Aktualne novice

Prva javna podelitev ZNAKA »ŠOLSKI EKOVRT« v programu ŠOLSKI EKOVRTOVI

dodano: 10.3.2013

ITR, Ljubljana, 8.3.2013

Šolski ekovrtovi - program, ki poteka pod okriljem Inštituta za trajnostni razvoj, je včeraj stopil korak naprej. Inštitut je namreč skupaj z ministrom za kmetijstvo in okolje, g. Francem Bogovičem in ambasadorko programa ga. Manco Košir, prvič javno podelil ZNAK »ŠOLSKI EKOVRT« (častna listina in izjava) 22 najbolj prizadevnim vrtcem, osnovnim in srednjim šolam, ki so v zadnjih dveh letih, od kar program poteka, ustvarili številne ekogredice in ekosadovnjake, ter pri tem sledili merilom ekološkega kmetovanja in varovanja narave.

Znak ni le »navaden« znak. S pridobitvijo so se šole in vrtci obvezali, da nadaljujejo z upoštevanjem temeljnih načel šolskega/vrtčevskega ekovrtnarjenja: organske odpadke zbirajo in jih ustrezno kompostirajo, uporabljajo ekološka semena ali kemično netretirana, izdelan imajo osnoven načrt kolobarjenja, rastline gnojijo z organskimi gnojili ter v ekovrtu ne uporabljajo nobenih kemično-sintetičnih pesticidov in mineralnih gnojil. Seveda ne pozabijo na trajnostno gospodarjenje z vodo ter ločenim zbiranjem vseh ostalih odpadkov, ne le organskih.

Dobitniki se bodo tako odslej lahko pohvalili, da imajo v svoji vrtčevski ali šolski okolici svoj ekovrt, ki je vzorno učno in vzgojno orodje, za katerega so dobili priznanje, predvsem pa za možnost, ki so jo z ekovrtom dali našim nadobudnim otrokom in mladostnikom. Zagotovo pa je, da pisanih ekovrtov ne bi bilo brez prizadevnih mentorjev (vzgojiteljev in učiteljev), ki so vedno »v ekovrtnarski akciji« in zunanje sodelavke Inštituta, permakulturne strokovnjakinje, ga. Jožice Fabjan.

Kdo so torej dobitniki ZNAKA? Največ jih je iz vrst osnovnih šol: OŠ Martina Krpana iz Ljubljane, OŠ Dragotina Ketteja iz Ilirske Bistrice, OŠ Šmartno pri Slovenj Gradcu, OŠ Cerkno, OŠ Bršljin, OŠ Antona Martina Slomška iz Vrhnike, OŠ Šmarje pri Jelšah, PŠ Kompolje (OŠ Dobrepolje), OŠ Trebnje, PŠ Janče (OŠ Sostro), OŠ Polzela, OŠ Žirovnica, OŠ Roje, OŠ Simona Jenka Kranj, OŠ Gustava Šiliha iz Maribora, OŠ Stari trg ob Kolpi, OŠ Domžale, OŠ Karla Destovnika-Kajuha iz Ljubljane in VIZ III. OŠ Rogaška Slatina. Med vrtci se je opogumil Vrtec Antona Medveda Kamnik. Priznanje sta dobili tudi dve srednji šoli: Srednja šola Slovenj Gradec in Muta (Šolski center Slovenj Gradec) in Gimnazija Šiška, ki sta dokaz, da je mogoče za ekovrtnarjenje navdušiti tudi mladostnike.

V programu Šolski ekovrtovi v letošnjem šolskem letu sodeluje 81 slovenskih vrtcev, osnovnih in srednjih šol ter dijaških domov, zato je prva podelitev potrditev dobrega preteklega dela in sodelovanja članov in koordinatorja programa. Inštitut za trajnostni razvoj verjame, da je bila včerajšnja podelitev hkrati tudi navdih in spodbuda za druge.

Izvajalec programa Šolski ekovrtovi: Inštitut za trajnostni razvoj ( www.itr.si )
Vodja programa: Anamarija Slabe, univ. dipl. inž. kmet.
Spletna stran/več o programu: http://www.solskiekovrt.si/.

Več na: 0590 71 333, 051 368 890 (ekipa programa Šolski ekovrtovi).Ključne besede:
ekovrt, šolski ekovrt, šole, vrtci

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.