Aktualne novice

Ogled ekoloških kmetij in dobrih praks na Gorenjskem - ure prakse za kmete s Sorškega polja

dodano: 11.6.2013

Matjaž Jerala, Sorško polje, 9. junij

Društvo Sorško polje, približajmo se naravi je v sodelovanju z Biotehniškim centrom Naklo, KGZS, KGZ Škofja Loka in Vita centrom Naklo za sklep ekološko naravnanega jesensko-spomladanskega ciklusa predavanj v nedeljo, 9. junija, pripravilo zdaj že tradicionalni ogled ekoloških kmetij in dobrih praks za kmete s Sorškega polja in okolice. 

Predsednik društva Matjaž Jerala je udeležence, ki stopajo na pot naravi in človeku prijaznega kmetovanja oziroma o njej še razmišljajo, najprej povabil v Biotehniški center Naklo v Strahinju. Jani Pucihar jim je predstavil kos sicer obsežnega 23-hektarskega šolskega posestva, na katerem gojijo zelenjavo,  žita,  konopljo, sladki in navadni krompir. Poudaril je, da tudi zelenjavo pridelujejo pretežno strojno - prakticirajo vzgojo sadik in strojno sajenje. 

Na ogledu posestva je sodelovala tudi Marija Kalan, specialistka za rastlinsko pridelavo pri KGZS zavod Kranj, ki je med drugim odgovarjala na vprašanja o najbolj primernih sortah krompirja za ekološko pridelavo in o zaščitnih sredstvih zanje, ter o ekoloških ukrepih pri težavah, ki jih imajo kmetje zaradi deževnega in za ta letni čas prehladnega vremena. Govora je bilo še o možnostih uporabe strojev v ekološkem kmetovanju. Udeleženci so si ogledali tudi šolsko konjušnico, hlev za prosto rejo govedi, krškopoljska prašiča, ter se sprehodili skozi trgovino, ki je iz dneva v dan bolje založena tudi z ekološkimi artikli.

V Vita centru v Naklem, ki vsak torek popoldne gosti tudi ekološko tržnico, jih je sprejel Janez Zupan. Orisal je pot od srednje velike kmetije sredi vasi do centra za dobro počutje in zdravje, na katero se je podal pred skoraj poldrugim desetletjem. Udeleženci so si ogledali prostore centra, ter se seznanili s široko paleto programov, ki jih ponuja. V predavalnici so prisluhnili Vanji Frlic iz Kmetijske zadruge Škofja Loka. Predstavila je mesni in mlekarski del dejavnosti s posebnim poudarkom na »domačih kotičkih«, v katerih zadruga ponuja pridelke kmetov. Zadruga je še posebaj zainteresirana za odkup ekološko pridelanega sadja, zelenjave in ostalih pridelkov in izdelkov, kar prodaja po enakih cenah kot kmetje na svojih dvoriščih. 

Povpraševanje v trgovinah močno presega pridelavo okoliških kmetov, saj v domačih kotičkih prodajajo le lokalno hrano.

Iz Naklega je udeležence vodila pot na Ovsiše pri Podnartu. Na ekološki kmetiji Porta jim je gospodinja Mimi Fister postregla z okusnim domačim nedeljskim kosilom pod toplarjem, gospodar Marjan Fister pa jim je predstavil zelo praktičen kokošnjak, nekatere pripomočko za obdelavo žit, razkazal in predstavil kmetijo, ter odgovoril na številna vprašanja, povezana z ekološkim načinom dela in s trženjem pridelkov. Na kmetiji se ukvarjajo s širokim spektrom dejavnosti, kar je značilnost ekoloških in biodinamičnih kmetij in tudi eden od pomembnejših pogojev za preživetje kmetije, saj v primeru izpada dohodka na enem področju kmetija lahko preživi na dohodkih ostalih področij.  
 
Z veliko novih informacij in odgovorov na vprašanja, ki se kmetom pojavljajo pri vsakdanjem delu, so ogled sklenili z vabilom na ekološko tržnico in predstavitev domače obrti po predavanju Lučke Kajfež Bogataj Podnebne spremembe – kakšne izbire imamo, ki bo v Zbiljah ob jezeru v nedeljo, 16. junija ob 17 uri.

4,785156E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.