Aktualne novice

V tehniški muzej Slovenije v Bistro pri Vrhniki prihaja multimedijska razstava TESSI

dodano: 18.9.2013

Mladi so odrasli jutrišnjega dne in njim je namenjen projekt TESSI. Kratica pomeni poučevanje trajnosti v Sloveniji in Italiji. Gre torej za predajo obsežnih znanj s strani slovenskih in italijanskih strokovnjakov srednješolskim profesorjem, ki ta znanja nato v okviru pouka lahko prenašajo na mlade. Projekt poleg teoretske strokovnosti stavi tudi na promocijo primerov dobre prakse, torej uporabe teoretičnih znanj v praksi. Vsebinsko projekt pokriva področja energetske učinkovitosti, učinkovite rabe vode in ravnanja z odpadki. Del projekta je multimedijska razstava TESSI, ki bo v letošnji jeseni na ogled slovenski mladini.

Premierna izvedba multimedijske razstave TESSI se je odvila spomladi v italijanskem Griganu, konec oktobra pa se seli v Tehniški muzej Slovenije (TMS). Organizatorji smo razstavo zasnovali tako, da bomo vsebine mladim posredovali na čim bolj privlačen način. V multivizijski sobi se bo predvajala video projekcija z vsebinami trajnosti – tako bo predstavljena virtualna voda, energetska učinkovitost, sodobna problematika ravnanja z odpadki ipd.

V sosednji sobi bodo demonstratorji skupaj z obiskovalci razstave izvajali številne zanimive poizkuse. »Kar slišim, pozabim; kar vidim, si zapomnim; kar naredim, to vem in znam!« (kitajski pregovor). Gre za zanimive in nazorne postopke, ki bodo obiskovalcem razstave zagotovo ostali v trajnem spominu. Hkrati bodo na tak način pridobili še nova znanja in morda tudi nove ideje za prihodnost.

Novinarska konferenca v Okoljskem centru v Ljubljani, dne 17.9. je bila namenjena prav odprtju multimedijske razstave TESSI v TMS. Predsednik društva Slovenski E-Forum, Gorazd Marinček, ki je prisotne pozdravil, je podal opis društvenih aktivnostih in kako lahko nevladna organizacija, ki ima dolgoletne izkušnje s področij energetike, trajnostnega razvoja in sodelovanja s šolami, prispeva k višji dodani vrednosti v projektu in povezuje ključne deležnike. Matjaž Dovečar, vodja projekta TESSI v Slovenskem E-forumu, je povzel nagradni natečaj TESSI in predstavil goste današnje novinarske konference. Vodja projekta TESSI Fabio Tomasi je predstavil znanstveno središče AREA - znanstvena institucija ima veliko izkušenj z mednarodnimi projekti, med katerimi izpostavlja evropski projekt IUSES (Intelligent USe of Energy at School). Spregovoril je o aktivnostih, namenih in ciljih projekta TESSI. Izpostavil je pomembnost sinergije projektnih aktivnosti na srednje šole, profesorje in dijake. Še več, »projekt TESSI cilja na mlade, s tem pa imajo projektni rezultati multiplikativne učinke«. Projektna sodelavka Maša Šprajcar z Univerze v Novi Gorici je predstavila priročnik o ravnanju z odpadki in pravkar zaključeno delavnico za profesorje, ki je potekala med 11. in 14. septembrom v prostorih BC Naklo. Direktor TMS dr. Orest Jarh je podal nekaj zanimivih podatkov o aktivnostih TMS in njihove dosedanje izkušnje s tovrstnimi razstavami in projekti. Naravoslovno-tehnične vsebine so v muzeju prisotne na stalnih in občasnih razstavah ter v okviru pedagoških programov. Zato je multimedijska razstava TESSI dobrodošla dopolnitev že utečenih vsebin in programov. V kombinaciji z rednim programom se povečuje privlačnost celotnega dogodka in prepričani so, da bodo obiskovalci z obiskom zelo zadovoljni. 

Razstava TESSI bo na ogled za najavljene skupine od 21. oktobra do 6. decembra.
 
Dodatne informacije:
Slovenski E-Forum: Matjaž Dovečar, 041 589 549, matjaz.dovecar@se-f.si,
Tehniški muzej Slovenije: Urša Vodopivec, 031 336 823, ursa.vodopivec@tms.si,
Univerza v Novi Gorici: Maša Šprajcar, masa.sprajcar@ung.si.

0,1875<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: