Aktualne novice

EU nam zeli odvzeti pravico do semen, njihove menjave, pridelavo sadja in zelenjave na vrtovih

dodano: 6.5.2013

Evropska komisija želi v prihodnosti predpisati kmetom in vrtičkarjem uporabo enotnih semen. Stare in redke sorte skoraj nimajo možnosti da bi dobile dovoljenje, gojenje le-teh bo kaznivo četudi v zasebnem vrtu.

Komisija EU dela na novi regulativi evropskega semenskega trga v obliki odredbe (pripravljen EU dokument v originalu, angleško). S tem se bo opravnomočila odločitev Evropskega sodišča iz julija 2012:
Kmetje smejo odslej prodajati samo uradno dovoljena semena. Doslej so bile stare in redke sorte semen, ki so se vzgajale v nekoč zasnovanih izmenjevalnih gospodarstvih in se trgovale večinoma v majhnih količinah, izvzete. Če se bo izteklo po načrtih komisije, ne bodo smeli mali kmetje in zasebniki svojega pridelanega semena niti podariti več.

S tem se mnoge konvencionalne sorte zelenjave in žita ne bodo več pridelovale, kritizirajo avstrijske okoljske organizacije. Obvezna registracija vseh sort bo pripeljala do popolnega poenotenja. Drobno strukturirano kmetijstvo je s tem popolnoma izključeno iz prodajanja semen, pravi priloženo besedilo v skupni peticiji Arche Noach in Global 2000. Zanje so postopki odobritve za semenske sorte povezani z nepremagljivimi birokratskimi in finančnimi ovirami. Ob tem se zaščitniki okolja bojijo strogega uradnega nadzora. Pri menjavi neodobrenega sortnega semena grozijo visoke kazni.

Od tega normiranja bodo profitirali prehrambeni koncerni, ki si že sedaj delijo večinski delež semenskega trga:

Že leta se lobiji agrarne industrije v Bruslju trudijo ustvariti okolje/voljo v smeri naslednjega koraka za semenski kartel. Cilj je kontrola kompletne produkcije živil preko nekaj velikih koncernov. Že danes se majhni pridelovalci s pomočjo prijav Monsanta&co prisiljujejo kupovati izključno njihova semena. V prihodnosti sedaj grozijo tudi upravne kazni. Potrošnik odslej ne bo imel skoraj nobene izbire, kaj bo pristalo na njegovem krožniku, piše v odprtem pismu komisiji in parlamentu EU več kot ducat evropskih okoljskih organizacij. Manj raznolikosti pomeni tudi manj barv in okusov in s tem slabšo kvaliteto živil. 

Zahteva se popolna preusmeritev trenutno potekajočega reformnega procesa. Uporabnikom semen je potrebno ponuditi večjo sortno izbiro, še posebej vrste, ki so prilagojene na lokalne pogoje. Posledice tega bi bile, da bi se poraba pesticidov, gnojil in vode zmanjšalo in bi se omejilo onesnaževanje vode in tal.

Iniciative okoljskih organizacij ali Zelenih v Avstrijskem nacionalnem svetu pa bodo verjetno brez učinka tako dolgo, dokler ne bodo proti napovedani odredbi nastopile tudi ostale članice EU. Trenutno sklep še ni izvršen. Komisija EU bo predložila sklep 6. maja 2013, potem pa se morajo z njim ukvarjati članice EU. Če bo parlament dal odredbi prosto pot, potem tudi zasebniki ne bodo smeli več širiti svojih pridelkov zelenjave in sadja, če ne bodo ustrezali EU-normam (željam Monsanta).

Za pomanjkljivo demokratično legitimacijo EU je značilno, da se takšne temeljne odločitve izvajajo, ne da bi prebivalci karkoli vedeli o tem. Ko je odredba enkrat sprejeta, so živilski koncerni na pravni strani in prebivalci v defenzivi bodo imeli velike težave odpraviti zakonsko regulativo.

Poslanci Evropskega parlamenta predloga odredbe naj ne bi niti prebrali. Oni kupujejo hrano v supermarketih…

Link na članek:

Pridruži se boju proti uredbi EU o rastlinskem razmnoževalnem maerialu, ki želi zasužnjiti semena in sadike ter s tem celotno prehransko verigo. S podpisom peticije na
https://www.openpetition.de/petition/online/ogroena-raznovrstnost-semen-proti-uredbi-eu-o-semenih-v-korist-semenarske-industrije#googtrans%28de|sl%29 odločno izrazi svoj NE krempljem semenarske industrije in poskrbi za lepšo in boljšo prihodnost.
 Ključne besede:
semena, komisija, enotna semena, kmetje, sortna izbira

 

Sorodne novice:

3,222656E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: