Aktualne novice

“Podivjali” razvoj

dodano: 24.9.2013

Sanja Lončar, urednica (uvodnik oktobrskih novic 2013 SZZČN)

Ko sem brala zapise Alfreda Vogla o nevarnosti tehnoloških dosežkov, ki so človeštvo preplavili v času njegovega življenja, sem začela resno razmišljati, kaj bi si Vogel mislil, če bi mu bilo dano oživeti in preživeti nekaj časa z nami v današnjem času. 

Kaj bi si mislil, če bi videl otroke z ušesi, zamašenimi s slušalkami, cela mesta pod wi-fi signalom, mrtvo hrano, ki preplavlja naše police, 2.000 kemičnih dodatkov v živilih, ljudi, ki namesto hrane uživajo le praške, obsevanje hrane zaradi večje varnosti, polovico prebivalstva na zdravilih, ki jih morajo jemati do konca svojih dni, lepotne posege, ki jih ljudje plačujejo za večjo „samozavest“, debelost na vsakem koraku, na desetine cepiv, ki jih vbrizgamo dojenčkom že do prvega leta starosti, …?

Mislim, da je Alfed Vogel lahko srečen, da mu tega ni treba gledati.

Na norosti, ki jih danes pogosto imenujemo razvoj, smo se sodobniki že navadili. Naši otroci ne vedo, da je bilo nekoč mogoče živeti brez mobitela. Ne vedo, da je tudi brez kalkulatorja mogoče seštevati in odštevati. Ne vedo, da je mogoče pismo napisati z roko. Mnogi ne vedo niti, kaj je prijatelji, saj imajo le tistih 3.000 virtualnih prijateljev na Facebooku. 90 % urbanega prebivalstva še nikoli v življenju ni zamesilo kruha. Mnogi otroci pa mislijo, da hrano proizvajajo supermarketi.

Ali se vam tudi cena tega razvoja zdi sprejemljiva?
Ali je zares „božja volja“, da bo kmalu vsak drugi v življenju dočakal diagnozo raka? Ali pa je to samovolja „malih bogov“, ki bi se radi šli stvarnika na račun našega zdravja?
Ali je zares sprejemljivo, da bo za vsakim izmed nas ostalo 100-krat več strupov, kot tehtamo sami? Ali je slovenski razvoj zares nujno potreboval, da smo v 20 letih izgubili 500 m2 kmetijskih površin na prebivalca?
Beseda razvoj ne more biti izgovor za vsako novotarijo in željo po večjih zaslužkih. Paradoksalno – čas največjega razvoja, kot ga imenujejo nekateri, postaja čas največjega nazadovanja človeka. 
Naravni zakoni so glede tega sila preprosti … In neizogibni. Narava, na srečo, zelo dobro ve, kaj je razvoj in kaj razkroj.

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.