Aktualne novice

Črna lista podjetij, ki uporabljajo GSO« - gre za vsebino, ki je ni pripravil Greenpeace!

dodano: 29.3.2013

Tina Peternel, 26 marec, 2013

Odziv Greenpeace v Sloveniji na elektronsko sporočilo, ki kroži po svetovnem spletu in navaja seznam podjetij, ki naj bi v svojih proizvodih uporabljala GSO.

V zadnjih dneh smo bili z več strani opozorjeni, da po spletu kroži elektronsko sporočilo s seznamom podjetij, ki se jim očita, da v svoji proizvodih uporabljajo gensko spremenjene organizme (GSO). V sporočilu je navedeno, da je raziskavo opravil Greenpeace in naj bi bila le-ta namenjena medicinskemu osebju. Gre za neresnico in zavajanje ter neprimerno uporabo Greenpeaceovega imena. Tovrstne raziskave, še posebej za slovenski trg, Greenpece ni izvedel.

Niti Greenpeace v Sloveniji niti katera druga naša pisarna drugod po svetu ni avtor dotične raziskave, na katero se sklicujejo neznani pošiljatelji v elektronskem sporočilu, niti ni bila takšna raziskava naročena z namenom informiranja ter posredovanja medicinskemu osebju. Navkljub temu, da Greenpeace izvaja globalne kampanje proti gojenju in komercializaciji GSO, v okviru teh kampanj pa nastajajo različna poročila in raziskave, dotične ni na tem seznamu.  Naše ime je bilo neprimerno uporabljeno iz razlogov, ki so nam neznani.

Greenpeace se v svojih kampanjah  za ozaveščanje javnosti pogosto naslanja na rezultate lastnih ali zunanjih raziskav. Nekatere pisarne Greenpeace v drugih državah že vrsto let pripravljajo vodnike za potrošnike, z namenom informiranja potrošnikov o prisotnosti GSO ter drugih transgenih substanc v proizvodih posameznih proizvajalcev. Dopuščamo možnost, da je nekdo površno povzel katerega od teh vodnikov, kar je neodgovorno in zavajajoče dejanje. Naše raziskave so vedno narejene na konkretnem vzorcu v določenem časovnem obdobju, za določeno državo. Vselej tudi predstavimo metodologijo naših raziskav in navedemo vire, na katere se sklicujemo (laboratoriji, poročila, raziskave.). Slovenija do sedaj še ni bila deležna tovrstne raziskave.

Takšno neprimerno navajanje imena naše organizacije strogo obsojamo in pozivamo k poštenem in pravilnem navajanju virov, še posebej v sporočilih s tako občutljivo vsebino. Slovenija namreč spada med tiste države, kjer večina prebivalstva nasprotuje uporabi GSO v kakršnekoli namene in takšno sporočilo lahko spodbudi veliko nezaupanje do blagovnih znamk, ki so se lahko na tem seznamu znašle naključno.

Več informacij: 040 430 088, tina.peternel@greenpeace.si. Ključne besede:
GSO

 

Sorodne novice:

1,171875E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: