Aktualne novice

NOVO: Center za ekološko gradnjo in zdravo bivanje

dodano: 17.1.2008

Mateja A. Leskovar, www.natura.si


Lanskega meseca decembra je v Ljubljani za Bežigradom svoja vrata odprl Center za ekološko gradnjo in zdravo bivanje. V letih 2001-2004 je center že deloval na drugi lokaciji in sicer v centru mesta Ljubljane na Študentovski ulici, kasneje pa se je dogajanje preselilo na obrobje Ljubljane, v Podsmreko pri Brezovici. Janševa ulica 16a je torej že tretja zaporedna lokacija, ki jo odlikuje obilica prostora za kvalitetno druženje.

Vsa leta se lahko potencialni graditelji in ljubitelji zdravega življenja v centru informirajo o možnostih ekološke gradnje, o naravnih materialih za prenovo doma, o naravnem tekstilu ter osebni negi. Center že ves ta čas vodi Mateja A. Leskovar, gradbeni biolog in svetovalec za zdrav način življenja. V obliki praktičnih delavnic, predavanj ter individualnih razgovorov vam posreduje želene informacije, obenem pa v centru lahko čisto konkretno tudi naročite ali kupite katerega izmed izdelkov z omenjenih področij. Za tiste iz drugih krajev Slovenije je njeno delovanje na voljo tudi preko spletnega portala www.naravno.net. Na tej spletni strani  lahko tudi spremljate termine posameznih dogodkov. Praviloma se dogajajo ob sobotah dopoldan med 9. in 12 uro.

Medtem ko sta bili zadnji dve soboti v januarju namenjeni teoretičnim predavanjem o ekološki gradnji in zdravem bivanju, bo celoten mesec februar posvečen spoznavanju različnih naravnih materialov v obliki praktičnih delavnic. Na različnih vrstah lesa boste lahko preizkušali naravne izdelke za zaščito lesa, zamešali svojo naravno zidno barvo, na pripravljeno podlago nanašali ilovnate ter apnene omete in podobno. V mesecu marcu pa bo na voljo tudi ogled dveh primerov ekoloških hiš iz naravnih materialov v obliki ekskurzije.

Center je s svojimi aktivnostmi namenjen predvsem posameznikom, ki jih zanimajo teme s področja ekološke gradnje in zdravega bivanja. Vsake toliko pa v prostore pridejo na obisk tudi zaključene skupine arhitektov, študentov arhitekture in gradbeništva ter srednješolcev, da bi dopolnili svoje znanje s tega področja. Včasih pa se center z vsem svojim znanjem in opremo odpravi tudi na teren in na povabilo obišče različne kraje po Sloveniji. Predavanja se dogajajo v knjižnicah in prostorih različnih društev ter organizacij civilne družbe, šoloobvezni otroci ustvarjajo z naravnimi gradivi v okviru svojega pouka in podobno.
 << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: