Aktualne novice

Namesto z rezi v socialne pravice uravnotežimo proračun z ukinitvijo okolju škodljivih subvencij!

dodano: 29.8.2013

Umanotera, 29.08.2013

Stanje v Sloveniji je na področju javnofinančnega primanjkljaja resno. Vlada pripravlja dopolnjen proračun za 2014 in črta izhodišča za pripravo predloga proračuna za 2015. Premierka napoveduje ukrepe, ki v javnosti ne bodo priljubljeni. Lahko torej predvidevamo, da bodo nadaljevali s posegi v pokojnine in socialne transferje, z rezi v zdravstvo in javni izobraževalni sistem. Medtem pa na stotine milijonov evrov odteka za subvencioniranje okolju in človeku škodljivih dejavnosti. To je treba spremeniti, Vlada mora odpraviti okolju škodljive subvencije, ki koristijo le posameznim manjšim skupinam, namesto da posega v dobrobit vseh državljanov!

V Umanoteri smo v okviru mreže Plan B za Slovenijo izdali poročilo »Zelena proračunska reforma za Slovenijo: odzivanje na krizo s trajnostno vizijo«, ki smo ga že posredovali predsednici vlade ter ministroma za finance in za kmetijstvo in okolje. Poročilo je naš konstruktivni prispevek k procesu uravnoteženja javnih financ.

Celovita zelena proračunska reforma bi lahko pomagala pri zmanjševanju energijske intenzivnosti gospodarstva, zmanjševanju emisij toplogrednih plinov in rabe virov ter hkrati pomagala pri ustvarjanju dodatnega proračunskega prihodka in večanju konkurenčnosti gospodarstva. Ni zdravilo za vse izzive s katerimi se sooča Slovenija, je pa potreben in zaželen del ukrepov. Ima velik potencial za hkratno uravnoteženje javnih financ in udejanjanje trajnostnega razvoja. Še posebno bi se morala država čim prej lotiti odprave okolju škodljivih subvencij, ki jih vsako leto podeli kar za 500 milijonov evrov! (glejte infografiko spodaj) Mnoge evropske države so se sprejetjem zelenih proračunskih reform v preteklosti že uspešno spopadle s krizo.

Vzemite si čas, preglejte zaključke in predloge poročila in jih aktivno po svojih močeh in kanalih podprite, promovirajte in širite glas o njih! Presenetljivo je, kako majhen razmislek je bil do sedaj namenjen ukrepom zelene proračunske reforme. To želimo skupaj z vami spremeniti!

Lepo vas pozdravljamo,

Jonas Sonnenschein, Umanotera, avtor poročila Zelena proračunska reforma za Slovenijo
jonas@umanotera.org
in
Vida Ogorelec, direktorica Umanotere, vodja kampanje za zeleno proračunsko reformo v Sloveniji
vida@umanotera.org

0,046875<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: