Aktualne novice

Klopi na pohodu

dodano: 11.6.2013

junijske novice 2013 SZZČN

Še v času, ko smo bili v večjem delu Slovenije pod snegom, smo od prijateljev z obale slišali, da je na obali več klopov, kot jih je bilo kadar koli prej. Konji, psi, mačke, vsi so bili polni klopov. Našli so jih tudi ob sami obali morja, kar je zares nenavadno.

Morda je preprosto njihovo leto, morda so se namnožili, ker je bila zima toliko bolj vlažna, kot je običajno. Slišimo tudi različne scenarije, ki so v domeni teorij zarote. Vsekakor drži, da se bomo, zlasti tisti, ki smo več v naravi, z njimi veliko pogosteje srečevali. 

Nismo zagovorniki uničevanja vsega, kar moti naš mir. Zato smo tudi pri klopih poskusili te v prvi vrsti raziskati, spoznati in poiskati načine za mirno sobivanje ali vsaj odganjanje. 
Ne podcenjujemo tveganj okužb s klopnim meningoencefalitisom (KME) ali z borelijo.
 
Pa vendar …
Ko preberemo, da je le en odstotek klopov okužen s KME, skoraj polovica pa jih je lahko prenašalcev borelije, ne moremo mimo vprašanja, zakaj v naših medijih nenehno beremo zgolj o KME in nujnosti cepljenja, o boreliji pa zelo malo? Ali je morda znova v igri zgolj promocija cepljenja?

Borelija je veliko bolj zahrbtna bolezen, ki prizadene veliko večje število ljudi. 
Po podatkih Društva za boreliozo je bilo leta 2005 v Sloveniji na Inštitutu za varovanje zdravja prijavljenih 3.896 bolnikov z boreliozo. Domnevajo, da je število neprijavljeni bolnikov celo trikrat večje, kot je število registriranih bolnikov, saj mnogi borelije ne prepoznajo. 

Po podatkih iz Wikipedije je bilo v obdobju od leta 1990 do 2001 v Sloveniji prijavljenih okrog 30.000 primerov lymske borelioze. To potrjujejo tudi posamični podatki za nekatera obdobja (npr. v letu 2005 je bilo 3.869 obolelih, prijavljenih na Inštitutu za varovanje zdravja). Število obolelih se iz leta v leto povečuje, svoj vrhunec pa bolezen doseže od junija do septembra.

Borelija ne mine hitro, zato se kumulativno število obolelih iz leta v leto povečuje. V povprečju zboli 10–20 oseb na 100.000 prebivalcev. Če pa živite na območju Gorenjske, kjer ocenjujejo, da je zbolel že vsak 10. prebivalec (Vir: Podatki Društva za boreliozo), potem vam splošna statistika ne pomeni veliko. Težave, ki jih lahko borelija povzroči, so številne, diagnostika pa je precej pomanjkljiva in terapija pogosto neučinkovita. Ali obstaja kakšna dobra novica?

Odlična novica se že skriva v nas samih. Ali ste vedeli, da je verjetnost, da se bo bolezen razvila, četudi smo okuženi, približno 30 %? To pomeni, da se v nas skriva ključ premagovanja še tako nevarnih patogenov, kot je bakterija Borrelia burgdorferi ali virus KME. Zato nas je zanimalo, po čem se tisti, ki so okuženi in ne zbolijo, razlikujejo od tistih, ki zbolijo?

Zanimalo nas je tudi, kaj so tisti, ki so že zboleli, storili, da so danes zdravi. Dobro ste prebrali – spoznali smo veliko ljudi, ki so bili zaradi borelije v zelo slabem zdravstvenem stanju, pa so danes brez težav. Za vse je značilno, da so boreliozo premagali z naravnimi pristopi.

Zbrali smo veliko preverjenih naravnih rešitev, kako klope odgnati, kako jih varno odstraniti in kako preprečiti (ali če ne gre drugače, pozdraviti) bolezni, ki jih lahko sprožijo. 

Zahvaljujemo se vsem strokovnjakom, zeliščarjem, obolelim, radovednim in drugim, ki ste z nami delili svoje dragocene izkušnje in nam s tem pomagali priti do dragocenih zamisli, navodil in receptur, ki bodo mnogim olajšali življenje.

Naj prva knjižica izdaj „Preverjene naravne rešitve“ služi ljudem, da s še več veselja stopamo nazaj k naravi. 


0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: