke kovine v njih (predvsem svinec), ki jih najdemo v črtalih za oči, maskarah in drugih barvicah. Škodljiva je tudi šminka, ki je povprečna ženska v letih uporabe zaužije kar nekaj kilogramov.

Ko sem prvič v članku Vesne Godina prebrala, da linvingstonska terapija dovoljuje le ličila Dr. Hauschka, sem menila, da močno pretiravajo. Zaradi teh nekaj drobtin šminke, pa že ne more biti hudo. Skozi spoznavanje kitajske tradicionalne medicine pa sem odkrila, kako veliko vlogo ima mesto, na katero nanašamo določene snovi. Ravno na koncu naših obrvi in na še nekaterih točkah, ki so praviloma ves dan pod barvami, poteka občutljiv mehurjev meridian.

Kako se lahko snovi prenašajo dalec od tam, kjer smo jih nanesli, priča tudi dejstvo, da barve za lase direktno povečujejo riziko za raka na mehurju.  
Mnogi so se odzvali na naša svarila in začli uporabljati barve z naravnimi izvlečki. Na žalost je pazljivo branje sestavin odkrilo, da mnoge  še vedno vsebujejo precej tveganih snovi. Edine barve, ki so certificirano brez aminov in drugih tveganih sestavin, so barve Logona in Sante.

Po e-pošti krožijo svarila pred nevarnimi snovmi v deodorantih.

V projektu Skupaj za zdravje človeka in narave bolj kot pred določenimi snovmi svarimo pred nenaravnimi principi delovanja. Menimo, da je uporaba vsake snovi, s katero pore zapremo do te mere, da preprečimo potenje, dolgoročno tvegana.
Otroška kozmetika je po mojem osebnem mnenju največji izvor tveganja na področju kozmeticne ponudbe. Otrokova koža še ni zaprta, zato se pred vdorom kemičnih snovi ne more ubraniti. Kopičenje kemikalij se v hitro rastočem organizmu kmalu izrazi kot »napaka v sistemu« in pripelje do številnih težav z zdravjem, ki jih praviloma starši sploh ne povezujejo s toksikacijo otroka. Zato je zelo zelo pomembno, kaj damo na otrokovo kožo. Izognite se nepotrebnemu tveganju in poiščite 100% naravne izdelke.
 
Tudi nosečnice morajo zelo paziti, s čim negujejo svojo kožo. Danes se otroci rojevajo z doto nekaj sto kemičnih snovi, ki jih podedujejo od svojih mamic. Vsaka snov manj na tem seznamu pomeni bolj odpornega in bolj zdravega otroka, zato se splača potruditi.

Večo vseh tveganih snoveh v kozmetiki preberite na www.zazdravje.net v rubriki Skupaj razkrivamo o kozmetiki.  - Slovarček nevarnih snovi.
Če ste skozi vse članke v teh novicah že dojeli, da je toksikacija telesa bližnjica do raka, se že zavedate tudi, kako pomembno je, da se pri izbiri kozmetike čim bolj izogibamo nepotrebnim tveganjem.  << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: