Aktualne novice

Kako narediti vodo iz zraka? (Proizvodnja vode z obcestnimi plakati)

dodano: 6.2.2014

februarske novice 2014 SZZČN

Peru ponuja odličen zgled, kako lahko uporabimo tehnologijo in celo medije, da služimo človeku.  

Glavno mesto Peruja, Lima, velja za enega izmed najbolj suhih mest na svetu. Na leto tam pade le 5 cm padavin. Do zdaj so bili glavni viri pitne vode ledeniški potoki, ti pa so se zaradi segrevanja ozračja skrčili za 50 %. Kljub temu da je vlažnost zraka pogosto zelo visoka (celo do 98 %), je bila Lima obsojena na žejo, ki je prizadela 700.000 prebivalcev, ki so ostali brez dostopa do pitne vode. 

V iskanju rešitve so združili moči predstavniki oglaševalske agencije Mayo DraftFCB ter Univerze za gradbeništvo in tehnologijo Lime. Ustvarili so sistem konstrukcije plakatnih mest, ki pobira vlago iz zraka in jo kondenzira v vodo, nato pa jo še prečistijo z reverzno osmozo.
En obcestni plakat tako na dan proizvede 96 litrov vode oziroma skoraj deset kubikov vode v treh mesecih. Sistem poganjajo solarni zbiralniki na vrhu plakatov. Stroške konstrukcije, ki znašajo 1.200 USD po plakatnem mestu, pa bodo pokrili iz prihodkov od oglaševalcev, ki bodo na njih oglaševali. 

Ostaja le vprašanje, ali zares mora priti do takšnega trpljenja, da bi se spomnili tako preprostih in učinkovitih rešitev, kakršna je ta, ki jo opisujemo.Ključne besede:
voda, pitna voda, tehnologija, zbiranje vode

 

Sorodne novice:

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: