Aktualne novice

Leto 2014 bo zahtevno za pridelavo vrtnin in poljščin

dodano: 13.1.2014

Matjaž Jerala, Sorško polje, v sredo, 8. januarja 2014

Škoda, če ste zamudili predavanje Fanči Perdih (kandidatke za Slovenko leta 2012), ki je vodja edine slovenske ekološke semenarske hiše Amarant, ki jo je v sredo zvečer gostilo društvo Sorško polje, približajmo se naravi, v Osnovni šoli Cvetka Golarja na Trati. Na predavanju se je zbralo okrog 120 poslušalcev, zvečine vrtičkarjev, nekaj tudi kmetov, ki jih je pritegnila napovedana tema o prilagajanju sajenja na vrtu in njivi vremenskim razmeram.

V uvodu je ga. Perdih predstavila Setveni priročnik Marije Thun, ki ga je možno kupiti na dogodkih društva Sorško polje. Iz položaja lune in gibanja planetov, kar je možno razbrati iz priročnika, lahko ocenimo, koliko bo v določenem obdobju padavin, svetlobe in toplote. Ti podatki so zelo pomembni, da najdemo pravi termin za obdelavo zemlje, setev, presajanje, oskrbo rastlin in pobiranje pridelkov.

S pomočjo setvenega priročnika za leto 2013 nam je pojasnila nenavadno dolgo, temačno, hladno in deževno lanskoletno pomladansko obdobje. Sredi aprila se je ozračje močno ogrelo, vrtičkarji in kmetje smo pohiteli s sejanjem vrtnin in poljščin, ki pa so slabo kalile, ker je bila zemlja še hladna, nato pa je sledila še ena ohladitev. 

Iz letošnjega priročnika pa je obrazložila, da se bo v drugi polovici. januarju ohladilo, pričetek februarja bo zima ponovno milejša, od sredine februarja do sredine marca pa bo najhladneje. Za prve saditve sadik na prosto bo primeren čas v drugi polovici marca, ki bo zopet toplejši. Začetek aprila in začetek ter konec maja bo hladno, zadnji val hladu pa bo okrog 18. junija. Julij bo najbolj vroč in suh, avgusta pa bo po dolgem času tudi nekaj padavin. Jesen pa bo ponovno hladnejša.  Dežja bo v prvi polovici leta malo, zato bo potrebno pohiteti s spomladanskim sejanjem in sajenjem vrtnin in poljščin.

Kot na dosedanjih predavanjih je Perdihova podelila izkušnje – skrivnosti o pridelavi. Priporočila je obiranje plodovk: stročji fižol, paradižnik, kumare, stročji grah na dan za cvet, ker s tem rastlino vzpodbudimo, da tvori nove cvetove in bo pridelek obilnejši, kot pa če plodove obiramo na dan za plod. Na ta način se bodo plodovi zorili bolj počasi, kar nam omogoči, da jih lahko dlje časa uporabljamo. Opozorila je, da spomladi ni priporočljiva globoka obdelava tal, le do 10 cm, ker z njo preprečimo kapilarni dvig vode in s tem rastlinam otežimo kljubovanje v suši. Za gnojenje uporabljamo le uležan gnoj ali še bolje predelan kompost. Pojasnila je prednosti sejanja korenja na greben skupaj s solato in čebulo in zakaj ne smemo zalivati vrta po sejanju in zakaj je bolje, da to nalogo opravi dež. Nekaj pozornosti je posvetila terminom sejanja za sadike in potem presajanju sadik v vrt, več informacij o tem pa lahko dobite na internetni strani društva »www.sorskopolje.si«. Opozorila je na velik pomen temperatur pri vzgoji sadik- po vzkalitvi semena je potrebno sadike prestaviti na 5 st. hladnejše mesto. Uporabo zastirke v vrtu v pomladanskem obdobju je odsvetovala, ker se pod zastirko zemlja počasneje ogreva, pomembno pa je, da zemljo zastremo konec junija pred sušo, da z njo zmanjšamo izhlapevanje vode, pregrevanje zemlje in da s tem zemljo dognojimo.    
 
Po predavanju je bilo možno kupiti ekološka semena, mlevske izdelke prvega kmeta v eko kontroli na Sorškem polju in si izmenjati izkušnje in zbrati vtise s predavanja ob čaju in domačih sladicah, ki so jih pripravile članice Društva Sorško polje.

Društvo Sorško polje vabi še na naslednje dogodke:
- v četrtek, 16. januarja 2014, ob 17h (in potem še trikrat, na 14 dni), uri bo predavanje Marije Novak z naslovom: Kako s hrano vzdržujemo energetsko ravnovesje v telesu, v delavnicah Barke na Jeprci pri Zbiljah.

- V sredo, 22. januarja 2014 ob 18h bo delavnica Daniele Perdih Kalčki – kako jih vzgojiti in kako uporabiti v delavnicah Barke na Jeprci pri Zbiljah.

– 12.2.2014 pa predavanje Razvoj kmetijstva v industrijske oblike – posledice in potrebe po spremembah, ter partnersko kmetovanje v luči biodinamike

Vabljeni!

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.