Aktualne novice

OKOLJSKA VPRAŠANJA NAJ BODO TUDI V PRAKSI PRIORITETA SLOVENSKEGA PREDSEDOVANJA EU

dodano: 9.1.2008

SMS

Ljubljana, 7. januarja 2008 – V SMS – Stranki mladih Slovenije slovensko vlado pozivamo, naj v času predsedovanja Evropski uniji uresniči svoje napovedi in postavi okoljska vprašanja za prioriteto predsedovanja tudi v praksi. Ob današnjem pričetku delovanja evropskih inštitucij pod vodstvom Slovenije v SMS tudi upamo, da bo Slovenija čim prej ratificirala Lizbonsko pogodbo ter da bo modro ravnala pri reševanju vprašanja neodvisnosti Kosova.

Pri tem vlado pozivamo, naj EU vodi z veliko mero vizionarstva in ne le uradniško, saj bo le tako slovensko predsedovanje resnično zelo uspešno in bo odmevalo tudi širše. Branje misli velikih igralcev in ravnanje po njihovih navodilih nam bo sicer zagotovilo čebelico v spričevalu, ne bo pa Slovenije postavilo na zemljevid suverenih, odločnih in enakopravnih držav, ki prinašajo svežino in dinamiko v evropski in svetovni prostor. Prav k temu pa moramo stremeti.

V času slovenskega predsedovanja EU bodo stekla pogajanja o porazdelitvi bremen v zvezi z zmanjšanjem izpustov toplogrednih plinov in povečanjem deleža obnovljivih virov energije. Uspešen potek teh pogajanj in morebitna dosega dobrega dogovora že v času slovenskega predsedovanja ne bi le resnično prispevala k dvigu ugleda Slovenije kot v prihodnost usmerjene, sodobne mlade države, občutljive na ključne probleme človeštva, temveč bi dejansko prispevala k izboljšanju kakovosti okolja boju proti podnebnim spremembam.

EU, ki bi lahko postala vodilna sila na področju boja proti podnebnim spremembam, mora namreč pospešiti doseganje svojih ciljev za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov. Slovenija, kot predsedujoča EU mora tako resno pristopiti k reševanju tega problema in zagotoviti, da bo boj proti podnebnim spremembam prioriteta tudi v dejanjih, ne le v besedah.

Slovenija pa mora ob tem začeti dejavneje spreminjati odnos do okolja tudi doma. V SMS se sicer zavedamo, da Slovenija v nekaj mesecih ne more postaviti nič konkretnega, ker to traja dalj časa, kar pa ni razlog, da ne bi ravno sedaj začela postavljati temeljev za nadaljnje projekte za zaščito okolja in boj proti podnebnim spremembam. Tako bi lahko med drugim na primer sprejela zavezo, da se bodo nove investicije iz javnih sredstev (šole, vrtci, upravne stavbe, bolnice...) odslej izdelovale v najboljših okoljskih tehnologijah, denimo stavbe v pasivnem standardu, kot so tovrstne zaveze na primer že sprejeli v Frankfurtu in Vorarlbergu.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.