Aktualne novice

UTRUJENI OD VSEGA?

dodano: 1.2.2008

uvodnik februarskih novic Skupaj za zdravje človeka in naraveDecembra smo bili utrujeni od prednovoletnih zabav, na začetku januarja od novoletnega ponočevanja, potem nas je sesul prehlad… In poglej si ga no, utrujenosti ni in ni konca…
Otrok je zbolel, spet  smo neprespani in utrujeni. Pripravljamo zaključna poročila, letne načrte, urejamo dokumentacijo, …  da podražitev hrane in norosti sodobnega sveta niti ne omenjamo.
Radijski voditelji nam lajšajo vest s tem, ko nam skoraj vsak dan povedo, da je vremenski vpliv obremenilen.  »To bo to, zato sem utrujen/a«, pomislimo in gremo naprej.
Pustimo vremenske vplive ob strani in se vprašajmo, kdaj smo se zadnjič počutili spočiti in polni moči? Če se težko spomnite, kdaj  je to bilo, ali če je bilo v celem preteklem letu le nekaj takšnih dni,  je čas, da svojo utrujenost vzamete resno.
Kaj sploh pomeni: biti pri polni moči? Ko sem pred nekaj dnevi 80-letnega soseda peljala v mesto, mi je pripovedoval, kako je 15 let vsak dan hodil peš od naše vasi do prve avtobusne postaje, ki je bila oddaljena 9 kilometrov, po strmi poti – zjutraj navzdol, vsak dan po službi pa še enako razdaljo navzgor, tokrat s polnimi rokami živil in drugih potrebščin.
V skoraj desetih letih še nikoli nisem prepešačila te poti. Sploh si ne znam predstavljati, da bi to počela dvakrat na dan, pred službo in po njej. Takšna razdalja predstavlja danes že resno pohodniško turo, ki jo načrtujemo in mogoče prehodimo le nekajkrat na leto.
O tem pišem zato, ker večina sploh ne ve, kaj pomeni polna moč. Razen športnikov in fizičnih delavcev, večina prebivalstva razvitih držav ne dviga bremen, težjih od nekaj kilogramov. Naše mišice so, v primerjavi z mišicami človeka izpred 100 let, popolnoma zakrnele. Znanstveniki so izračunali, da so  mišične zmogljivosti zahodnjakov danes le še 6 do 9 % tistega, ker so zmogli naši pradedje.
Utrujenost se kaže tudi v naših mentalnih sposobnostih. Lahko na pamet izračunate, koliko je 126 x 12, 567 : 3 in podobno ali za to potrebujete kalkulator? Koliko telefonskih številk znate na pamet?
V današnjem času si ne moremo predstavljati, da so grški otroci znali na pamet celo Iliado in Odisejo.  Ko slišimo, da so stare civilizacije svoja najpomembnejša znanja prenašala iz roda v rod brez zapiskov, in da so se ta ohranila skozi stoletja in tisočletja, tega ne moremo verjeti. Saj mi še igre telefon ne znamo odigrati tako, da se en sam stavek ne bi spremenil, ko ga sliši in naprej pove deset oseb.
O svoji civilizaciji radi mislimo kot o najbolj razviti, superiorni in napredni. Če odmislimo zmogljivosti naših računalnikov in prevoznih sredstev, se soočimo z dejstvom, da za temi stroji sedijo nikoli bolj izčrpani, na pol bolni, odstotni,  utrujeni ljudje, ki mogoče odlično obvladajo ozko področje nekega znanja, za življenje v njegovi celosti pa niso več sposobni.
Če svojo utrujenost razčlenimo in ugotovimo, kje vse odteka naša energija, bomo lažje zamašili luknje in zaživeli z več moči, zato vabljeni k branju, ki smo ga za vas pripravili Adriana Dolinar, Damjana Goter, Robert Terčelj Schweizer, Anton Komat in Sanja Lončar.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.