Aktualne novice

Gremo naprej!

dodano: 26.11.2013

Sanja Lončar, urednica (uvodnik novic december_januar 2014 SZZČN)

Pred kratkim sem v e-nabiralnik (med tisočimi elektronskimi sporočili) dobila še šalo pomenljive vsebine. Pravi takole:

Pred petdesetimi leti se je Tito peljal s "plavim vozom". Vlak se ustavi in Tito vpraša: „Kaj je?“ „Tovariš maršal, ni več proge!“ „Takoj v akcijo, pripeljite mojstre, da začnejo graditi! Moramo iti naprej.“
Leta 1991 se DEMOS pelje z vlakom. Vlak se ustavi in Peterle vpraša: „Kaj pa je?!“ „Ni več proge!“ „Izpulite tračnice zadaj in jih postavljajte pred vlak! Moramo iti naprej.“
Danes. Pahor se pelje z vlakom (že to je smešno). Vlak se nenadoma ustavi in Pahor vpraša: „Kaj je?“ „Ni več proge, g. predsednik.“ „Vsi ven in zibajte vagone, da bo videti, kot da se premikamo... Ljudje morajo misliti, da gremo naprej.“

Ne glede na imena likov in politično pripadnost avtorjev je v tej šali veliko resnice. Napredek, kot nam ga predstavljajo, je že dolgo le privid gibanja. 
Tudi tehnološki razvoj ima vse manj skupnega z razvojem človeka. Socialno gledano pa vozimo vzvratno. 
Tisti, ki so se odločili zapustiti „vlak razvoja“ in svojo pot nadaljevati peš, so sicer morali prestati tudi nekaj žuljev, danes pa so daleč pred obtičalim vlakom.
Ti ljudje so odkrili, da lahko v novo prihodnost gremo tudi peš ali s kolesom, in so danes veseli, da je zmanjkalo tirnic. 

Zakaj bi sploh morali čakati, da nam jih nekdo naredi? Po tirnicah gredo le utirjeni! Ne-utirjenost pa je osnovni pogoj za odrivanje novega, za razvoj in napredek po meri človeka. 
Zato pojdimo naprej z lastnimi močmi. Tovrstno gorivo je dosegljivo vsem, pa še manj hrupa in smradu proizvaja. Vsak korak je lahko nov cilj. Lastna vest pa je najboljši navigator.Ključne besede:
razvoj, cilj, vest

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: