Aktualne novice

Gremo naprej!

dodano: 26.11.2013

Sanja Lončar, urednica (uvodnik novic december_januar 2014 SZZČN)

Pred kratkim sem v e-nabiralnik (med tisočimi elektronskimi sporočili) dobila še šalo pomenljive vsebine. Pravi takole:

Pred petdesetimi leti se je Tito peljal s "plavim vozom". Vlak se ustavi in Tito vpraša: „Kaj je?“ „Tovariš maršal, ni več proge!“ „Takoj v akcijo, pripeljite mojstre, da začnejo graditi! Moramo iti naprej.“
Leta 1991 se DEMOS pelje z vlakom. Vlak se ustavi in Peterle vpraša: „Kaj pa je?!“ „Ni več proge!“ „Izpulite tračnice zadaj in jih postavljajte pred vlak! Moramo iti naprej.“
Danes. Pahor se pelje z vlakom (že to je smešno). Vlak se nenadoma ustavi in Pahor vpraša: „Kaj je?“ „Ni več proge, g. predsednik.“ „Vsi ven in zibajte vagone, da bo videti, kot da se premikamo... Ljudje morajo misliti, da gremo naprej.“

Ne glede na imena likov in politično pripadnost avtorjev je v tej šali veliko resnice. Napredek, kot nam ga predstavljajo, je že dolgo le privid gibanja. 
Tudi tehnološki razvoj ima vse manj skupnega z razvojem človeka. Socialno gledano pa vozimo vzvratno. 
Tisti, ki so se odločili zapustiti „vlak razvoja“ in svojo pot nadaljevati peš, so sicer morali prestati tudi nekaj žuljev, danes pa so daleč pred obtičalim vlakom.
Ti ljudje so odkrili, da lahko v novo prihodnost gremo tudi peš ali s kolesom, in so danes veseli, da je zmanjkalo tirnic. 

Zakaj bi sploh morali čakati, da nam jih nekdo naredi? Po tirnicah gredo le utirjeni! Ne-utirjenost pa je osnovni pogoj za odrivanje novega, za razvoj in napredek po meri človeka. 
Zato pojdimo naprej z lastnimi močmi. Tovrstno gorivo je dosegljivo vsem, pa še manj hrupa in smradu proizvaja. Vsak korak je lahko nov cilj. Lastna vest pa je najboljši navigator.Ključne besede:
razvoj, cilj, vest

 

Sorodne novice:

0,046875<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.