Aktualne novice

Črna lista podjetij, ki uporabljajo GSO« - gre za vsebino, ki je ni pripravil Greenpeace!

dodano: 29.3.2013

Tina Peternel, 26 marec, 2013

Odziv Greenpeace v Sloveniji na elektronsko sporočilo, ki kroži po svetovnem spletu in navaja seznam podjetij, ki naj bi v svojih proizvodih uporabljala GSO.

V zadnjih dneh smo bili z več strani opozorjeni, da po spletu kroži elektronsko sporočilo s seznamom podjetij, ki se jim očita, da v svoji proizvodih uporabljajo gensko spremenjene organizme (GSO). V sporočilu je navedeno, da je raziskavo opravil Greenpeace in naj bi bila le-ta namenjena medicinskemu osebju. Gre za neresnico in zavajanje ter neprimerno uporabo Greenpeaceovega imena. Tovrstne raziskave, še posebej za slovenski trg, Greenpece ni izvedel.

Niti Greenpeace v Sloveniji niti katera druga naša pisarna drugod po svetu ni avtor dotične raziskave, na katero se sklicujejo neznani pošiljatelji v elektronskem sporočilu, niti ni bila takšna raziskava naročena z namenom informiranja ter posredovanja medicinskemu osebju. Navkljub temu, da Greenpeace izvaja globalne kampanje proti gojenju in komercializaciji GSO, v okviru teh kampanj pa nastajajo različna poročila in raziskave, dotične ni na tem seznamu.  Naše ime je bilo neprimerno uporabljeno iz razlogov, ki so nam neznani.

Greenpeace se v svojih kampanjah  za ozaveščanje javnosti pogosto naslanja na rezultate lastnih ali zunanjih raziskav. Nekatere pisarne Greenpeace v drugih državah že vrsto let pripravljajo vodnike za potrošnike, z namenom informiranja potrošnikov o prisotnosti GSO ter drugih transgenih substanc v proizvodih posameznih proizvajalcev. Dopuščamo možnost, da je nekdo površno povzel katerega od teh vodnikov, kar je neodgovorno in zavajajoče dejanje. Naše raziskave so vedno narejene na konkretnem vzorcu v določenem časovnem obdobju, za določeno državo. Vselej tudi predstavimo metodologijo naših raziskav in navedemo vire, na katere se sklicujemo (laboratoriji, poročila, raziskave.). Slovenija do sedaj še ni bila deležna tovrstne raziskave.

Takšno neprimerno navajanje imena naše organizacije strogo obsojamo in pozivamo k poštenem in pravilnem navajanju virov, še posebej v sporočilih s tako občutljivo vsebino. Slovenija namreč spada med tiste države, kjer večina prebivalstva nasprotuje uporabi GSO v kakršnekoli namene in takšno sporočilo lahko spodbudi veliko nezaupanje do blagovnih znamk, ki so se lahko na tem seznamu znašle naključno.

Več informacij: 040 430 088, tina.peternel@greenpeace.si. Ključne besede:
GSO

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.