Aktualne novice

OKOLJSKA VPRAŠANJA NAJ BODO TUDI V PRAKSI PRIORITETA SLOVENSKEGA PREDSEDOVANJA EU

dodano: 9.1.2008

SMS

Ljubljana, 7. januarja 2008 – V SMS – Stranki mladih Slovenije slovensko vlado pozivamo, naj v času predsedovanja Evropski uniji uresniči svoje napovedi in postavi okoljska vprašanja za prioriteto predsedovanja tudi v praksi. Ob današnjem pričetku delovanja evropskih inštitucij pod vodstvom Slovenije v SMS tudi upamo, da bo Slovenija čim prej ratificirala Lizbonsko pogodbo ter da bo modro ravnala pri reševanju vprašanja neodvisnosti Kosova.

Pri tem vlado pozivamo, naj EU vodi z veliko mero vizionarstva in ne le uradniško, saj bo le tako slovensko predsedovanje resnično zelo uspešno in bo odmevalo tudi širše. Branje misli velikih igralcev in ravnanje po njihovih navodilih nam bo sicer zagotovilo čebelico v spričevalu, ne bo pa Slovenije postavilo na zemljevid suverenih, odločnih in enakopravnih držav, ki prinašajo svežino in dinamiko v evropski in svetovni prostor. Prav k temu pa moramo stremeti.

V času slovenskega predsedovanja EU bodo stekla pogajanja o porazdelitvi bremen v zvezi z zmanjšanjem izpustov toplogrednih plinov in povečanjem deleža obnovljivih virov energije. Uspešen potek teh pogajanj in morebitna dosega dobrega dogovora že v času slovenskega predsedovanja ne bi le resnično prispevala k dvigu ugleda Slovenije kot v prihodnost usmerjene, sodobne mlade države, občutljive na ključne probleme človeštva, temveč bi dejansko prispevala k izboljšanju kakovosti okolja boju proti podnebnim spremembam.

EU, ki bi lahko postala vodilna sila na področju boja proti podnebnim spremembam, mora namreč pospešiti doseganje svojih ciljev za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov. Slovenija, kot predsedujoča EU mora tako resno pristopiti k reševanju tega problema in zagotoviti, da bo boj proti podnebnim spremembam prioriteta tudi v dejanjih, ne le v besedah.

Slovenija pa mora ob tem začeti dejavneje spreminjati odnos do okolja tudi doma. V SMS se sicer zavedamo, da Slovenija v nekaj mesecih ne more postaviti nič konkretnega, ker to traja dalj časa, kar pa ni razlog, da ne bi ravno sedaj začela postavljati temeljev za nadaljnje projekte za zaščito okolja in boj proti podnebnim spremembam. Tako bi lahko med drugim na primer sprejela zavezo, da se bodo nove investicije iz javnih sredstev (šole, vrtci, upravne stavbe, bolnice...) odslej izdelovale v najboljših okoljskih tehnologijah, denimo stavbe v pasivnem standardu, kot so tovrstne zaveze na primer že sprejeli v Frankfurtu in Vorarlbergu.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: