Aktualne novice

V tehniški muzej Slovenije v Bistro pri Vrhniki prihaja multimedijska razstava TESSI

dodano: 18.9.2013

Mladi so odrasli jutrišnjega dne in njim je namenjen projekt TESSI. Kratica pomeni poučevanje trajnosti v Sloveniji in Italiji. Gre torej za predajo obsežnih znanj s strani slovenskih in italijanskih strokovnjakov srednješolskim profesorjem, ki ta znanja nato v okviru pouka lahko prenašajo na mlade. Projekt poleg teoretske strokovnosti stavi tudi na promocijo primerov dobre prakse, torej uporabe teoretičnih znanj v praksi. Vsebinsko projekt pokriva področja energetske učinkovitosti, učinkovite rabe vode in ravnanja z odpadki. Del projekta je multimedijska razstava TESSI, ki bo v letošnji jeseni na ogled slovenski mladini.

Premierna izvedba multimedijske razstave TESSI se je odvila spomladi v italijanskem Griganu, konec oktobra pa se seli v Tehniški muzej Slovenije (TMS). Organizatorji smo razstavo zasnovali tako, da bomo vsebine mladim posredovali na čim bolj privlačen način. V multivizijski sobi se bo predvajala video projekcija z vsebinami trajnosti – tako bo predstavljena virtualna voda, energetska učinkovitost, sodobna problematika ravnanja z odpadki ipd.

V sosednji sobi bodo demonstratorji skupaj z obiskovalci razstave izvajali številne zanimive poizkuse. »Kar slišim, pozabim; kar vidim, si zapomnim; kar naredim, to vem in znam!« (kitajski pregovor). Gre za zanimive in nazorne postopke, ki bodo obiskovalcem razstave zagotovo ostali v trajnem spominu. Hkrati bodo na tak način pridobili še nova znanja in morda tudi nove ideje za prihodnost.

Novinarska konferenca v Okoljskem centru v Ljubljani, dne 17.9. je bila namenjena prav odprtju multimedijske razstave TESSI v TMS. Predsednik društva Slovenski E-Forum, Gorazd Marinček, ki je prisotne pozdravil, je podal opis društvenih aktivnostih in kako lahko nevladna organizacija, ki ima dolgoletne izkušnje s področij energetike, trajnostnega razvoja in sodelovanja s šolami, prispeva k višji dodani vrednosti v projektu in povezuje ključne deležnike. Matjaž Dovečar, vodja projekta TESSI v Slovenskem E-forumu, je povzel nagradni natečaj TESSI in predstavil goste današnje novinarske konference. Vodja projekta TESSI Fabio Tomasi je predstavil znanstveno središče AREA - znanstvena institucija ima veliko izkušenj z mednarodnimi projekti, med katerimi izpostavlja evropski projekt IUSES (Intelligent USe of Energy at School). Spregovoril je o aktivnostih, namenih in ciljih projekta TESSI. Izpostavil je pomembnost sinergije projektnih aktivnosti na srednje šole, profesorje in dijake. Še več, »projekt TESSI cilja na mlade, s tem pa imajo projektni rezultati multiplikativne učinke«. Projektna sodelavka Maša Šprajcar z Univerze v Novi Gorici je predstavila priročnik o ravnanju z odpadki in pravkar zaključeno delavnico za profesorje, ki je potekala med 11. in 14. septembrom v prostorih BC Naklo. Direktor TMS dr. Orest Jarh je podal nekaj zanimivih podatkov o aktivnostih TMS in njihove dosedanje izkušnje s tovrstnimi razstavami in projekti. Naravoslovno-tehnične vsebine so v muzeju prisotne na stalnih in občasnih razstavah ter v okviru pedagoških programov. Zato je multimedijska razstava TESSI dobrodošla dopolnitev že utečenih vsebin in programov. V kombinaciji z rednim programom se povečuje privlačnost celotnega dogodka in prepričani so, da bodo obiskovalci z obiskom zelo zadovoljni. 

Razstava TESSI bo na ogled za najavljene skupine od 21. oktobra do 6. decembra.
 
Dodatne informacije:
Slovenski E-Forum: Matjaž Dovečar, 041 589 549, matjaz.dovecar@se-f.si,
Tehniški muzej Slovenije: Urša Vodopivec, 031 336 823, ursa.vodopivec@tms.si,
Univerza v Novi Gorici: Maša Šprajcar, masa.sprajcar@ung.si.

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.