Aktualne novice

Poligon sonaravnih vrtov

dodano: 19.6.2013

junijske novice 2013 SZZČN

Eko civilna iniciativa EKOCI že tretje leto neutrudno seje semena sodelovanja. Če ste se vključili v njihovo štafeto semen, je zdaj na vrsti drugo vprašanje: kaj bo iz njih zraslo?
Čez zimo so v Pirešici, na Ekofejstu, organizirali na stotine zanimivih in zelo praktičnih dogodkov. To pomlad je, očitno kot rezultat potrebe po še večji konkretnosti, nastal edinstveni ogledni poligon sonaravnih vrtov. Na domačiji pri Zlatem klobuku si lahko ogledate, kako na isti lokaciji delujejo različni načini pridelave. Biodinamični vrt, ekološki vrt, permakulturni vrt, dvignjene grede, klasični kmečki vrt itd. Vsi so postavljeni na enaki kakovosti tal – drug ob drugem. 

To je resnično enkratna priložnost, da primerjate različne metode ter opazujete prednosti in pomanjkljivosti različnih sonaravnih pristopov. Kaj boste izbrali, je odvisno od tega, kaj potrebujete in v kakšnih pogojih se boste lotili samooskrbe. Zagotovo pa si boste prihranili veliko let učenja na lastnih napakah, če izkoristite priložnost in se pogovorite z ljudmi z izkušnjami. 

Na poligonu so tudi zasaditve zdravilnih rastlin in zelišč iz Vrta zdravilnih zelišč iz Žalca. Celotni poligon je odlično preizkuševališče za različne tehnike in predloge. 
Če ste v dilemi, ali okopavati ali ne, si pridite ogledat, kako to deluje v praksi. Ni vsaka zastirka dobra. Ene vam bodo težave reševale, druge vam jih bodo ustvarjale. Ali se da iz enega krompirja na trdih tleh pridelati več kot kilogram krompirja, če ga osipavamo zgolj s slamo? Kaj je treba upoštevati, da nam bo to uspelo? Vse so to vprašanja, na katera vam bo gospa Irena Rotar, ki je tudi diplomirana permakulturna načrtovalka in urejevalka vrtov, raje pokazala odgovor, kot pa da bi vam o tem na dolgo in široko razlagala.
 
V naših novicah smo že pisali o tem, da lahko 60 m2 založi štiričlansko družino z vso potrebno zelenjavo (razen žit in krompirja). Kako to deluje v praksi, pa si lahko ogledate na vrtu kluba GAIA, ki je eden izmed vrtov na poligonu sonaravnih vrtov. 

Že od marca na vrtovih potekajo delavnice in predavanja, na njih pa se usposablja nova generacija vrtičkarjev. 

Če si želite ogledati poligon sonaravnih vrtov ali se udeležiti dejavnosti, ki na njem potekajo, se obrnite na Društvo La Vita info@lavita.si ali 08 205 10 07.Ključne besede:
EkoCi, štafeta semen, zastirka, poligon, Žalec, Irena Rotar

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.