Aktualne novice

Pomanjkanje nafte že v sedmih letih

dodano: 30.1.2008

večer, Jože Plešnar

sreda, 30. januar 2008

Jeroena van der Veera, šef naftne multinacionalke Shell: "Ocenjujemo, da po letu 2015 preskrba z lahko dostopno nafto in plinom ne bo mogla več dohajati povpraševanja."

Opozorilo Jeroena van der Veera, šefa druge največje naftne multinacionalke, je po svoje presenetljivo, kajti šefi naftnih družb ne nastopajo z izjavami, da bodo prej ali slej imeli težave s ponudbo svojega glavnega produkta in da je čas za iskanje alternativnih energetskih virov. Takšna opozorila so običajno domena znanstvenikov in okoljevarstvenikov.

"Shell ocenjuje, da po letu 2015 preskrba z lahko dostopno nafto in plinom ne bo mogla več dohajati povpraševanja," je van der Veer sporočil udeležencem svetovnega gospodarskega foruma v Davosu, "Preprosto ne bo mogoče več držati koraka z eksplozijo svetovnega prebivalstva in naglim gospodarskim razvojem."

Ne glede na pobude posameznih vlad in investicije v obnovljive energetske vire bo svet potreboval več jedrske energije in težko dostopnih zalog nafte na območju Arktike in nekonvencionalnih fosilnih goriv. "To pa naj bi pomenilo, da se bodo še povečale emisije strupenih plinov, in to v času, ko so spremembe podnebja postale eno najbolj kritičnih globalnih vprašanj."

Če se bodo njegove besede izkazale za točne in bo čez sedem let dejansko začelo primanjkovati nafte, bodo posledice čutili po vsem svetu. Cene nafte in plina bodo poletele proti nebu, z njimi pa stroški ogrevanja, transporta, proizvodnje dobrin in na koncu, seveda, stroški vsakdanjega življenja. Jeroen van der Veer meni, da sta mogoča dva scenarija razvoja dogodkov.

Po prvem scenariju, ki ga je poimenoval "zmešnjava" (Scramble), se bodo države brezglavo pognale v boj za naravne vire, poraba premoga in biogoriv pa se bo skokovito povečala. "To bo svet, v katerem ustvarjalci politike namenjajo malo pozornosti porabi energije, dokler preskrba ne bo usahnila," pravi šef družbe Shell.

Alternativni scenarij "planirani pristop" (Blueprints) pa naj bi prinesel politično sodelovanje med svetovnimi vladami pri sprejemanju standardov učinkovitosti in davkov, konvergenco političnega pristopa do emisij strupenih plinov ter bistveno bolj skrbno porabo virov. Po tem scenariju naj bi do leta 2050 prestregli 90 odstotkov emisij CO2, ki prihajajo iz central elektrarn na premog in plin v razvitih državah ter najmanj polovico CO2, ki ga oddajajo v zrak centrale v državah v razvoju. Toda, kot pravi van der Veer, danes takšnih sistemov ni, časa da bi jih vzpostavili, pa zmanjkuje.

Za družbo Shell bi bil bolj sprejemljiv drugi scenarij, čeprav njen šef ni prepričan, da je verjeten brez globalnega pristopa do emisij strupenih plinov. Odzivi na njegovo svarilo so različni. Nekateri menijo, da so njegove napovedi preveč pesimistične, da pa nihče ne pričakuje, da se bo cena nafte kdaj vrnila na ravni izpred dveh let, ko je sodček nafte stal 20 dolarjev. Drugi spet pravijo, da se utegnejo uresničiti in da bo nafta krepko preskočila mejo 100 dolarjev za sodček, kajti uravnovešenje povpraševanja in ponudbe naj bi bilo mogoče le z močnim zmanjšanjem porabe.

 << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.