Aktualne novice

EU nam zeli odvzeti pravico do semen, njihove menjave, pridelavo sadja in zelenjave na vrtovih

dodano: 6.5.2013

Evropska komisija želi v prihodnosti predpisati kmetom in vrtičkarjem uporabo enotnih semen. Stare in redke sorte skoraj nimajo možnosti da bi dobile dovoljenje, gojenje le-teh bo kaznivo četudi v zasebnem vrtu.

Komisija EU dela na novi regulativi evropskega semenskega trga v obliki odredbe (pripravljen EU dokument v originalu, angleško). S tem se bo opravnomočila odločitev Evropskega sodišča iz julija 2012:
Kmetje smejo odslej prodajati samo uradno dovoljena semena. Doslej so bile stare in redke sorte semen, ki so se vzgajale v nekoč zasnovanih izmenjevalnih gospodarstvih in se trgovale večinoma v majhnih količinah, izvzete. Če se bo izteklo po načrtih komisije, ne bodo smeli mali kmetje in zasebniki svojega pridelanega semena niti podariti več.

S tem se mnoge konvencionalne sorte zelenjave in žita ne bodo več pridelovale, kritizirajo avstrijske okoljske organizacije. Obvezna registracija vseh sort bo pripeljala do popolnega poenotenja. Drobno strukturirano kmetijstvo je s tem popolnoma izključeno iz prodajanja semen, pravi priloženo besedilo v skupni peticiji Arche Noach in Global 2000. Zanje so postopki odobritve za semenske sorte povezani z nepremagljivimi birokratskimi in finančnimi ovirami. Ob tem se zaščitniki okolja bojijo strogega uradnega nadzora. Pri menjavi neodobrenega sortnega semena grozijo visoke kazni.

Od tega normiranja bodo profitirali prehrambeni koncerni, ki si že sedaj delijo večinski delež semenskega trga:

Že leta se lobiji agrarne industrije v Bruslju trudijo ustvariti okolje/voljo v smeri naslednjega koraka za semenski kartel. Cilj je kontrola kompletne produkcije živil preko nekaj velikih koncernov. Že danes se majhni pridelovalci s pomočjo prijav Monsanta&co prisiljujejo kupovati izključno njihova semena. V prihodnosti sedaj grozijo tudi upravne kazni. Potrošnik odslej ne bo imel skoraj nobene izbire, kaj bo pristalo na njegovem krožniku, piše v odprtem pismu komisiji in parlamentu EU več kot ducat evropskih okoljskih organizacij. Manj raznolikosti pomeni tudi manj barv in okusov in s tem slabšo kvaliteto živil. 

Zahteva se popolna preusmeritev trenutno potekajočega reformnega procesa. Uporabnikom semen je potrebno ponuditi večjo sortno izbiro, še posebej vrste, ki so prilagojene na lokalne pogoje. Posledice tega bi bile, da bi se poraba pesticidov, gnojil in vode zmanjšalo in bi se omejilo onesnaževanje vode in tal.

Iniciative okoljskih organizacij ali Zelenih v Avstrijskem nacionalnem svetu pa bodo verjetno brez učinka tako dolgo, dokler ne bodo proti napovedani odredbi nastopile tudi ostale članice EU. Trenutno sklep še ni izvršen. Komisija EU bo predložila sklep 6. maja 2013, potem pa se morajo z njim ukvarjati članice EU. Če bo parlament dal odredbi prosto pot, potem tudi zasebniki ne bodo smeli več širiti svojih pridelkov zelenjave in sadja, če ne bodo ustrezali EU-normam (željam Monsanta).

Za pomanjkljivo demokratično legitimacijo EU je značilno, da se takšne temeljne odločitve izvajajo, ne da bi prebivalci karkoli vedeli o tem. Ko je odredba enkrat sprejeta, so živilski koncerni na pravni strani in prebivalci v defenzivi bodo imeli velike težave odpraviti zakonsko regulativo.

Poslanci Evropskega parlamenta predloga odredbe naj ne bi niti prebrali. Oni kupujejo hrano v supermarketih…

Link na članek:

Pridruži se boju proti uredbi EU o rastlinskem razmnoževalnem maerialu, ki želi zasužnjiti semena in sadike ter s tem celotno prehransko verigo. S podpisom peticije na
https://www.openpetition.de/petition/online/ogroena-raznovrstnost-semen-proti-uredbi-eu-o-semenih-v-korist-semenarske-industrije#googtrans%28de|sl%29 odločno izrazi svoj NE krempljem semenarske industrije in poskrbi za lepšo in boljšo prihodnost.
 Ključne besede:
semena, komisija, enotna semena, kmetje, sortna izbira

 

Sorodne novice:

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.