Aktualne novice

Q10—KAKO NAJTI PRAVEGA?

dodano: 1.2.2008

februarske novice Skupaj za zdravje človeka in narave

Vse več ljudi čuti kronično pomanjkanje energije, zato se hitro odzovejo na vsako promocijsko sporočilo, ki obljublja, »da jim bo dalo krila«. Tu ne mislimo le na energijske pijače, temveč tudi na vrsto prehranskih dopolnil, ki obljubljajo rešitev v obliki kapsule ali požirka tega in onega.

Med prehranska dopolnila, o katerih se veliko sliši, dejansko pa malo ve, sodi Q10  ali ubikinon. To je koencim in močen antioksidant, ki ga telo lahko samo sintetizira, vendar z leti vse manj in ga po 50. letu praviloma dobiva le iz zunanjih virov.  Sodeluje v številnih procesih nastajanja energije znotraj celice - to energijo celice potrebujejo za življenje, oziroma za vse funkcije, ki jih opravljajo. Študije kažejo, da tudi rahlo znižuje krvni pritisk, pomaga pri rehabilitaciji po možganski kapi ali operaciji srca, krepi imunski sistem, znižuje holesterol, zelo dobro blaži stranske učinke uživanja statinov, ki lahko povzročajo mišične bolečine in zavirajo sintezo telesnega Q10 ter nenazadnje uspešno odpravlja utrujenost.

Zanimive so tudi ugotovitve Dr. Wilkinsona o povezavi med pomanjkanjem Q10 in prizadetosti dlesni in zob. Raziskovalci so odkrili, da v vzorcih prizadetega tkiva prisotnost koencima Q10 ni bila zadostna, medtem ko ga je v zdravem tkivu bilo vedno dovolj.

Vendar ni vse, kar ponujajo pod imenom Q10, enako učinkovito in enako varno.

Obstaja veliko različnih metod pridobivanja Q10. Proizvodnja naravnega in čistega Q10, v obliki, ki je identična naši lastni, je zapleten in drag postopek.
Kot se to ponavadi dogaja, so tisti, željni hitrih dobičkov, ubrali bližnjice in proizvajajo Q10 z delnim sintetiziranjem. Nekateri pri tem uporabljajo celo kemične snovi, kot je toksično topilo toluen. Vodilni proizvajalec naravnega Q10 je japonsko podjetje Kaneka, ki ima svojo podružnico tudi v ZDA. Proizvodnja polsintetiziranega koencima Q10 pa je praviloma kitajskega ali korejskega izvora. Zaradi lažjega zavajanja javnosti danes mnoge korporacije registrirajo svoj sedež na Japonskem, dejansko pa proizvajajo drugje.

Q10, ki ga lahko kupimo na našem trgu, je označen z blagovnimi imeni tistih, ki surovino Q10 kupujejo in polnijo ali uporabljajo v svojih preparatih. Razen, ko se s tem sami pohvalijo, porabnik nima možnosti izvedeti, kdo je dobavitelj, ki stoji v ozadju izdelka s Q10.

Z izjemo Fidi koencima 10, ki je edino registrirano zdravilo naravnega izvora s predloženimi študijami o varnosti, učinkovitosti in kakovosti, sodijo vsi ostali pripravki s Q10 v kategorijo prehranskih dopolnil. Kot taki so notificirani pri ministrstvu za zdravje. Ostali, vključno z živili, ki se ponašajo s tem, da vsebujejo dodan Q10, pa niso bili deležni nobenega preverjanja resničnosti svojih trditev.
Q10 v telesu ne deluje izolirano, zato imajo nekateri preparati, ki so na voljo, že v osnovnem izdelku dodane vitamine in druge antioksidante, ki delujejo v sinergiji.

Ugotovili so, da potrebuje koencim Q10 za uspešno resorpcijo v človeškem telesu prisotnost esencialnih maščobnih kislin. Zato je odlična tudi kombinacija s klamatskimi algami, ki vsebujejo vse esencialne maščobne kisline v zadovoljivi količini. Takšno kombinacijo najdemo pri izdelku NutriQ10.

Svetujemo vam, da pred odločitvijo, preverite naslednje:

  • ali je Q10 naravnega izvora (pridobljen s fermentacijo)
  • ali vsebuje minimalno količino Q10, ki telesu prinaša učinek (odvisno od avtorjev se priporoča najmanj 20 do 30 mg, največ 150 mg koencima Q10 na dan),
  • ali ni pridobljen iz gensko modificiranih organizmov,
  • ali vsebuje Q10, ki je identičen telesnemu.
Pomembno je tudi, da so bile vse oz. velika večina študij s Q10 narejene na v maščobah topnem. Prav zato se danes lahko kot zdravilo registrira samo maščobotopen Q10, saj o vodotopnem (ki je v zadnjem času deležen velike promocije) še ni dovolj podatkov o varnosti, učinkovitosti in kakovosti.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.